VA vs. IPS

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Güliz

Hectopat
Merhabalar. Aslında forumda birden çok başlığı olan bir konuyu tekrardan açmış oluyorum ama bunun sebebi yazılan makalelerde ve forumlarda çelişkili bilgiler görmem. Ben şu zamana kadar VA paneli en iyi ortalama panel sanıyordum. IPS kadar iyi renk vermediğini ama IPS kadar da tepki süresinin yüksek olmadığını. Ama okuduğum birkaç makalede tepki süresinin en kötü IPS'te değil de VA'da olduğu yazılmış. Bakın yineleme hızından bahsetmiyorum tepki süresi yani MS ten. Bu benim kafamı çok kurcaladı o zaman VA panelin tek avantajı kontrast olmuyor mu? O zaman oyunda aldığımız tepki süresini TN> IPS > VA şeklinde mi sıralıyoruz yoksa VA ortada mı? Net bir bilgisi olan arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Burada çok fazla yanlış bilgi var. İstenirse detaylı yazarım.
TN panel en hızlısıdır.
IPS tepkime süresi TN'ye göre daha yavaştır.
VA panel en yavaşıdır. Ghosting ve Black smearing en belirgin sorunlarıdır.

144 Hz ve üzeri monitörlerin hepsi VA panel oluyor genellikle. Fiyatı ucuzlatmak amacı ile. Çünkü IPS panellerde yüksek yenileme hızı çok pahalıya mal oluyormuş. Yani 144Hz VA panel fiyatı ile 144Hz IPS panel monitör arasında çok büyük bir fark oluyor. Çok çok fazla CS:GO Rainbow six: Siege tarzı oyun oynamıyorsanız bence gereksiz VA panel. IPS almak daha mantıklı. Mesela gününüzün 4 saat oyun oynayıp 6-7 saat sosyal medyada geziyorsanız, video izliyorsanız, film izliyorsanız kesinlikle IPS panel. İleri de tasarım vb. işlerle uğraşmayı düşünüyorsanız yine IPS panel almanızı tavsiye ederim. Son olarak hikaye tabanlı oyunlar oynuyorsanız yine IPS almanızı tavsiye ederim.

3000 saat R6, 1500 saat de CS GO'da var ve devam ediyorum. Yani anlayacağınız film/dizi kadar önemli FPS oyunları da. Dediğiniz gibi mesela 1500 lira ayırdım 144Hz monitöre diyelim 1500 TL'ye olan IPS panel o zaman orta düzey olacakken VA üst seviye bir panel kalitesine sahip olabilir bu yüzden her türlü VA almak orta düzey bir bütçe için daha mantıklı.
TN panel en hızlısıdır.
IPS tepkime süresi TN'ye göre daha yavaştır.
VA panel en yavaşıdır. Ghosting ve Black smearing en belirgin sorunlarıdır.

Ben de makalelerde dediğiniz gibi okudum ama forumların %90ında VA panel IPS'ten daha hızlı tepki süresine sahip deniliyor. Arada kaldım ben de.

Tn panel en hızlısıdır.
Ips tepkime süresi Tn'ye göre daha yavaştır.
Va panel en yavaşıdır. Ghosting ve black smearing en belirgin sorunlarıdır.
Peki bir şey soracağım. Bazı yerlerde TN ve VA panellerin HZ değerleri olarak IPS daha iyi olduğu yazıyor. Bu ne anlama geliyor. Yani 144HZ ise o değer değil mi? Mesela 144HZ IPS 144HZ VA dan farkı nedir?

3000 saat R6, 1500 saat de CS GO'da var ve devam ediyorum. Yani anlayacağınız film/dizi kadar önemli FPS oyunları da. Dediğiniz gibi mesela 1500 lira ayırdım 144Hz monitöre diyelim 1500 TL'ye olan IPS panel o zaman orta düzey olacakken VA üst seviye bir panel kalitesine sahip olabilir bu yüzden her türlü VA almak orta düzey bir bütçe için daha mantıklı.

Ben de makalelerde dediğiniz gibi okudum ama forumların %90ında VA panel IPS'ten daha hızlı tepki süresine sahip deniliyor. Arada kaldım ben de.
Yok öyle bir şey. Ben bizzat üç paneli de kullandım

Asıl çoğu sitede IPS deniyor. İsterseniz gönderdiğim linklere bir bakın.

VA almanız daha mantıklı o zaman.

VA almanız daha mantıklı o zaman.
Bence oyunlar için IPS daha iyi.
Yok öyle bir şey. Ben bizzat üç paneli de kullandım
soruma yardımcı olur musunuz?
Peki bir şey soracağım. Bazı yerlerde TN ve VA panellerin HZ değerleri olarak IPS daha iyi olduğu yazıyor. Bu ne anlama geliyor. Yani 144HZ ise o değer değil mi? Mesela 144HZ IPS 144HZ VA dan farkı nedir?

Bakın ekran tazeleme olayı başkadır. Ekran renk geçişlerinde tepki süreleri farklıdır. Hatta ekran tazeleme oranlarında VA panel IPS panelin önüne geçer. 200Hz VA panel bulabilirsiniz fakar IPS genellikle 144Hz'dir.

Ekranda ghosting, black smearing efektlerini görmenize sebep olan tepkime süreleridir. Ekran tazelemesi bundan bağımsızdır

Asıl çoğu sitede IPS deniyor. İsterseniz gönderdiğim linklere bir bakın.

Videoyu izlemiştim buraya yazmadan önnce ama açıkçası ingilizcem yetmedi 😄 ama diğer linkteki "ne olursa olsun IPS panellerin tepki süresi VA panellere göre daha hızlıdır." Yazısını anlayabildim. Peki niye herkes bu başlık altında da dahil VA panelin daha iyi olduğunu savunuyor.
Hayır. Ekran tazeleme hızı, tepkime süresi olarak her türlü VA daha iyi. Arkadaş 1500 TL bütçesinin olduğunu söylemiş. Siz 144Hz VA ile 144Hz IPS arasında fark yok diyorsunuz. 144 Hz IPS ve VA arasında fiyat olarak dağlar kadar fark var.

Hocam şu linke bir bakabilir misiniz? 144Hz VA panel fiyat skalasında ama IPS yazıyor panel olarak.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı