Ayıplı ürün iade işlemleri

Devinim

Kilopat
Katılım
22 Şubat 2015
Mesajlar
47
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, 01.10.2022 tarihinde itopya.com internet sitesinden hazır sistem masaüstü bilgisayar satın aldım. Almış olduğum masaüstü bilgisayarın SSD'si bozuldu. Ürünümün bozulduğu'nun teyidini ise ürünü farklı bir bilgisayarın ilgili bağlantı noktasında ikincil disk olarak denedim, ürün bilgisayarın BIOS ekranında ve Windows'un disk yönetimi kısmında gözükmediğinden ürünün bozulmuş olduğunu tespit ettim. Ayrıca ürünün bozulmasının sebebi tüketiciden(tarafımdan) kaynaklı olmadığından, "6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında" kanunun üçüncü kısım, ayıplı mal ve hizmetler 1. bölüm, ayıplı mallar başlığı altında madde 8'deki açıklamalara istinaden ürünüm "ayıplı mal" sınıfına girmektedir. Aynı başlık madde 10- (1)'de: Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketiciye 4 farklı seçimlik hakkı verilmiştir. Bu haklar yine aynı kanunun üçüncü kısım, ayıplı mal ve hizmetler, 1. bölümde tüketicinin seçimlik seçimlik hakaları başlığı altında madde 11'de açıklanmıştır. Madde 11- (1) malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
A) satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Ürünüm tamirini istemiyorum, 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında" kanunun üçüncü kısım, ayıplı mal ve hizmetler, 1. bölümde tüketicinin seçimlik hakları başlığı madde madde 11- (1)-a) bendine istinaden ürünümün fatura bedelinin iadesini talep edeceğim. Ancak teknik servisle uğraşmak istemiyorum. Çünkü teknik servis ücret iadesi talebimi olumsuz karşılayıp ürünümü tamir etme yönünde tasarrufunu kullanacaktır. Bu talebimi doğrudan tüketici hakem heyetine sunabilir miyim? Herhangi bir engel ile karşılaşır mıyım? Eğer teknik servise gitmek durumundaysam ne yapmam gerekir. Forma iade talebimi yazmalı mıyım, tamir istemediğim halde teknik servis tamir yaparsa tüketici hakem heyetinde ücret iadesi hakkı saklı kalır mı? Bilgilendirirseniz memnun olurum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1)Ürünün tarafınıza tesliminden itibaren 6 aylık süreçte ortaya çıkan ayıplar teslim tarihinde var olduğu sayılır. Malın ayıplı olmadığının ispatı da satıcıya aittir. bu sebeple ürünü aldıktan yaklaşık 2 ay sonra ortaya çıkan bu sorunun ürünü satın alım tarihinizde var olduğu sayılır. Dolayısıyla ayıplı üründen kaynaklı seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz ki öyle de yapmışsınız.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 10 (İspat Yükü)
Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.

Türk Borçlar Kanunu - Madde 223 (Gözden Geçirme ve Satıcıya Bildirme)
Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.

Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.


2-)Ayıplı ürünlerde değişim veya onarım sizin tercihinize bağlı bırakılmıştır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundan kaynaklanan seçimlik haklardan hangisini kullanacağını seçme hakkı tamamen tüketicinin tasarrufuna bırakılmıştır. Yani satıcı sizi herhangi bir seçimlik hakkı kullanmaya zorlayamaz. Tek istisnası ayıpsız misli ile değişim. Bu istisna da kanun maddesinde ''imkan varsa'' şeklinde belirtilmiş. Bunun dışında satıcı firma sizi herhangi bir seçimlik hakkı kullanmaya zorlayamaz.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 11:
(1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
 

Geri
Yukarı