Tüketici Hakem Heyeti Satıcıyı haklı buldu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yani ben malı aldım kullandım beğenmedim caydım olayı yok.
Bu tamamen sizin yorumunuz, kanun maddelerindeki boşluğu kendi fikrinize göre yorumluyorsunuz.
Kullanıcı ürüne yazılımsal veya fiziksel açıdan bir zarar vermediği sürece iade hakkı anasının ak sütü gibi helaldır.

Mesafeli alışverişin satıcı açısından sayısız avantajı var; alıcı tarafında ise dezavantajı; ürüne zarar vermeden 1-2 gün kullanmak elbette hakkıdır. Kaldı ki geçmiş yorumunuzda ürünün kutusunu açmak cayma hakkını engeller dediniz. Yorumlamayı da geçtim kanun maddelerine aykırı konuşuyorsunuz resmen.

Kaç tane ürünü iade ettim bir bilseniz, dediğiniz gibi olsa ne satıcı kabul eder ne de THH onay verirdi iadeye. Sizin üzerinde durmanız gereken nokta "Kullanıcı ürünü 5 gün boyunca nasıl kullanmış". O yüzden THH kararının tam metnini bekliyorum.
 
Adamın biri internet sitesinde yazan bilgileri okuyacak, beğenecek, satın alacak daha sonra da yeaaa ben beğenmedim iade edeceğim diyecek?

Ürün size ambalajlı hiç kullanılmamış bir halde geldeğil mi?
Evet
Üründe donanımsal bir sorun var mı?
Yok.
Üründe kozmetik olarak bir sorun var mı?
Yok.

Bu ürünü sana zorla mı sattık?
Hayır.

Sen bu cihazı açtın mı?
Evet.

Kurulumunu yapıp Kullandın mı?
Evet hem de 5 gün.

Şimdi sen bunu adama iade edeceksin adamda ağzını bantlayacak değil mi?
Daha sonra ben binlerce lira para vereceğim adam bana bu ürünü yollayacak?

İnsanlar sadece kendini düşünüyor işte senin kullandığın cihazı ben satın almış olacağım. Belki o kullandığın süreçte elindeki ter cihazın gözeneklerine işledi belki asidik bir yapıda bir terin var cihazın boyasını ısı değişimleriyle beraber aşındıracak?

Ivır zıvır birçok konu var. Bence koşulsuz iade denen şey saçmalık. Adam cihazın özelliklerini görüyor beğeniyor alıyor. Arıza sorun varsa koşulsuz iade alınır ama arıza yoksa ne diye geri alacak adam?
Alacak almak zorunda. Ürünün durumunun iadeye uygun olmaması alıcının iade hakkını etkilemez. Özel bir durumu genelleme yapmak için kullanmak düzgün düşünmemek demektir. Açık okuyun. O satıcının yönetmelik kabul edilen satış sözleşmesinde bile vardır bu tanım. KOŞULSUZ. Bunun ikinci bir anlamı yok. Satıcı iade sürecinde koşul belirtmeden iade işlemini başlatır demektir bu. Ancak ürün bu hakkı kullanmaya uygun olmayabilir. İnternet satışlarındaki tek dezavantaj bu görülüyor. Personel mağaza gibi masraflarınız yok. Depodan yükleyip gönderiyorsun. Ama alıcı ürünü görmüyor. Dokunmuyor. Ürün hakkında hiçbir fikri yok. Özellikleri bilmek ne demek? Özellikleri almıyorsunuz. Bütün bir ürün alıyorsunuz. Ergonomi diye bir şey var. Ben bunu beğenmedim. Klavyede yazı yazarken elimi acıtıyor deme hakkım var. Hayır sen özelliklerini gördün aldın demek ne tuhaf bir yaklaşım. Çoğu satıcı mağazadan satış yapılsa bile müşteri memnuniyetini öne alıyor. Kraldan çok kralcı olmak iyi bir şey değil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İhale ile aldık. Tıbbi malzeme. Ancak 2314D gibi bir kodu vardı, biz gittik 2314 yazdık. Oradaki D çok şey farkediyormuş. 😊

Firma da getirdi malzemeleri, baktık alakası yok. Dedik bunun 2314D olanını getirebilir misin? (fiyat farkı yok) O da hayır ben bunları ithal ettim, geri iade edemem (yüklüce bir miktardı)

Biz de mahkemeye verdik, kazandık. Para iadesi aldık. İşin ilginci o malzemeyi Türkiyeye getiren tek firma var. Mahkemeyi kazandığımız firmadan gene aynı ürünü almak durumunda kaldık. tabi amcalar satmak istemediler, ama devlet kurumu olduğumuz için bir nevi "zorunda kaldılar". 😊


1. ihale sözleşmesini okumadan doğru yorum yapamayız.
2. Sizin olayınız 6502 sayılı Tüketici Kanunun kapsamında değil çünkü bir taraf kamu kurumu.
 
Ya sana da açmıştım konuyu dediğini yaptım fakat sonuç bu. Dolu video izledim forumda bir sürü konu gezdim. Kanunu sayfalarca okudum. Satıcı tarafından da kendi tarafımdan da konuya bakıyorum. Sonuç bu.
Kardeşim birçok kişi sormuş ama cevap vermemişsin. Senin memnun kalmadığın durum nedir? Aldığın yer de ürünün hiçbir bilgisi yok muydu ki bu kadar sıkıntı çektin? Bunun gibi detayları bizimle paylaşırsan daha çok yardımcı olabiliriz.
 
Senin yaptığını ben yapınca yanlış bilgilendirme diyorlar.

Bana göre hakem heyetindeki kişiler yanlış yorumladı. Çünkü koşulsuz tabirini eğip bükmeye çalışıyorsunuz. Çünkü çıkan kararı mantığa uydurmaya çalışıyorsunuz. Bu kararı verenler de insan. Hata yapmış olabilirler. Alıcı iş etmekte haklıysa karara itiraz hakkını kullanır ya da tüketici mahkemesine bu karar belgesiyle başvurur. Muhtemelen kazanır ama masraflarına katlanması gerek. Zaten kazanırsa masraf satıcıdan çıkar. Çünkü bu bildiğin bir davaya dönüşmüş oluyor. Davalı kaybederse masrafları öder. Bu kadar uğraşmaya değer mi derseniz bana göre değmez. O malın ederini aşacak bir madrwf mantıklı değil. Bence dava olasılığını satıcıyla paylaşması gerek. Satıcı bu kadar önemsiz bir davayı kaybetme riskini görecektir. Masrafları ödemek var çünkü davanın sonunda. Orta yolu bulurlar diye düşünüyorum. Yine de iş satıcıda biter. Davalık olmayı göze alıyorsa yine olumsuz yanıt verir.

Sonuçta alıcı arkadaş hiçbir kusur yok diyor. Demek ki burada istisnai olarak bir yanlış yorumlama var. Satıcı davayı göze almayıp iadeyi kabul edebilir. Elbette heyet kararı örnek olur. Bu koşulsuz iade hakkını gelecekte zedeleyebilir.
Birinden biri yaptığı hatanın kusurunun farkında değil. Ben böyle bir durumda empati kuramıyorum. Halbuki yaşanan olaylarla ilgili karşımdakini düşünür, empati kurarım. Ancak böyle bir konuda mümkün olmadı maalesef. Aldığım bir ürünü beğenmeyip geri iade yapmak benim ahlaki değerlerime aykırı. Kargoya, satıcıya sinirlenip kargo paketini dahi açmadan çok ürün iade ettim. Kırık olduğunu farkedip çok ürün iade ettim. Şubeden almadan direkt geri göndererek çok ürün iade ettim. Ancak alıp, 1 gün hatta 1 saat dahi olsa kullanıp da geri iade etme gibi bir düşüncem olmadı. Alıp beğenmediğim ürün oldu. Örnek vermek gerekirse 3 sene önce almış olduğum ayaklı notabook soğutucu. Aldım, sorunsuz çalışıyor. Ancak laptop yine ısınıyordu. Sonra soğutucuyu koydum kenara. Aradan 3 yıl geçti, çalışıp çalışmadığını kontrol ettim ve şu an 2. elden satılığa koydum.
 
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum herkese. Ben kanunda yazılanlara göre ürünü temiz kullandım. Ürünü eksiksiz gönderdim daha açmadan farklı haksız mazeretler sunarak bana iade ettiler. Ben burada eğer haksızsam bu forumda bir başkası benim gibi bir mağduriyet yaşadığında tüketici hakem heyetine ver, kesin haklı çıkarsın gibi bir yorum yapmam kendimi örnek gösteririm. Forumda görüyoruz ürünü açtım iade kabul etmediler konularını. Yorum olarak hakem heyetine ver haklı çıkarsın yazılıyor. Yanlışım varsa da öğrenmek istiyorum. Bu konu bir yol gösterici örnek olur en azından. Bu konularda çok ince ayrıntılar var çünkü. Ürünü görsel olarak beğendim. Özelliklerini beğendim. Amacım oyun falan değil zaten oyun bilgisayarım var. Boştayken gayet memnunum fakat bir işlem yaptığımda virüs taraması güncelleme gibi fan sesi rahatsız edici. Başka laptopumda var böyle bir ses yok. Ürün sorunlu değil fakat ürünün fan çalışma sesi hoşuma gitmedi. İkincisi IPS panel IPS glow var(Bu normal her IPS ekranda var) fakat ilk defa canlı olarak böyle bir panel kullandığım için memnun olmadım. Beş gün beklememin nedeni bu. Göndereyim mi göndermeyim mi dedim arada kaldım en sonra bu karara vardım. Fakat bunların önemi olmadığını düşündüğüm için sebep göstermeden böyle bir istekte bulundum. 14 gün kutu içeriği eksiksiz iade hakkımı kullandım. Yetkilileri aradığımda dava açın o zaman ama haksız bulunursanız karşı tarafın masraflarını da siz ödersiniz cevabını aldım.
 
Son düzenleme:
Bu tamamen sizin yorumunuz, kanun maddelerindeki boşluğu kendi fikrinize göre yorumluyorsunuz.
Kullanıcı ürüne yazılımsal veya fiziksel açıdan bir zarar vermediği sürece iade hakkı anasının ak sütü gibi helaldır.

Mesafeli alışverişin satıcı açısından sayısız avantajı var; alıcı tarafında ise dezavantajı; ürüne zarar vermeden 1-2 gün kullanmak elbette hakkıdır. Kaldı ki geçmiş yorumunuzda ürünün kutusunu açmak cayma hakkını engeller dediniz. Yorumlamayı da geçtim kanun maddelerine aykırı konuşuyorsunuz resmen.

Kaç tane ürünü iade ettim bir bilseniz, dediğiniz gibi olsa ne satıcı kabul eder ne de THH onay verirdi iadeye. Sizin üzerinde durmanız gereken nokta "Kullanıcı ürünü 5 gün boyunca nasıl kullanmış". O yüzden THH kararının tam metnini bekliyorum.


Ben cayma hakkını engeller demedim, iade hakkını kaybetti dedim. aynı şey değil.

ayrıca yorum katma konusunda; bunlar bizim kattığımız yorumlar değil bakanlığın bize verdiği eğitimlerde yaşanmış olaylardan örneklenerek alınmış olan ortak kararlardır ve işleyiş bakanlık emirleri doğrultusunda böyle gider.

Kişisel fikrime gelince, Tüketici Hakem Heyetlerinin %51 oranında tüketiciden yana olması taraftarıyım ancak böyle bariz bir durumda da adil karar verecek kadar eğitime de tecrübeye de vicdana da sahibim.

bence doğru karar
 
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum herkese. Ben kanunda yazılanlara göre ürünü temiz kullandım. Ürünü eksiksiz gönderdim daha açmadan farklı haksız mazeretler sunarak bana iade ettiler. Ben burada eğer haksızsam bu forumda bir başkası benim gibi bir mağduriyet yaşadığında tüketici hakem heyetine ver, kesin haklı çıkarsın gibi bir yorum yapmam kendimi örnek gösteririm. Forumda görüyoruz ürünü açtım iade kabul etmediler konularını. Yorum olarak hakem heyetine ver haklı çıkarsın yazılıyor. Yanlışım varsa da öğrenmek istiyorum. Bu konu bir yol gösterici örnek olur en azından. Bu konularda çok ince ayrıntılar var çünkü. Ürünü görsel olarak beğendim. Özelliklerini beğendim. Amacım oyun falan değil zaten oyun bilgisayarım var. Boştayken gayet memnunum fakat bir işlem yaptığımda virüs taraması güncelleme gibi fan sesi rahatsız edici. Başka laptopumda var böyle bir ses yok. Ürün sorunlu değil fakat ürünün fan çalışma sesi hoşuma gitmedi. İkincisi IPS panel IPS glow var(Bu normal her IPS ekranda var) fakat ilk defa canlı olarak böyle bir panel kullandığım için memnun olmadım. Beş gün beklememin nedeni bu. Göndereyim mi göndermeyim mi dedim arada kaldım en sonra bu karara vardım. Fakat bunların önemi olmadığını düşündüğüm için sebep göstermeden böyle bir istekte bulundum. 14 gün kutu içeriği eksiksiz iade hakkımı kullandım. Yetkilileri aradığımda dava açın o zaman ama haksız bulunursanız karşı tarafın masraflarını da siz ödersiniz cevabını aldım.
Yanlış anlamayın ama virüs taraması neden yaptığınızı çok merak ettim:D Bir de karar verememekte kötü etmişsiniz. Bence koşulsuz iade olayı da çok saçma bir şey. Herkes ürününün neden beğenilmediğini bilmek ister. Ayrıca satıcı güvenilir değilse kendi bile bozar sizi haksız göstermek için.
 
Yasalar kutuyu açıp ürünü gözlemleme hakkına sahiptir diyor. Ancak siz kutuyu açarsa iade hakkını kaybeder diyorsunuz. Bakanlık nasıl bir örnek verdi de kutuyu açamayacağı kanısına vardınız? Benim amacım muhalefet etmek değil lütfen yanlış algılamayın :) Aksine forumda, raportör olarak çalışan birinin insanlara yardımcı olmasından oldukça memnunum. Ancak verdiğiniz bilginin hatalı olduğu noktasında kesinlikle eminim. Böyle bir şey söz konusu olamaz.

İadeyi engelleyen unsurlar; ürünün kullanımı ile ortaya çıkacak şeylerdir. Örneğin arkadaş "Antivirüs programı yüklü şekilde" iade etmeye kalkarsa elbette kabul edilmez.
Alıcı da işin çakallığını bilmeli biraz, arkada iz bırakmadan iade etmeli.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı