Size göre gelmiş geçmiş en iyi liderler kimlerdir?

Komutan Olarak 1- Büyük İskender 2- Cengiz Han 3- Timur 4- Nadir Şah 5- Yıldırım Bayezid

Hükümdar Olarak 1-Fatih Sultan Mehmet 2- Yavuz Sultan Selim 3- Alaaddin Keykubat 4- Sultan Iv Murat 5- Şah Abbas
 
Cengiz Han öldükten sonra devlet yıkılmadı aksine neredeyse 2 kat daha fazla genişledi, yanlış bilgi yaymayın.

Eki Görüntüle 2101654

Devlet temelsiz değildi, dünyanın en iyi casus ağını ve en büyük ticaretini işletiyordu. Devletin yıkılmasının birçok sebebi var en büyük sebeplerinden biri toprakların oğullar üzerine paylaştırılmasıydı. Cengiz hanın torunları arasında anlaşmazlıklar çıktı birbirleri ile savaştılar. Ayrıca 24.000.000+km^2 olan bir imparatorluğu tek merkezden yönetmek neredeyse imkansız.
Ögeday ölümü üzerine bütün ordular başkent'e geri çekilmeseydi Avrupa'nın hali bugünden çok daha farklı olacaktı. Bu da bir gelenek, devlete temelsiz demeden önce step imparatorluklarının teşkilatını ve yapısını bilmek gerekiyor.

Hiçbir imparatorluk gül dağıtarak hükmetmedi-kurulmadı. Her imparatorluk kurulurken on-yüz binlerce insan öldü. Büyük İskenderin Lübnan'da ve persepolisde yaptıklarını biliyoruz. Aynı şekilde Osmanlı da sayısız insanın ölümüne sebep oldu Anadolu halkı berbat bir durumda yaşıyordu. İnsanlar hanedanın umurunda değildi hepsi savaşa gönderilip vergi veren birer "kul" idi. Vergi vermeyen en basitinden Toroslarda yaşayan göçebeleride nasıl Balkanlara ve Kıbrıs'a zorunlu gönderildiklerini de biliyoruz.

Zaten İmparatorluğun bölünmesi kaçınılmaz bir sondu. Çünkü İmparatorluğunun geri kalan kısmını yöneten Hanedan Üyelerinin üzerinde etkisi olan saygı duyulan biri geçmediği için İmparatorluk dağıldı. Ayrıca O kadar büyük bir coğrafyaya O toprakları yönetmek için çok az olan Moğol'larla devam edilemeyeceği için Yerel Halktan da asker toplamaları gerekiyordu bunun içinde Yerel Halktan yöneticiler komutanlar başa getirmek mecburiyetinde kaldılar.
 
1708253530701.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı