Tanrı insanları neden yarattı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eğer Allah kimseyi yaratmayıp, Ben senin ne yapacağını biliyorum. Sen cehennemliksin/cennetliksin deseydi, insanlar da Belki ben o hatayı yapmayacaktım bana neden şans tanımadın demeyecekmiydi?
Tanrıya inanmama gibi bir lüksümüz olabilir miydi ki?
 
Ama o oyun yapımcıları sonucu bildiği için sizin seçimlerinize karışmış olmuyorlar.

Her şeyi istedikleri gibi olmuyor mu zaten?
Bu kararı seçersen bu olacak ya da başka seçenekleri seçersen sonucu belli. Bu sonuçlar hepsi mükemmelliğe iyiliğe götürmüyor mu(yani hepsinin bir amacı var çünkü öyle olmasını istiyoruz)? Ama insan öyle mi? Seçtikleri kararlar için ceza alacak ve geri dönüşümü yok. Ve tabii ki kararlarımızdanda bağımsız değiliz öyle yaratıldık öyle olacağız çünkü seçeneklerde sonuçlarda her zaman bellidir.
Tanrı - eğer var ise - insanları neden yarattı? İnsanları imtihan etmek için yarattığı doğru ise, tanrı geleceği bilmiyor mu? Yani geleceği biliyorsa neden bizi sınasın?

Tanrı o kadar yüce bir varlık ise, neden hiçbir vasfı olmayan, yoktan var edemeyen, geleceği bilmeyen biz küçük insanların ona kulluk etmesine ihtiyaç duysun ki?

Neden durduk yere insanları yarattı? Ortada hiçbir şey yokken aniden aklına insanları yaratmak mı geldi? Bizi yaratmadan önce sonsuz boşlukta ne yapıyordu? Amacı insanları yaratıp kendini eğlendirmek miydi?

sizce sonucu belli bir sınavın yapılmasının amacı ne?

Neden? Neden? Neden? Bir cevabı olmalı.

Yoksa "tanrı" insanların bir yaratıcıya inanma ihtiyacından Doğan bir uydurmaca mıydı?

herkesi birbirine saygı duyarak, objektif olarak, seviyeli bir tartışmaya davet ediyorum.

Teşekkürler.

Bana göre nedensellik içerisinden meydana geldik. Yani tanrıyı ilk sebep olarak kabul edersek ondan Doğan sebeplerden başka şeyler ve ondanda başka şeyler en sonunda nedenselliğin sonucu(veya başka bir şeyin başlangıcı) insan geliyor yani biz. Böyle düşünmemde etkili olan kitap “ideal devlet”.
 
1- Egosunu tatmin etmek için yarattı insanları. Ben tanrı olsam elimin altında her imkan var. Ne uğraşayım m*l bir tür ile. Gelecek konusunda şuna geliyoruz. Neden "çok sevdiği" kullarını cehennemde yakmak için 4 farklı kitap, 3 farklı din indirdi? Bunlardan 1 tanesini korusaydı çok daha inandırıcı olurdu. Kutsal kitaplar insanların yazabileceği kadar sıradan. Mesela Tevrat'a bakarsan (Zebur da olabilir. Tam hatırlamıyorum.) tarih kitabı olarak başlar, sonradan ilahı ögelere girer. Dinler ile mitolojiler arasında büyük bir benzerlik var. Özellikle Gılgamış Destanı ile kutsal kitaplar arasında inanılmaz bir benzerlik var.

2- Dediğim gibi, egosunu tatmin etmek için yaratmıştır. Eğer egosunu tatmin etmek için yarattıysa bu tanrı olmaz. Kur'an da anlatılanın tersi oluyor çünkü.

3- Bilime göre zamandan önce bir şey olamaz. Bilim her zaman doğrudur. Sadece bazı zamanlarda eksik kalır. Sonradan tamamlanır. Örneğin "Evrim Teorisi". 160 yıldır var olan ve her zaman üstüne eklenen bir teori. Kimse yanlış diyemiyor, doğru da diyemiyor.

4- Tanrının olduğu varsayımını yaparsak, tanrı bencildir. İnsanları birbirine düşürür, hadisler ile Kur'an tutarsızdır. İnsanların kafasını karıştır.

5- Bence tanrı insanları yaratmadı, insanlar tanrıyı yarattı. Eski çağlarda açıklayamadıkları olayları bir şeye bağlama ihtiyacı duyuyorlardı. Mesela, şimşek çaktığında tanrının kızdığını, ardından gelen yağmur ile tanrının yardımcıları meleklerin ağladıklarını vs.

6- Kur'an çok sıradan. Bir insan kolayca yazabilir. Farklı anlamlar çıkabiliyor kolayca. Kutsal kitaplarda tek ve kesin bir anlam olmalı. 300 yıl sonra günümüz dinleri de mitoloji olacak.

Sorularına cevaplar böyleydi. Fikirlerim ise şöyle:

Ben Agnostizmi savunuyorum. Bana göre tanrının olma ve olmama ihtimali eşit. Yani ikiside %50.
Bunlardan herhangi biri asla ve asla %51 olamaz. Bak mesela şöyle örnek vereyim. Bulunan en eski insan fosili 2.8 milyon yıl önce. Bulunan en eski el aleti ise 3.2 milyon yıl önce. Bence bu evrim için bir kanıttır. Eğer makro evrim gerçek ise Kur'an ve diğer kutsal kitaplar gerçek değildir. Eğer aklında başka sorular varsa yanıtlayabilirim. Son olarak şunu söyleyeyim; Antidogmatik isimli bir forum var. İnsanların inançlar hakkında tartıştıkları bir yer. Bakmanı öneririm. (Umarım reklam sayılmaz 😀)
 
Bana kalırsa böyle bir şeyin cevabını bulmak zor ama bana kalırsa Hz. Adem ve Hz. Havva hikayesine bir göz atın.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı