Tanrı var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sonucun sebebini bulmak, onu bulunca o sebebin de sebebini bulmak... Sonu gelmeyen bir döngü. Sonsuzluğa da ulaşamayız. Otel kuramı bence akla mantığa sığmayabilir. Ama o oteli sürekli genişleyen Evren gibi düşünürsek bu deneyi anlayabiliriz. Sürekli artan oda sayısı var yani.

Tanrı'nın adaletli olduğu veya olmadığı her insana göre değişir. Bir insan olur hayatından memnundur, Tanrı'nın adil olduğuna kanaat getirir. Ve yine bir insan olur hayatından memnun olmaz ve bunun sebebini Tanrı olarak görür. Ama insan hayatındaki adaleti biraz da kendisi şekillendirir.

Allah'ın varlığına dair kesin somut bir delil yok. O yüzden kimi insanlar ateist görüşü benimseyebilir. (Başka etkenler de var ama bu sadece bir tanesi)

Bana Allah'ı göster desem. Bunu kim yapabilir? Hz. Musa'nın Allah ile konuştuğu Kuran'da geçmektedir. Ama onu görememiştir. Çünkü görse idi buna dayanamazdı.

Din hem gereklidir hem de gereksizdir. Gereksiz olunca kendini daha fazla şeye adayabilirsin. Ama bir dine mensup olunca o dinde Tanrı ya da Tanrılar neyi emretmiş ise ona uygun yaşaman gerekiyor.

Bazı bilim insanları da bilim ile o kadar çok uğraşıyor ki bir yerden sonra bazıları Tanrı'nın var olmadığını doğru olarak görüyor. Bazıları da benim öğrendiğim bu bilgiler Tanrı'dan geliyor, diyor.

@AsjasFıdas1000 politeizm konusu felsefeye giriyorsa açıp konuşabiliriz. :)

Tanrı sözcüğü genel kabul görmüş bir sözcük olduğu ve Türkçe olduğu için kullanıyorum, Allah adını hepimiz biliyoruz. :)

Allah'ın ya da Tanrı'nın var olması çoğu insanın umrunda olmayan bir konu. Ama görüyorum ki aramızda ilgilenen çok kişi varmış.:)

Recep Bey gelirse, bir mesaj atıp konuyu kilitler diye düşünüyorum. Recep Bey, sizden ricam bize birkaç sayfa daha vermeniz, saygı çerçevesinde tartışıyoruz.
 
@Oreki son yazdığın mesaja baktım da, hiçlikten gelen şeyler evren midir? Yoksa her şey midir? Çünkü etrafımızda bulunan her madde önceden bir aradaydı ve Big Bang ile çeşitli evrelerden geçerek bu güne kadar geldi. Senin vücudunda bulunana elementler uzun bir zaman önce -belki de- bir yıldızın içinde idi. Sen bir yıldızsın yani. :) Evren olmasaydı nerede yaşayacağız dostum? :D

Evren'in bir nedenin olmadığını söylemek bir hatadır bence. O zaman ölçemediğimiz kadar büyük olan bu Evren boşu boşuna, nedensizce mi yaratıldı? Tabii onu yaratan bir Tanrı var ise. ;)
 
İşte orası belli değil. Biz adına evren diyoruz. Paralel evren teorisi doğru ise, o zaman o "x" dediğimiz şeyden birden fazla olmuş olacak. Her şey olmamış olacak yani artık.

Çünkü "her şey" olsaydı, "her şeyden" birden fazla olamayacaktı. Olamaz zaten mantıken. Çünkü her şey.:ROFL:

Neyse ben kaçtım artık. Hadi görüşürüz.:penguen:
 
O zaman da şu sorun ortaya çıkıyor. Allah'ın varlığını nasıl biliyorsun? Bilemezsin. Dinlerin hepsinin temeli bir neden olmadan bir şeye sonuna kadar bağlı kalmaya dayanır. Bunu din dışında söylesem saçmalamayın öyle yapmam dersiniz. Dinde ise değişiyor. Bunun tek nedeni de yetişme ortamı.
Allah'ın varlığını yaşadığım en basit olaydan en karmaşık olaya kadar her şeyde görebiliyorum. Diğer türlüsü zaten bağnazlık olurdu ki dini bir neden olmadan bağlı kalmaya dayanmak diye tanımlamışsınız. (yanlışınız İslam dininde ve Allah inancında yaşamın kendisi zaten bir neden. Mesela Alkol yasağı, daha yeni bir arkadaşımın yuvası alkolik olmasından ötürü yıkıldı.) Aile bireylerimin dinle pek alakası yoktur ben araştırarak İslamı benimsemiş bir insanım. İslam mükemmeldir, akılcıdır ve siz aklınıza damnışmaz mısınız der; ama Müslümanlar, insanlar asla. Zaten olsalardı kendilerine din inmezdi. Peki ben ABD de doğsaydım yine Müslüman mı olurdum? Bu soruya şu şekilde cevap vereceğim. Eğer imanlı öleceksem nerede doğarsam doğayım Müslüman olur ölürdüm. Ama imansız öleceksem Kabe'nin dibinde de doğsam fark etmez. Bugün İslam coğrafyasında doğan nüfus cüzdanında Müslüman yazan ama inançsız olan, ölen çok insan var. Kendisini Müslüman sanan ama İslamın terk edip gittiği de çok insan var.
Ve nasıl ki bu oluyorsa tersi de oluyor. Batı coğrafyasında Müslüman olan fakat mevcut düzenin baskısından çekindikleri için gizleyen çok insan var ve Batının IŞİD i icat edip İslama terör etiketi yapıştırması da bu yüzden.
Bir alimin sözünü paylaşayım son olarak;
"Osmanlı Avrupa'dan gebedir, Avrupa da Osmanlıdan"
 
Tanrı'nın var olup dinlerin olmadığını düşünüyorum.
 
Bence Türkiye bu tartışmalardan çekti çekeceğini bir bakıyorsun şimdiki Müslümanların çoğu Atatürk'ü kafir diye sevmiyor. Peki Hz. Muhammed öyle mi yapmış? Peki ya Mevlana? İnsanları kafir diye sevmemezlik mi yapmışlar? İnsanı dinine göre değil insan olduğu için sevmeliyiz. Şuanki Müslümanların çoğu kendiyle çelişiyor.

Geçen günlerde düşündümde:
Bir adam düşünün tüm ibadetlerini yerine getiriyor ama cahil ve kendini geliştirmemiş olsun. Şimdi de başka bir adam düşünün diyelim ki tüm kanser türlerinin tedavisini buldu ve Müslüman değil şimdi bu adam ceza mı alacak diğer cahil adam cennete giderken? Çok mantıklı gelmedi...

Müslümanlara göre İslamiyet doğru ama bir Hristiyana göre de Hristiyanlık doğru. Peki hangisinin doğru olduğunu nereden bileceğiz?

Bence Tanrı var ama dini yok. Buyrun bilim bölümünün linkini düşeyim Bilim
 
Amerika'da doğsaydınız Müslüman mı olacaktınız? Hiç sanmam. İslam veya herhangi bir dinin gerçekliğini ispatlayan tek bir kanıt dahi yoktur. Hindu ve Budist'lerin çoğu içki içmez. Budist olmayı düşünüyor musunuz?
 
Nazım Paşa'ya sonun kadar katılıyorum. Günümüzde dinleri araştırarak doğru dini bulabilen insan sayısı çok az. Eğer ABD'de doğsaydınız, aileniz de İslam dışında bir dine mensup olsaydı siz de büyük ihtimal o dine mensup olurdunuz. Mesela aile ateist olur, çocuğu da aynı şekilde.

Kuran'da çoğu kez akıl etmez misiniz diye insanlara hitap edilir. Ve bence de Tanrı'nın bir dini yok. Tanrı var mı yok mu orasını somut olarak kanıtlayabilen de yok. Kimi insanlar ''ben, görmediğim şeye inanmam'' diyor. Bu ayrı bir mesele tabii.

Ben varlığına inanıyorum ama bunu Kuran isimli kitaba dayanarak ve çevremdeki ve kendimdeki bilimsel olayları gözlemleyerek yapıyorum. Ailem Müslüman olduğu için Müslüman biriyim, ama dinleri araştırdıktan sonra Tanrı'nın sadece bir ve tek olan kendisine inanılması gerektiğini istediğini anladım.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı