Yazılım bitiyor mu?

Büyük firmalarda işler nasıl yürüyor şu an yapay zekaya adapte oldular mı olacaklar mı bilemiyorum ama yaşadığım şeylerden örnek verebilirim.

Çalıştığım alman firmaları yapay zekayı sonuna kadar kullanıyor ve buna bağlı olarak eskiden ücretli aldıkları hizmetleri ücretsiz halledebiliyorlar.

2. olarak ben kendi projelerimde eskiden ufak tefek geliştirmeler için yazılımcı arayıp bulurdum şimdi ChatGPT ile kolayca çözüyoruz.

Yazılım sektörü tamamen biter mi? Bence bitmez ama çalıştırılan kişi sayısında büyük oranda düşüş olacaktır. Bu benim tahminim.

Yapay zekanın hata yapma oranı normal insana göre çok daha yüksek. Bu ne kadar ilerlerse ilerlesin hep aynı olacağını düşünüyorum. Sonuçta karşındaki kodlanmış doğruluk payı kesin olacağı belli bile değil. Mesela bir örnek vereyim;
Riot Games Vanguard AC'sini biliyorsunuz. Güçlü bir hile koruma yazılımı ve başındaki kişiler sürekli yeni çıkan hileleri inceleyip tersine mühendislik yapıp Vanguarda ekliyorlar. Şimdi sen bu kadar güçlü bir hile korumasını yapay zekaya emanet edersen hile korumasını kökten bile bozabilir. Bu bir tane örnekti. Yapay zekaya büyük işler için bence hiçbir zaman güven olmaz.

Yapay zekanın hata yapma oranı normal insana göre çok daha yüksek. Bu ne kadar ilerlerse ilerlesin hep aynı olacağını düşünüyorum. Sonuçta karşındaki kodlanmış doğruluk payı kesin olacağı belli bile değil. Mesela bir örnek vereyim;
Riot Games Vanguard AC'sini biliyorsunuz. Güçlü bir hile koruma yazılımı ve başındaki kişiler sürekli yeni çıkan hileleri inceleyip tersine mühendislik yapıp vanguarda ekliyorlar. Şimdi sen bu kadar güçlü bir hile korumasını yapay zekaya emanet edersen hile korumasını kökten bile bozabilir. Bu bir tane örnekti. Yapay zekaya büyük işler için bence hiçbir zaman güven olmaz.

O da mantıklı Unity ile yapılan küçük oyunlar için olabilir ama büyük oyunların CS gibi CS de çok Vanguard calismiyor da Valorant gibi oyunlarda yapay zekaya inanmak mantıksız olur ama dediğiniz gibi çalışanın işini kolaylastirir.

150 200 bin dolar değil yıllık 80 90 civarı ödenir.

Daha da artmis.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-08-19-14-28-19-625_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2024-08-19-14-28-19-625_com.android.chrome-edit.jpg
    141,7 KB · Görüntüleme: 44
  • Screenshot_2024-08-19-14-29-52-205_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2024-08-19-14-29-52-205_com.android.chrome-edit.jpg
    141,9 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleyen: Moderatör:
Riot Games Vanguard AC'sini biliyorsunuz. Güçlü bir hile koruma yazılımı ve başındaki kişiler sürekli yeni çıkan hileleri inceleyip tersine mühendislik yapıp Vanguarda ekliyorlar. Şimdi sen bu kadar güçlü bir hile korumasını yapay zekaya emanet edersen hile korumasını kökten bile bozabilir. Bu bir tane örnekti. Yapay zekaya büyük işler için bence hiçbir zaman güven olmaz.
Yapay zeka ile yazılım geliştirme yaparken bende bir çok hata ile karşılaşıyorum ama üzerine giderek hataları düzelterek işi kusursuz hale getirebiliyorum.

Şimdi sen şu şekilde düşün. Bir firman var ve 10 adet yazılımcı çalıştırıyorsun. Yapay zekayı dahil etmek istediğinde 10 kişiyi kovarak yapay zekaya işi teslim etmiyorsun. 9 kişiyi kovup 1 kişiyi bırakıyorsun. O 1 kişi yapay zeka ile işlere devam ediyor onu denetliyor hata yaptığında düzelttiriyor.

yapay zekanın yazdığı kodu doğrulayıp, yapay zekayı geliştiren bir yazılımcı işi çözer birkaç yıl sonrada ona ihtiyaç kalmaz

O da mantıklı Unity ile yapılan küçük oyunlar için olabilir ama büyük oyunların CS gibi CS de çok Vanguard calismiyor da Valorant gibi oyunlarda yapay zekaya inanmak mantıksız olur ama dediğiniz gibi çalışanın işini kolaylastirir.

Daha da artmis.
Orada yazana bakmayın gerçek olmuyorlar üstüne brüt oluyor o %15 %20 kesik olarak gelecek. Belki en üst seviyeler olabilir ama çoğunlukla başlangıç seviyelerine 65 80 orta seviyelere 110 120 civarı brüt maaş verildiğini biliyorum.

Yazılım sadece belirli bir dilde bir takım komutlar yazmak değildir yazılımcılar her an farklı dilleri öğrenmek zorunda kalacaklarını bilerek hareket ederler bu seneryoda yazılım okuma yazma inceleme bu bir felsefe ve eğer bu feslefeye sahipsen dünyada yapabileceğin iş sayısı fazla ya illa bir şirkette çalışacağım paraya para demicem gibi bir mantık söz konusu değil. Yapay zeka konusuna gelince yapay zekanın geliştirlidiği algoritmalar bana tırt geliyor hiç bir şekilde hatasız bir yapay zeka bu algoritmalardan dolayı oluşturulamaz ancak kendim için söyleyeyim sıkıcı olan bir takım basit kodları vakit harcamamak için yapay zekaya yazdırıyorum ama bir çok şeyi yapay zekaya devrettiğin zaman bütünlüğü koruyamayabilirsin şöyle düşün bir şirket bir çok yapay zeka modeline güvendi ve bir şekilde kullanıcılar bir hata olduğunu farketti bu durumda şirkettekiler bu yapay zekaya bu durumu iletirse ve yapay zeka bunu algılayamazsa ne yapacaksın? birini denetim için işte tutmak zorundasın ama 1 kişi mi? Hayır. özellikle büyük şirketler için. Ama elbette bir çok basit iş artık iş olmaktan çıkacak o yüzden sen en iyisi olursan 10 yıl geçse bile sana bir zararı dokunmaz benim sana tavsiyem yazılım yerine bilgisayar bilimleri okuman olacaktır.

Kesin öyle olur. GPT kod yazdırıp gaza gelen veletlere inanmamak lazım. Aynen yazılım bitecek. GPT'ye C kodu yazdırırsın. Anında SEG fault veya buffer'lar birbirine girmiş. Ayıkla pirincin taşını.

AI'a özellikle C dilinde en fazla yazdırabileceğin şey 4 işlem kodu onda bile bin türlü saçmalık olur. Çünkü AI'ın bir bilinci yok. Tamamen istatiksel olarak davranıyor. Mesela Pass by reference ve Pass by Value'i yapabiliyor ama ne olduğunu bilmediği için pratikte kullanamıyor. Çünkü şu anda kullandığımız şeyler yapay zeka falan değil. Pazarlama stratejisi olarak yapay zeka deniliyor. Klavyendeki cümle tamamlama sisteminin daha büyük bir data ile eğitildiğini düşün. O zaman bende mobil klavye ile cobol yazarım. 12 yaşındaki panelci veletler GPT'ye bakarak kod yazdığını zannetsin.

Kesin öyle olur. GPT kod yazdırıp gaza gelen veletlere inanmamak lazım. Aynen yazılım bitecek. GPT'ye C kodu yazdırırsın. Anında SEG fault veya bufferlar birbirine girmiş. Ayıkla pirincin taşını.

AI a özellikle C dilinde en fazla yazdırabileneceğin şey 4 işlem kodu onda bile bin türlü saçmalık olur. Çünkü AI ın bir bilinci yok. Tamamen istatiksel olarak davranıyor. Mesela Pass by reference ve Pass by Value'i yapabiliyor ama ne olduğunu bilmediği için pratikte kullanamıyor. Çünkü şu anda kullandığımız şeyler yapay zeka falan değil. Pazarlama stratejisi olarak yapay zeka deniliyor. Klavyendeki cümle tamamlama sisteminin daha büyük bir data ile eğitildiğini düşün. O zaman bende mobil klavye ile cobol yazarım. 12 yaşındaki panelci veletler GPT'ye bakarak kod yazdığını zannetsin.

Bu ülkede zaten Visual Studio indirip hello world çıktısı alanlar yazılımcı sanıyor kendini.

Şu anda ben senior yazılımcıyım diyen 15 kişiyi topla intellisense olmadan hello world bile yazamazlar.

Bu ülkede zaten Visual Studio indirip hello world çıktısı alanlar yazılımcı sanıyor kendini.

Şu anda ben senior yazılımcıyım diyen 15 kişiyi topla intellisense olmadan hello world bile yazamazlar.

Tabii documentationdan kod kopyala yapıştır yapanlarda cabası işin.

Umarım AI saçmalığına güvenip de yazılımcı çıkaran ucubeler iflas bayrağını çekerek hatalarını anlarlar. Bunun olması için her gün inandığım her şeye dua ediyorum.

He yukarıda biri yazmış, AI denilen zırva gitsin baştan hiç dokunmadan AI yapsın. Ne kadar elektronik alet varsa satar hayatımın geri kalanını mağarada geçiririm.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı