Yerli işlemci üretilmesi için ses çıkarsak?

1- Dış firmalar engel olurlar.
2- Altın fiyatları aldı gidiyor Türkiye' de. (İşlemcilerin yapımında altın kullanıldığını bilmeyen yoktur.)
3- Olsa bile Fiyatlandırmada hiç bir değişiklik olmaz.
Yani boşa imza vb. toplanmış olur.
İnsanlar imkansız, zor demesine karşı çıktım fakat ben de farkındayım gerçeklerin. Fakat ben ses çıkarılsın istiyorum sesimizi kesecek iseler zaten keserler. Bunu bu forumda daha sesimizi çıkaramadan kesmesinler. Benim burada tek istediğim denemek. Denemekten ne zarar gelir, ne kayıp ederiz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakkaldan un alıp ekmek yapmayacağız kardeş az sakin. İlk olarak TR bazlı bir şirket bu işin içine giremez, maliyet çok yüksek girse bile fabrika kuramaz. Dünya'da seri işlemci üreten iki merkez var(üç de olabilir ama dört yok) ABD ve Tayvan. Bi araştır Tayvan'ın işlemci macerasını koskoca TSMC'i araştır ondan sonra böyle şeyler söyle. Üretmek imkansız değil ama pazarlamak ve seri üretim bu işin en önemli noktası. O altyapı da bizde yok maalesef.
Düzeltme:çip yerine işlemci, aç karnına kafa gitti.

Bu dediğiniz şu an için sadece bir rüyadan ibaret. İşlemci üretimi çok uzun Ar-Ge çalışmaları ve bilgi gerektiriyor.

Şu an piyasada olanlar birkaç senenin icadı değil. Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi iş üretmekle bitmiyor, seri üretime geçmek ve pazarlamak şart. Bunu da yapacak kapasitemiz yok.

Ayrıca neye ses çıkaracağız? Bu ülkeyi yönetenler ülkenin ihtiyaçlarını bilmiyor mu?

Ne işlemcisi üretiyorsun arkadaş? Erik değil ki bu?

Türkiye'de işlemci üretmek için AMD veya İntel'in (X86 için, ARM yada diğer mimarileri kast etmiyorum. Zaten üretilen ufak tefek işlemci var ama...) Türkiye'de fabrika açmadığı sürece bu Ay'ın ikiye bölünüp tekrar birleşmesi olasılığı kadar...

Artık geçti, donanım üretimlerini Amerikan şakşakçısı Güney Kore kaptı. Japonlar da Amerikan şakşakçılığı yapan Kore'den kopya çekerek, yada direk Amerika'dan kopya çekerek bir şeyler yapmaya çalıştı, ama çalıştı. Bizim gibi burada boş boş Technopat'a girip yorum yapmadı. Çalıştı. Çalışan kişi elbet karşılığını alacaktır, alamıyorsa yanlış yoldadır. Biz kendi içimizde darbeler ile uğraşırken, adamlar şuan kullandığımız teknolojilerin temellerini attı.

Bu üretimleri devlet yapmaz. Devlet fabrika açmaz. Devlet sadece alacağı vergiye bakar. Herkes paşa paşa vergisini verir, veremeyene güzellik yapar, yine alır. (Alınmayanları zaten biliyoruz) Ama fabrika açanlara teşvik verebilir. Vergi indirimi, arazi tahsisi vs.

Belki de önce demokrasi için ses çıkarmamız gerek. 🤔
Şşşş. Uyandırma.

İşlemci, mikro çip vb. bu ürünleri üretecek ne teknoloji var bizde ne de insan. Keşke yetiştirebilseydik.

Futboldan başka spor bilinmeyen bir yerdeyiz.

Sesimizi duyursak da pek bir işe yaramayacak.Yine bina dikeceğiz.

Öyle kolay değildir bu işler bence. Bi kere adam niye gelsin buraya. İkincisi bu işi ABD yapıyor sadece, tekel olmuşlar, yani nedir ne değildir çok bilgim yok açıkçası. Kolay birşey olmadığı aşikar.

İşlemci üretmek kolay mı sanıyorsun? Şu an hiçbir şey üretmezken pat diye işlemci mi üretelim? Çok ütopik bir istek. Önce yönetimin kökten değişmesi lazım ki bundan sonra bile çok çok çok zor. Kolay bir şey olsa zaten ev kullanıcısı için üretim yapan 2 firma olmazdı 🙂

Yaşın kaç? Yanlış anlama, cevap vermek zorunda değilsin.
Bu soruyu zamanın da ben sormuştum.

Yurt dışından mühendis getirip niye Türkiye de işlemci üretmiyoruz diye?

Cevabı basit 🤠

Bu ülkeden adam olmaz. Maalesef cevabı bu. Ekonomi daha kötüye gider

Askeri ücret 2000 TL ama Türkiye de üretilen araba 200 Bin TL fiyatı vardı.

Altına da alınır bence gayet iyi bir fiyatı var. Sadece içindeki pili çok pahalı diyenleri gördükten sonra bu tür soruları sormak artık bana saçma geliyor.

Türkiye de niye üretilmiyor demek yerine, ben artık üretilen yere gitme gibi düşüncelerim var🙂

Beklemek zaman kaybı😗

1- Dış firmalar engel olurlar.
2- Altın fiyatları aldı gidiyor Türkiye' de. (İşlemcilerin yapımında altın kullanıldığını bilmeyen yoktur.)
3- Olsa bile Fiyatlandırmada hiç bir değişiklik olmaz.
Yani boşa imza vb. toplanmış olur.

Yüksek teknoloji üreteceğiz diye hibe alıp bankamatik kasası (sadece dış çelik kasadan bahsediyorum) üreten firmalarımız varken siz işlemci diyorsunuz :)

Bu dediğiniz şu an için sadece bir rüyadan ibaret. İşlemci üretimi çok uzun Ar-Ge çalışmaları ve bilgi gerektiriyor.

Şu an piyasada olanlar birkaç senenin icadı değil. Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi iş üretmekle bitmiyor, seri üretime geçmek ve pazarlamak şart. Bunu da yapacak kapasitemiz yok.

Ayrıca neye ses çıkaracağız? Bu ülkeyi yönetenler ülkenin ihtiyaçlarını bilmiyor mu?

Arkadaşlar size şöyle bir şey söylemek isterim; Ülkede işlemci üretimi yok. Yarı-İletken üretim tesisi kuracak kadar zengin yok ülkede (3-5 kişiyi saymayalım. Onları zaten siz biliyorsunuz. İpucu: Gemi) ama TÜBİTAK-BİLGEM bir şeyler yapmaya çalışıyor. RISC-V temelli, tek çekirdekli bir mikro-işlemci tasarlandığı haberini geçen sene okumuştuk. Devlet desteği verildi, başka şirketler tarafından desteklendi, internette çok fazla bilgi bulamadım. Bir ara baya geyik yapılmıştı bunun hakkında. Ama haberiniz olsun. Bir şeyler yapılıyor.

Yurt dışından mühendis temiş etmiş olsak bu sorun çözülemez mi? Belki mimarisi onlar tarafından geliştirilecek ama en azından o süre zarfında kişiler de yetiştirebiliriz. Bir yerden başlamış olmak da güzel.
Maalesef dostum. Adam Amerika'dan Türkiye'ye gelip işlemci tasarımı yapacağına sen inandın mı cidden :) Adam orada milyon dolarlar ile oynuyor. Burada o adamın milyon değil milyarlar ile oynaması lazım. Ama Türkiye içinde o kadar para yok :(

Bakkaldan un alıp ekmek yapmayacağız kardeş az sakin. İlk olarak TR bazlı bir şirket bu işin içine giremez, maliyet çok yüksek girse bile fabrika kuramaz. Dünya'da seri işlemci üreten iki merkez var(üç de olabilir ama dört yok) ABD ve Tayvan. Bi araştır Tayvan'ın işlemci macerasını koskoca TSMC'i araştır ondan sonra böyle şeyler söyle. Üretmek imkansız değil ama pazarlamak ve seri üretim bu işin en önemli noktası. O altyapı da bizde yok maalesef.
Düzeltme:çip yerine işlemci, aç karnına kafa gitti.

Çok haklısın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Belki de önce demokrasi için ses çıkarmamız gerek. 🤔
Demokrasi olmayan yerde demokrasi için ses çıkartmak da tehlikelidir. Böyle geri kalmış bağnaz toplumlarda önce örgütlenmek; daha sonra ses çıkartmak daha etkili bir yöntem olur. Gerçi konuyla çok alakalı değil ama en azından içindeki ''ses çıkartmak'' cümlesi konuyla bağdaşıyor. :) Ülkede din ve milliyetçilik adı altında her türlü saçmalığı söylemek ifade özgürlüğü oluyor ama siyasi fikirleri; iktidar karşıtı düşünceleri ifade etmek suç oluyor!

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı