Tanrı yoksa ben bir şey kaybetmem ama varsa...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bununla övüneceğine biraz kitap okumak senin için daha faydalı olacaktır.
Birincisi bir övünç yok ortada. İkincisi kitap okuyan, cahil olmayan herkes ateist mi olur? Dindar olup cahil olmayan hiç insan tanımadınız mı çevrenizde? Dinini sorgulamaya gerek duymayan, umursamayan, din üzerine düşünmeyen ama başka alanlarda kendini geliştiren hiç insan tanımadınız mı? Biraz sığ bir düşünce gibi geldi bana açıkçası.
 
İnsanlardan öyleleri vardır ki, “Allah’a inandık” derler. Ama
Allah uğrunda bir ezaya uğratılınca, insanlardan gördükleri
baskı ve işkenceyi Allah’ın azabı gibi tutar. Andolsun, Rabbinden bir yardım gelecek olsa mutlaka, “Biz de sizinle beraberdik” derler. Allah, herkesin kalbinde olanı en iyi bilen
değil midir?
İnkâr edenler iman edenlere, “Yolumuza uyun da sizin günahlarınızı yüklenelim” derler. Hâlbuki onların günahlarından hiçbir şey yüklenecek değillerdir. Şüphesiz onlar kesinlikle yalancılardır.
Andolsun, onlar mutlaka kendi yüklerini ve kendi yükleriyle beraber nice ağır yükleri yükleneceklerdir. Uydurmakta oldukları şeylerden de kıyamet günü şüphesiz, sorguya
çekileceklerdir.

Allah, kullarından dilediğine bol verir ve (dilediğine) kısar.
Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.
Andolsun, eğer onlara, “Gökten yağmuru kim indirip de
onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltti?” diye soracak
olsan, mutlaka, “Allah” diyeceklerdir. De ki: “Hamd Allah’a
mahsustur.” Fakat onların çoğu akıllarını kullanmazlar.
Bu dünya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi

Sizin yaratılmanız ve öldükten sonra tekrar
diriltilmeniz, ancak bir tek insanı yaratmak ve diriltmek gibidir. Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.
Görmedin mi ki, Allah, geceyi gündüzün içine ve gündüzü
de gecenin içine sokuyor. Güneşi ve ayı da koyduğu kanunlara boyun eğdirmiştir. Her biri (kendi yörüngesinde) belli
bir zamana kadar akar gider. Şüphesiz Allah, işlediklerinizden hakkıyla haberdardır.
Bu böyledir. Çünkü Allah hakkın ta kendisidir, onu bırakıp
da taptıkları ise batıldır

“Biz toprakta yok olduktan sonra mı,
biz mi yeniden yaratılacakmışız? Hayır, onlar Rablerine kavuşmayı inkâr etmektedirler.
De ki: “Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz.”
Suçlular, Rablerinin huzurunda boyunlarını büküp, “Rabbimiz! (Gerçeği) gördük ve işittik. Artık şimdi bizi (dünyaya)
döndür ki, salih amel işleyelim. Biz artık kesin olarak inanmaktayız” dedikleri vakit, (onları) bir görsen!
Eğer dileseydik, herkese hidayetini verirdik. Fakat benim,
“Andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan
dolduracağım” sözüm gerçekleşecektir.
O hâlde, bu gününüze kavuşmayı unutmanıza karşılık azabı tadın. Biz de sizi unuttuk. Yapmakta olduklarınıza karşılık ebedî azabı tadın
 
Son düzenleme:
Evrimin gerçek olması, Tanrı'nın kesin yokluğuna bir delil değildir ama insanlara Tanrı'sız bir "yaratılış" olabileceğini de gösterdiği için, aslında çok benzer etkilere yol açmıştır. ;)
Olabilir, benim buna bir yorumum yok. İnsanların inançlarını sorgulamak veya yargılamak benim haddim değil hatta çok daha iyi olduğunu da düşünüyorum, sorun burada yaratılış veya inanç mevzusu değil, sen bir şeyi sorgulamadan sırf o an mantığına uygun geliyor diye onaylıyorsan problem burada başlıyor :D
 
Evrimin gerçek olması, Tanrı'nın kesin yokluğuna bir delil değildir ama insanlara Tanrı'sız bir "yaratılış" olabileceğini de gösterdiği için, aslında çok benzer etkilere yol açmıştır
Kesinlikle. Dinlerle tamamen zıt, tanrı kavramını da derinden sarsmıştır aynı zamanda. Dinlerdeki tanrıları da çürütmüştür, tanrısız bir oluşum mümkün olduğu için. Dinlerden bağımsız bambaşka farklı bir tanrı varsa onu bilmek mümkün değil, hiçbir kanıt yok.

Dinini sorgulamaya gerek duymayan, umursamayan, din üzerine düşünmeyen ama başka alanlarda kendini geliştiren hiç insan tanımadınız mı?
Başka alanda kendini geliştirmen bizi ilgilendirmiyor konumuz o değil. Başka alanlarda bilgili olabilirsin, olunabilir iyi durumlar bunlar.

İkincisi kitap okuyan, cahil olmayan herkes ateist mi olur?
Doğru bir biçimde sorgulayan, araştıran biri için bu yol kaçınılmaz. Gerçekler acıdır. Bir kimsenin zekâsı ya da eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa, bu kişinin dindar olması ya da herhangi bir türde 'inançlar' barındırması o kadar olasılıksızdır.
 
Son düzenleme:
Kesinlikle. Dinlerle tamamen zıt, tanrı kavramını da derinden sarsmıştır aynı zamanda. Dinlerdeki tanrıları da çürütmüştür, tanrısız bir oluşum mümkün olduğu için. Dinlerden bağımsız bambaşka farklı bir tanrı varsa onu bilmek mümkün değil, hiçbir kanıt yok.
Dinlere tamamen zıt olduğuna dair kanıtınız nedir ? Mesela hangi din için bunu söyleyebilirsiniz ?
 
Dinlere tamamen zıt olduğuna dair kanıtınız nedir ? Mesela hangi din için bunu söyleyebilirsiniz ?
Tüm dinler için. Dinlerin kitaplarında evrim yoktur. Evrimde ilk insan diye bir şey de yoktur. Bunlar yeterli olur umarım.
 
Şöyle bir perspektif daha ekleyeyim. Kendimi riske atmamak için, tanrı varsa kaybetmem gibisinden düşünenler için söylüyorum, bu inanmadığı şeye inanıyor gibi yapmak değil midir aslında? Yani gerçekten içinden gelmeyen, inandırıcı bulmayan, materyalist düşünen bir insan sırf bu düşünceden yola çıkarak tanrıya "gerçekten" inanabilir mi?

Aynen katılıyorum sana. İslamiyet zaten teslimiyettir. İslamiyette zar atma yoktur, inanç sistemi kumar değildir. Ya inanırsın yada inanmazsın. Ayrietten islamiyetin gereklilikleri vardır. Namaz ve belirli ibadetler bunları uygulamazsan zaten ahiret için ciddi sıkıntılar yaratır...
 
Tüm dinler için. Dinlerin kitaplarında evrim yoktur. Evrimde ilk insan diye bir şey de yoktur. Bunlar yeterli olur umarım.
Hayır, böyle bir cevap kabul edilemez. Çünkü evrim teorisini Tanrı'nın varlığı ile ilişkilendirilebilmesi için evrenin tamamını ilgilendiren bir fenomen olması gerekir. Evrim hem zaman hem de mekan olarak evrenin küçük bir noktasında gerçekleşmektedir hem de evren tarihinin çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Evrim teorisi sadece biyolojik yaşamı ilgilendiren bir açıklamadır, evrenin sadece biyolojik yaşamın gelişiminden oluşmadığı da gayet açıktır. Biyolojik yaşamın yaşı 3.8 Milyar yıldır, Evrenin ise 13.7 Milyar yıldır aradaki fark da gayet nettir. Evrenin çok küçük bir parçasına yönelik açıklama yapan bir teori aynı zamanda evrenin tamamına dair bir açıklama değeri de taşımaz. Tanrı evrenin tamamının yaratıcısı olarak görüldüğü için " Tanrının varlığı, evrimin doğruluğundan bağımsızdır." kısacası " Evrim var, Tanrı yok." ya da tam tersi "Tanrı var, evrim yok" diyemeyiz. Ayrıca ilk insandan bahseden dinler nelerdir ? Merak ediyorum cevabınızı _?
 
@BERWAR Kastettiğim şey o değildi. Ben şahsen din, teoloji, yaradılış ve tanrı üstüne düşünen, araştıran bir insan değilim. Umursamadığım için araştırmıyorum, merak da etmiyorum. Dindar da değilim. Mucizeler, cinler, periler inandırıcı gelmediği için inanmıyorum.

Gerçekler acıdır. Bir kimsenin zekâsı ya da eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa, bu kişinin dindar olması ya da herhangi bir türde 'inançlar' barındırması o kadar olasılıksızdır.

Bu dediğinize de bir yere kadar katılıyorum, ülkelerin genel kültür, okuma yazma ve din, inanç istatistiklerine bakıldığında da bunun bir nevi yansımasına denk gelmek mümkün. Ancak dediğim gibi ben yaradılış üzerine düşünmediğim ve araştırma yapmadığım için yüzeysel bilgim hariç büyük patlama veya evrim süreci hakkında ayrıntılı bilgi sahibi değilim. Dolayısıyla bu beni yaradılış için tanrıya iletiyor. Belki araştırsam, diğer bildiklerimle mucizelere vs. inanmaktan uzaklaştığım gibi, bu da beni inanmaktan uzaklaştıracak. Ancak tanrı bilimle varlığı çürütülebilecek veya kanıtlanabilecek bir şey olmadığı için de aynı zamanda, tanrıya gerçekten inandığım için inanıyorum.

Hislerimi kelimelere tam dökemedim, umarım düşüncelerimi yeteri kadar açıklayabilmişimdir.
 
Ben şahsen din, teoloji, yaradılış ve tanrı üstüne düşünen, araştıran bir insan değilim. Umursamadığım için araştırmıyorum, merak da etmiyorum. Dindar da değilim. Mucizeler, cinler, periler inandırıcı gelmediği için inanmıyorum.
Merak etmiyorsan yapacak bir şey yok. Bilmediğin, okumadığın bir şey hakkında konuşmak yanlış olur.

Hislerimi kelimelere tam dökemedim, umarım düşüncelerimi yeteri kadar açıklayabilmişimdir.
Anladım sorun yok, uzatmanın anlamı yok.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı