Tanrı yoksa ben bir şey kaybetmem ama varsa...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Üzülmeye gerek yok bilim geliştikçe yavaş yavaş ''patch'' getiriyorlar dinlerine. Önce ''Evrim teorisi dine aykırı, yalan, bilimsel değil, zaten bütün bilimsel kaynaklar reddediyor vs...'', daha sonra ''Zaten bu dinimizde vardı.'
Örnek Caner Taslaman.

Bu tabir pragmatik bir söylem, bir nevi kazan kazan durumu. İnançlı kişiler tarafından inançsız insanlara karşı kullanılan bir argüman.

Benim için bu argümanı kullananın canlı bombadan farkı yok, onlarda ne de olsa cennete gideceğim diye kendilerini patlatıyorlar. Aynı kafa yapısı. Aynı zamanda tehditvari bir söylem bu.


Araştıran, okuyan her insan Ortadoğu dinlerinin mitolojik ve masal oldukları eninde sonunda görecektir, bu kaçınılmaz bir durum. Çok basit bir coğrafya meselesidir dinler. 19. yüzyıla kadar bilgilerimiz kısıtlıydı, bazı şeylere cevap veremiyorduk, insanoğlu da doğası gereği bunların bir yaratıcıya bağlıyordu. Charles Darwin kıvılcımı çaktı, dünyanın seyrini değiştirdi, biz bugün o zamanlara nazaran çok daha fazla şey biliyoruz, belki hâlâ her şeyi bilmiyoruz, belki hiçbir zamanda her şeyi öğrenemeyeceğiz ama şu an elimizde olan bilgiler bizim için son derece yeterli bilgiler. Her şeyin dinlerde anlatıldığı gibi olmadığı bir gerçek.

Bir yaratıcıya inanmak, öldükten sonra cennete gideceği hayal ederek yaşamak mental olarak insanı rahatlıyor fakat gerçekleri öğrenmekten korkuyorlar.
905060667611_status_a8e7bd026efd4786896cab9bdb91d90c.jpg



George Carlin'in dediği gibi; İnsanlara evrenin görünmeyen bir varlık tarafından yaratıldığını söylerseniz çoğunluğu size inanır. Fakat karşı duvarın boyalı olduğu söyleyin, gidip dokunmadan rahat edemez.

Niye tanrıya inanmıyorum? Çünkü tanrıya inanmadığım için sorun bende değil. Tanrı beni ikna edemediği için sorun ondadır.

Kendinizi kandırmak istiyorsanız, gerçekleri öğrenmek istemiyorsanız tanrılara ve dinlere inanabilirsiniz. Ben de isterdim ölümden sonra yaşam olsun, bir yaratıcı olsun ama maalesef elimizde olduğuna dair en ufak bir kanıt yok. Ben kendimi göz göre kandıramam, gerçekleri ört bas edemem.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Din hakkında bir çok videosunu izledim ve pek çok zaman kullandığı argümanlar bile aynı. 5 yılki videosu da 1 yılki de. Başka konular hakkında podcast dinlemedim.

Dinler insan mantığına uygun olmadığı için varmış Efe aydal öyle diyor. En basiti bu mesela. Eskiden inandığı dönemlerde algoritmik şeylere takılmış mesala onlarıda rastlantı olarak değerlendiriyor...
 
Şöyle bir perspektif daha ekleyeyim. Kendimi riske atmamak için, tanrı varsa kaybetmem gibisinden düşünenler için söylüyorum, bu inanmadığı şeye inanıyor gibi yapmak değil midir aslında? Yani gerçekten içinden gelmeyen, inandırıcı bulmayan, materyalist düşünen bir insan sırf bu düşünceden yola çıkarak tanrıya "gerçekten" inanabilir mi?
 
Dinler insan mantığına uygun olmadığı için varmış Efe aydal öyle diyor. En basiti bu mesela. Eskiden inandığı dönemlerde algoritmik şeylere takılmış mesala onlarıda rastlantı olarak değerlendiriyor...
İnsan mantığına uygun olmadığı için değil, insan bir şeyleri açıklayamadığı için var diyor. Mesela binlerce yıl önce adam bakıyor tepesinde yıldızlar var. Tabi dünyayı düz sanıyor, diyor bu yıldızlar nasıl aşağı düşmüyor? Din çıkıyor diyor benim tanrım onları havada tutuyor. Veya hasta oluyor birileri. O zaman mikrop, virüs falan bilinmez, diyor ki Tanrı kızgın vs. vs. Efe Aydal da bunu diyor.
 
Buna literatürde "Pascal'ın Bahsi" ya da İngilizce adıyla "Pascal's Wager" denir.

Diğer dinler bir yana ama bu argümanı kullanan Müslümanlar gerçekten dinden çıkma noktasına geldiklerinin farkında değiller. Her din kendi şartlarına sahip. Her dinin kendi tanrısı kim inançlı kim inançsız bunları belirliyor. İşte peygamber olur, kutsal kitap olur, bir şeyle bunu bildiriyor.

İslam'a gelirsek, "Ya varsa?" kafasıyla inanıyorsanız, kalpten inanmıyorsunuz demektir. Hatta buna inanç demek bile yanlış olur. Bunun parayı havaya atıp "Tura gelirse iddiayı kazanacağım ama yazı gelirse de çok kaybım yok." demekten bir farkı yok. Farkı gören varsa gelsin söylesin.
Şöyle bir perspektif daha ekleyeyim. Kendimi riske atmamak için, tanrı varsa kaybetmem gibisinden düşünenler için söylüyorum, bu inanmadığı şeye inanıyor gibi yapmak değil midir aslında? Yani gerçekten içinden gelmeyen, inandırıcı bulmayan, materyalist düşünen bir insan sırf bu düşünceden yola çıkarak tanrıya "gerçekten" inanabilir mi?
Bu argümana en sık yapılan itirazlardan biri de bu işte. :) Bunu artık hangi dinde kullanırsınız bilmem ama, en azından kullandığınız dinin tanrısını o kadar da kolay kekleyemezsiniz herhalde.

Tanrı bunlar, keko değil ki. "Tanrı Kandırılmaz" argümanı denir buna.
 
Ateist değilim bu arada, ben tanrıya inanıyorum. Ortalığı alevlendirmek istedim, zehirli oku attım sadece.
Bununla övüneceğine biraz kitap okumak senin için daha faydalı olacaktır.
 
Abi sene 2020 hala YouTube üzerinden inanç mı araştırıyorsunuz :D Felsefe yok, bilim yok tamamen safsata üzerine konuşup duruyor, kendi söylediğine kendisi inanıyor mu çok merak ediyorum. Tarihten bu yana binlerce düşünür, felsefeci, bilim insanı bu alan üzerinde çalışma yapıyor ama bizim YouTuber tayfamız birkaç videoda dinleri çürütüyor, siyah arka plan beyaz fontlu facebook gönderileri ile aynı şey. Dinleri, Deizmi ya da Ateizmi merak ediyorsan alanında uzmanlaşmış tüm görüşlere saygı duyan felsefeci ve bilim insanlarının kitaplarını okuyun. Sokak ağzı ile bu konuları konuşup tek kaynağı da kendisi olan bir adamın nesini dinliyorsunuz. A kişisinden B kişisinden kulaktan duyma bilgiler alıp " Aaa bence de bu mantıklı yeaaaa." Demeyin, araştırın, okuyun, sorgulayın ve en önemlisi düşünün. Bu gözler "Evrim var Tanrı yok" "Tanrı var Evrim yok" diyenleri bile gördüğünde bu kadar kanamadı.
 
Bu gözler "Evrim var Tanrı yok" "Tanrı var Evrim yok" diyenleri bile gördüğünde bu kadar kanamadı.
Evrimin gerçek olması, Tanrı'nın kesin yokluğuna bir delil değildir ama insanlara Tanrı'sız bir "yaratılış" olabileceğini de gösterdiği için, aslında çok benzer etkilere yol açmıştır. ;)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı