Tanrı insanları neden yarattı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu kainatta tek sen yoksun. Niye bizi yarattı, bizim özelliğimiz ne falan diyorsan. Evrende yaşama uygun bir sürü gezegen var. Tek sen yoksun. 🙂
 
İnsanlar tanrıyı yarattıysa neden göremiyoruz? Neden algılayamıyoruz? Neden insanlardan güçlü, insan kendinden kat ve kat güçlü bir şeyi nasıl yaratabildi? Bunları düşününce "tanrıyı insanlar yarattı" cümlesi saçma geliyor.
Efendim, deli misiniz? "Insanlar Tanri'yi yaratti" cumlesinde mecazi anlam olarak "yaratti" kullaniliyor. Onu yoktan var etmedik, onu zihinlerimizde ve kitaplarimizda var ettik. Sen bir seyi yoktan var edemezsin gercekte fakat zihninde var olan seyi yok bile edebilirsin.
 
Efendim, deli misiniz? "Insanlar Tanri'yi yaratti" cumlesinde mecazi anlam olarak "yaratti" kullaniliyor. Onu yoktan var etmedik, onu zihinlerimizde ve kitaplarimizda var ettik. Sen bir seyi yoktan var edemezsin gercekte fakat zihninde var olan seyi yok bile edebilirsin.
Bu yazdığınız aklıma gelmişti...
 
Asla bilemezsin. İnsanoğlu bunu idrak edebilecek bir fıtrata sahip değildir. Kimse belli bir cevap veremeyecektir. Bunu idrak edebilecek bir zekaya sahip olman evrenin bütünlüğünü bozacaktır. Halbuki bu haliyle kainat çok sistematik bir işleyişe sahiptir. Üstelik bu ve benzeri sorgulamalar, dinin özünden sizi uzaklaştırır ve sebebi şeytandır. Dininizi yargılayıp emin olmak için yapıyorsanız sorgulamanız gerek bu değil.
 
Tam bir cevap veremem. Benim düşüncem insanların kendisine ne kadar bağlı olduğunu anlamak için. Bu bile doğru bir cevap değil aslında. Kimse tam olarak bunları açıklayamaz. Bu olaya kafa yorarsak işin içinden çıkamayız, sapıtırız.
 
Hepimiz Detroit oyununu biliyoruz. Oyunu yapan yapımcılar sonucu bilmiyor mu? Oyunun nasıl işleyeceğini bilmiyor mu? Ya da oyunu neden yaptılar? Oyunda kendi seçimlerinizi yapıp bir sonuca varıyorsunuz. Ama o oyun yapımcıları sonucu bildiği için sizin seçimlerinize karışmış olmuyorlar.
Kararları verirken ne kadar özgür olabiliriz ki? Ya da verdiğimiz kararların ne kadarını hiçbir etkene dayanmadan özgürce verebiliriz? Bulunduğun konum, çevresel etkenler, korkular ya da Allah korkusu etkenleri altında verdiğimiz kararlar özgür iradenin yanıltıcı olduğunu gösterir mi?

Hele ki insanoğlunun idrak edemeyeceği durumlar olduğunu söylerken, şu ana dek aldığımız kararların hiçbir etkene dayanmadan aldığımızı nereden biliyoruz? Son olarak, özgür irade altında aldığımızı sandığımız kararlar, herhangi bir etkenlere dayanıyor ise biz bundan ne kadar yükümlü oluruz?
 
İyilik ya da kötülükten hangisini seçeceğimizi ve bu seçimlerin hangi sonuçlara sebep olacağını da biliyor?
Şöyle düşün biranda var oluyorsun ve Tanrı sana hayatında kötü seçimler yapacaktın ama ben zaten bildiğim için seni direkt cehenneme gönderiyorum diyor. Haksızlık gibi olmaz mı? Şimdi burda eğer öyle diyorsa inanırdım demek kolay ama gerçekten kendini o duruma koymaya çalış, mesela ben dünyaya gidip yanlış seçimlet yapmayacağımı göstermek için yalvarırdım.
 
Ya yoksa? Ya kendiliğimizden var olmuş isek? Ya ölünce tekrar başka evrende olan başka bir gezegende doğacak isek?
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı