Tanrının amacı ve sınav çelişkisi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Her şeyi bilen bir tanrının senin cennete mi cehenneme mi gideceğini de biliyor olması gerekir. Yani tanrı filmin senaryosunu bildiği halde kaseti tekrar oynatıyor. Her şeyi bildiği halde bu kaseti tekrar oynatmasının hiçbir mantığı olamaz.

Zaten ne yapacağımızı, kişiliğimizi şekillendiren ortamı, genetiğimizi seçemiyorsak bu adil bir yarış olmaz ve cennet-cehennem anlamsızlaşır.
 
Tanrı egoist olduğu için evreni yarattı. İnsanları yarattı ve günde 5 kere önünde diz çökmelerini istedi. Neden? Çünkü yapabiliyor. Eğer diz çökmezsen cayır cayır yakarım diyor.

İnananlara göre o hep vardı. Yani bakıyorlar, "bu doğa coh güzel yigenim kendi kendine olamaz" diyorlar ama bu doğayı, evreni her şeyi puf diye var edebilecek varlığın kendi kendine olduğuna inanıyorlar. İronik.

Herhangi bir sınav yok. Olamaz da. İnsanların özgür iradeleri yoktur. Bir olaya vereceğin tepkiyi çevrendeki insanlar belirler. Bir seri katil de, kahraman da bebekken gülerdi. Onları zıt yollara hayatta gördükleri ve yaşadıkları iter. Yaptığımız seçimler, verdiğimiz kararlar, doğrularımız, yanlışlarımız... Hepsi başka insanların kişiliğimizi şekillendirmesi sonucu oluşur.

"Sınav"ın amacı da insanları boyun eğmeye itmek. Para babaları cenneti yaşarken insanlara "boşver sen, önemli değil, bir şey yapma, sabır et" dedirtmek işte sınavın amacı.

Din kitleleri kontrol etmenin en kolay ve etkili yolu. İnsanları tek sancak altında birleştirmenin en kolay ve etkili yolu. Düşün, yıllar önce sırf papa çağırdı diye İngilizinden tut Fransızına hepsi Osmanlıya karşı birleşmedi mi?
 
Y
Bu ilk konu başlığım olacak.
Öncelikle ezberden gelen, sorulara cevap vermeyen kalıp cümlelerden uzak duralım. Konunun amacı bilgi ve fikir alışverişi yaparak zihinlerimizi daha ileri bir noktaya taşıyabilmektir. Yararlı olabilmesi ancak açık fikirli ve sağduyulu insanlar için mümkündür. Bu şartı karşılayamıyorsanız burada bulunmanızın anlamı yok.

Başlıkta belirttiğim gibi felsefi boyutta var olmanın ve dini boyutta imtihan dünyası hakkında birkaç soru soruyorum.

Tanrının yarattığı bütün bu kainat neden var?
İnsanın amacı ve tanrının bir şeyler yaratırken amacı ne?
Tanrının her bir atomunu yarattığı insanları sınava sokarken amacı ne?
Sonucunun daha yaşanmadan belli olduğu sınavın amacı ne?
Sınav için yaratıp gönderdiği bazı insanları daha sınav yaşına gelmeden geri almasının amacı ne?
Tanrı her şeyi yarattıysa tanrıyı ne yarattı?
Tanrı kendi kendine var olabiliyorsa yoktan var olmanın mümkün olduğu sonucu çıkmaz mı?

Sorularım şimdilik bu kadar.
Yaratma sebebi belki biz insanların, bilgisayar oyunlarını oynama sebebimize benzer olabilir. Ben deistim. Dinlere inanmıyorum, Ortadoğu çöplüğü dinlerin insanları böldüğüne dair güzel bir örnektir bence. Bir yaratıcının varlığını reddetmiyorum. Çünkü bu kadar büyük tesadüflerin oluşabildiğini gözlerimle deneyimlemedim. Allah'ın yaratıcılığa değer verdiğini düşünüyorum. Bence bunca ayrıntıyı yaratma sebebi bir sanatçı ruhuna sahip olmasıdır.
 
  • Beğen
İfadeler: acv
Tanrının yarattığı bütün bu kainat neden var?
İnsanın amacı ve tanrının bir şeyler yaratırken amacı ne?
Tanrının her bir atomunu yarattığı insanları sınava sokarken amacı ne?
Sonucunun daha yaşanmadan belli olduğu sınavın amacı ne?
Sınav için yaratıp gönderdiği bazı insanları daha sınav yaşına gelmeden geri almasının amacı ne?
Tanrı her şeyi yarattıysa tanrıyı ne yarattı?
Tanrı kendi kendine var olabiliyorsa yoktan var olmanın mümkün olduğu sonucu çıkmaz mı?

1) Bir neden olmak zorunda degil. Her seyin varliginin bir sebebi var fikri dogru degil.
2) Insanin amaci ortak bir paydada birlestirilemez. Her insanin amaci farklidir ve kendisi bunu belirler.
Tanrinin yaratma amacini bilemeyiz, aklimiz ermez. Bizim neden CPU ya overclock yaptigimiza nasil muhabbet kuslarinin akli yetmiyorsa ve hic bir zaman yetmeyecekse, bizim de aklimiz tanrinin bir seyi nasil yarattigina yetmez.
3) Sacmadir. Her seyi bilen varligin sinav yapmasi anlamsizdir. Ayrica her seyi bilmesi ozgur irade kavramiyla celisir.
4) Sacmadir. Herkesin sinavinin ayni olmamasi ayri sacmadir, bazi gruplarin sinava tabii olmayip da direkt odule kavusmasi sacma baska bir pozitif ayrimdir. ( Bebekler olunce ne oluyor ? ) Semavi dinleri bu tarz rasyonel sorularla cok rahat acmaza alirsiniz ama mesele o degil tabi.
5) Her sey baska bir sey tarafindan yaratilmak zorunda degil. Belki bazi seyler tanrisiz da varlardir ve tanri da bunlardan biridir. Bu paradoks degil.
6) Evet, En az bir nesne yoktan var olabiliyorsa evrenin kendisinin de yoktan var olabilecegi one surulebilir ve bu tanri kavramini elimine edebilir.
 
Öğretmen sınava müdahale ederse o sınavın geçerliliği kalır mı?

Düşüncelerinde yanlışlık olduğuna inanıyorum. Tanrının olması için bir sebep var. Bunu şu şekilde anlayabilirsin. Şimdi konsantrasyonunu zorla ve hiçbirşeyin varolmadığını düşün. Sen de yoksun tanrı da hiçbir şey yok, bunu kafanda canlandıramayacağına eminim. Yoktan varolmak diye bir şey yok çünkü her şey her zaman vardı. Bu arada yanlış anlaşılmasın zaman bizim boyutumuz için gerçek. Tanrı zamanın olmadığı bir boyutta bu sayede bir varolma tarihi de yok. Muhtemelen tekrar tekrar big bangler yaşanıyor. Tanrı her seferinde eşsiz yaratıcılığıyla bir evren yaratıyor ve onun içinde fırsat oldukça canlıların varolduğu habitatlar oluşuyor.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı