13 yaşında biri supplement kullanabilir mi?

Bir sağlık sayfasında Amerika'da koçların 18 yaş altı atlet öğrencilerine supplement verdiklerini ama 16 ve 15 yaş altındakilerde türlü türlü sorunlar yaşanmış supplementlara bağlı olarak ve tedaviye başlamışlar. Yani 17 18 yaşından önce kullanman kesinlikle zararlı ki 16 yaşında da doğru düzgün beslenmezsen metabolizmana bağlı olarak böbreklerinde ve ince bağırsağında sorun yaşayabilirsin. Ayrıca dışarıdan destek olmadan yağ verip kas yapamam diyorsan hiç yapmasan daha iyi, gün içinde cips ve koladan başka bir şey yemeyip tokatla duvar kıran Afganlar var

13 yaşındayım, kilo 104, yağ oranı %39, boy 173 cm. Amacım 80 kilo olmak ve aklıma bir soru takıldı, supplement'lere başlarsam daha hızlı gelişir miyim ve bu yaşta bir zararı olur mu? Kullanacağım şeyler protein tozu, BCAA, kreatin, OmeGA-3 ve multivitamin. Yani açıkçası amacım hem kilo ve yağ kaybedip kaslanmak. Bu supplementler'i kullanıp da kas yapıp yağdan kayıp etmek, sizce kullanmalı mıyım?
13 yaş erken gibi ancak kilonuz ve yağ oranınız fazla ki sizde farkındasınız ve konu açmışsınız.
Rafine şekerden ve İşlenmiş gıdalardan TAMAMEN uzak durun.
20kg başına 1lt su için yani 5lt su iç günde bunu zamana yayarak yap
kilo başına 1.5 2gr protein al yani 150 200
Asla sağlıklı yağları kesme hormon dengen ve genel sağlığın için önemli zeytinyağı kuruyemişler gibi

Kullanabilirsin hiçbir şey olmaz.
Ama kafein içeren ürünleri biraz daha dikkatli ol. Yaşın küçük olduğundan içinde ki kafein fazla gelebilir.

13 yaş erken gibi ancak kilonuz ve yağ oranınız fazla ki sizde farkındasınız ve konu açmışsınız.
Rafine şekerden ve İşlenmiş gıdalardan TAMAMEN uzak durun.
20kg başına 1lt su için yani 5lt su iç günde bunu zamana yayarak yap
kilo başına 1.5 2gr protein al yani 150 200
Asla sağlıklı yağları kesme hormon dengen ve genel sağlığın için önemli zeytinyağı kuruyemişler gibi
diyetimi resmen herzaman uyguluyorum ve asla cips kola gibi ürünler tüketmiyorum ama günde yeterli proteini alamıyorum diyette olduğum için bu kaslanmamı engellemiyormu? ve ayrıca diyet hocam sadece omega3 ve multivitamin e izin verdi

Bu tarz şeyleri test falan yapmadan direkt kafana göre alırsan sorun yaşarsın. Bazıları sorun çıkarmaz ancak genel olarak önermiyorum. Yapabileceğin en iyi şey sağlıklı beslenmek.
test derken nasıl birşey?

Diyet yaparken yeterli proteini alman zor olabileceği için protein tozu kullanabilirsin gerisini önermem ama vitaminleride doktora sorabilirsin ben bir zararı olacağını sanmıyorum.
diyet hocam sadece omega3 ve multivitamin'i kullanmamı söyledi

multivitamin olarak bunu https://proteinocean.com/gamer-multi omega 3 olarakta bunu https://proteinocean.com/flava-omega3 almayı düşünüyorumdur iyimidir?

Son düzenleme:
Diyetimi resmen her zaman uyguluyorum ve asla cips kola gibi ürünler tüketmiyorum ama günde yeterli proteini alamıyorum diyette olduğum için bu kaslanmamı engellemiyor mu? Ve ayrıca diyet hocam sadece Omega3 ve multivitamin e izin verdi.

Test derken nasıl bir şey?

Diyet hocam sadece Omega3 ve multivitamin'i kullanmamı söyledi.

Multivitamin olarak bunu https://proteinocean.com/gamer-multi Omega 3 olarak da bunu https://proteinocean.com/flava-omega3 almayı düşünüyorumdur iyi midir?

Test mest diye bir şey yok. Ona izin buna izin diye de bir şey yok. Bu supplementlara öcü gibi davranan casual kitle ve "hoca"lar olduğu sürece Türkiye fitness zor gelişir.

Creatin yediğin kırmızı ette dolu. Ama her an yiyemediğin için ek takviye olarak alman gerekir.
Protein tozu her gün binlerce kalori yenilen abur cuburlarda var. Için de ki en masum şeydir. Peynirin suyunun toz hali tam olarak.

Vitaminler kısmında multivitamin denen şey her şeyden az az konularak hiçbir işe yaramayan pazar ürünü. Sana.
D3 vitamini.
Omega3.
Çinko lazım. Ayrı ayrı.
Inanamiyorum nasıl bir hoca o

Test mest diye bir şey yok. Ona izin buna izin diye de bir şey yok. Bu supplementlara öcü gibi davranan casual kitle ve "hoca"lar olduğu sürece Türkiye fitness zor gelişir.

Creatin yediğin kırmızı ette dolu. Ama her an yiyemediğin için ek takviye olarak alman gerekir.
Protein tozu her gün binlerce kalori yenilen abur cuburlarda var. Için de ki en masum şeydir. Peynirin suyunun toz hali tam olarak.

Vitaminler kısmında multivitamin denen şey her şeyden az az konularak hiçbir işe yaramayan pazar ürünü. Sana.
D3 vitamini.
Omega3.
Çinko lazım. Ayrı ayrı.
Inanamiyorum nasıl bir hoca o

Hocam olay supplement kötü demek değil, 13 yaşında biri için bilinçsiz kullanımın risklerinden bahsediyorum. Vücut gelişimini tamamlamamışken dışarıdan yükleme yapmak uzun vadede sorun çıkarabilir. Herkesin bünyesi farklı, senin tolere ettiğin şeyi başkası edemez. Test mest yok diyorsun ama basit bir kan testiyle vitamin, mineral eksikleri, böbrek-karaciğer değerleri, hatta kreatinle ilgili veriler bile görülebilir. Bu işler öyle kafaya göre olmaz. Tamam, çocuk beslenmesine ve suyuna dikkat ettiğini söylüyor ama bu disiplini ne kadar sürdürebilir, onu sen de bilemezsin. Sonuçta 13 yaşında birinden bahsediyoruz, öneri verirken bunu göz ardı edemezsin. Fitness kültürü gelişsin diyorsan önce yaşa uygun bilgiyle yaklaşmayı öğrenmek lazım; her yaş grubuna aynı şeyi dayatmakla değil. Hoca dediğin kişinin görevi supplement dağıtmak değil, sana ihtiyacın olanı vermek, sonuçta riskleri de gözetmesi lazım.

Hocam olay supplement kötü demek değil, 13 yaşında biri için bilinçsiz kullanımın risklerinden bahsediyorum. Vücut gelişimini tamamlamamışken dışarıdan yükleme yapmak uzun vadede sorun çıkarabilir. Herkesin bünyesi farklı, senin tolere ettiğin şeyi başkası edemez. Test mest yok diyorsun ama basit bir kan testiyle vitamin, mineral eksikleri, böbrek-karaciğer değerleri, hatta kreatinle ilgili veriler bile görülebilir. Bu işler öyle kafaya göre olmaz. Tamam, çocuk beslenmesine ve suyuna dikkat ettiğini söylüyor ama bu disiplini ne kadar sürdürebilir, onu sen de bilemezsin. Sonuçta 13 yaşında birinden bahsediyoruz, öneri verirken bunu göz ardı edemezsin. Fitness kültürü gelişsin diyorsan önce yaşa uygun bilgiyle yaklaşmayı öğrenmek lazım; her yaş grubuna aynı şeyi dayatmakla değil. Hoca dediğin kişinin görevi supplement dağıtmak değil, sana ihtiyacın olanı vermek, sonuçta riskleri de gözetmesi lazım.

Bro yıl 2025. Emin ol bilinçsiz kullanım derken aklından çocuğun günlük 50gr creatin.
15 tane D3 vitamini içeceğini düşünüyorsan evet sorun olabilir.
Ama 5gr içeceği kreatin.
Alıcağı 2 tane D3 hiçbir şey yapmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı