Tanrı var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ted güzel açıklamış bu konuyu.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Yanlız "İnsanlar İnanmak İstediğine İnanırlar". Yani bu hususta her kanuna, yer çekimi dahil aslında yalan olduğu bile kanıtlanabilir. Düşünceyi kilitlemeyip objektif düşünmek gerek bence.
 
Şimdi ben buraya nasıl çıktım, niçin çıktım bilmiyorum ama ola da bilir, olmaya da bilir. Bile de biliriz, bilemeye de biliriz. Şaka bir yana, aslında olmaması da, olması da saçma geliyor. Ama olması, olmamasından daha saçma geliyor. Daha doğrusu saçma yerine, İMKANSIZ diyelim. Yani olmaması bana daha gerçekçi geliyor. Sizin bu konuda fikirleriniz neler?
-
Yere göğe sığdıramadığımız tanrılarımıza uyguladığımız, 21.yüzyıldaki, yani şu anki genel tanrı modelini, gerçekten olabilme ihtimali olan tanrıya hakaret olarak görüyorum.


Teknoloji/Bilim ile onu bulmak ya imkansız, ya da zor olacaktır. Gerçi bu bilimin işi değil ancak bir beklenti ve bekleyiş içindeyim. Daha çok beklerim yani. :)

Benim en garip bulduğum, asla inanmam/düşünmem dediğim Panteizm görüşü ve Çoktanrıcılık inancıdır. Aranızda Panteist bir arkadaş varsa fikirlerini açıklarsa sevinirim, çünkü bayağı meraklıyım bu görüşe. :redface:

Bu arada İsmail, senden "1'den fazla tanrı olsaydı ne olurdu?" gibisinden bir konu bekliyorum. Tabi bu noktada tanrıların yaptıklarından çok, dünyada neler olurdu, neler biterdi, insanlar ne yapardı onu merak ediyorum. Eğer açarsan yorumunu ve diğer yorumları zevkle okurum.

Ben de, bu konunun bir tık ilerisi ile ilgili bir konu açmayı düşünüyorum. İlginç bir soru soracağım sanırım. :) Eğer bir aksilik çıkmazsa akşam üzeri 16'da veya 17'de açacağım.
 
Son düzenleme:
Olmadığını iddia edenler için bir sorum olacak:
Eğer gerçekten yoksa siz kimi inkar ediyorsunuz?

O zaman suçsuz insana suç atılınca inkar etmesin gidip hapis yatsın. Dediğiniz bu mantık sizin.

Ben yukarıda ne var bilmiyorum ama iyi biri olmadığı kesin. Eğer iyi biri, birileri olsaydı şu Dünyada bu kadar adaletsizlik, zulüm olmazdı.
 
Var olan her şeyin bir nedeni var. Birdenbire bir araba ortaya çıkmaz. Bu nedenle Big Bang de var olduğu için onun da bir sebebi vardır. Tesadüfen olması mantıklı değil. Big Bang'in bir yaratıcısı olduğunu düşünürsek o yaratıcının da bir yaratıcısı olmalıdır. Bu da bunu asla bilemeyeceğimizin kanıtı bence. Agnostikliğe yöneltiyor insanı ki mantıklı.
@Recep Baltaş buradasınız, bir yazın da görelim. :)
 
Evet, öyle bir şey var. Bunun ilk basit kanıtı olarak "gözlemlerimiz" diyor Craig. Günlük hayatımızda, nedensellik ilkesi dışında bir tecrübemiz yok.

Yani salonun ortasında aniden bir halının ortaya çıktığını gözlemlemiyoruz. Bu arada bu dediğim, günlük hayatımız için geçerli. Başka boyutlarda veya şartlarda mümkün müdür bilemem.
 
O zaman suçsuz insana suç atılınca inkar etmesin gidip hapis yatsın. Dediğiniz bu mantık sizin.

Ben yukarıda ne var bilmiyorum ama iyi biri olmadığı kesin. Eğer iyi biri, birileri olsaydı şu Dünyada bu kadar adaletsizlik, zulüm olmazdı.
Bir yaratıcı var
Tanrı, Yaratıcı, İlah, Allah ve benzeri isimler ile adlandırılan varlık ile ilgili tartışalım diyorum.

Konu başlıktaki gibidir. Tanrı'nın var olup olmaması ile ilgilidir. Konuyu direkt olarak dini tartışmalara çekmezseniz sevinirim.

Evet, sizce kendisi var mıdır? Yoksa onu biz mi uyduruyoruz? Kendi kendimizi mi kandırıyoruz?

Bir yaratıcı elbette var ve hala da yaratmaya devam ediyor ya değilse kurulu düzen çoktan bozulup giderdi. Biz bu yaratıcıya Allah diyoruz ki Kuran da kendisine bizim taktığımız adlarla hitap etmemizi yasaklıyor ( tanrı vs. gibi) ama Allah a (kitabı Kurana) inanmıyorsan o ayrı o zaman serbestsin (kısa bir süre hayat kadar :D)
Allah'ın bu kadar adaletsizliğe ses çıkarmadığını, adil olmadığını okudum yorumlarda, ama bu adalet kime göre? Kuranda adaletle ilgili kural ve kaideler açık ve netken, uygulanmayıp bu yüzyılda olur mu canım böyle şey deyip es geçerken sonra yine suçu Allaha atmak ? Allah mı bize kul yoksa biz mi O'na.
Bir diğer mevzu şu sonsuz odalı otel mevzusu...
Akla mantığa aykırı. Hayatta belirli limitler, sınırlar var. 10000 100000 belki 1000000 odası olsun ama eninde sonunda o sınıra takılacaksın. Ki evrenin de bir başı var ve elbette bir sonu da olacak. Çünkü her şey (entropi) düzensizlik eğilimi gösterir. Ama burada da ince bir nüans var ki bu evren bizim evrenimiz ve Allah bundan münezzeh. Allah hep vardı ve varolacak. Çünkü devamlılık bunu gerektiriyor. Yaratılanların en üstünü olarak adlandırılan insandan yola çıkarak daha alt derecede yaratılmış belki de daha sonra yaratılacak varlıkların olduğu da ortaya çıkıyor. Bu da ezeli ve ebedi kavramına harfiyen uyuyor hem geçmişe hakim hem geleceğe ...
 
O zaman da şu sorun ortaya çıkıyor. Allah'ın varlığını nasıl biliyorsun? Bilemezsin. Dinlerin hepsinin temeli bir neden olmadan bir şeye sonuna kadar bağlı kalmaya dayanır. Bunu din dışında söylesem saçmalamayın öyle yapmam dersiniz. Dinde ise değişiyor. Bunun tek nedeni de yetişme ortamı.
 
Alternatif olarak argüman ile ilgili şu bilgiyi de eklemem lazım:

Eğer bize dokunan bir şey yoksa ve hiçlikten geldiysek, hiçlikten gelen tek şey neden evrenlerdir? Evrenleri bu kadar özel kılan ne?

"Evrenin nedeni olmayabileceğini söyleyen biri, normalde kabul edilen bir prensibi evrene uygulamadığı için evrenin nedeninin olmadığını gösterme yönündeki kanıt yükümlülüğü ona aittir. Aksi takdirde argümana göre ateistlerin nedensellik prensibini “işlerine gelen yere kadar” kullanıp, sonrasında kullanmayı bıraktıkları söylenebilir."
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı