Bir işletim sistemi projesi: DoorOS

Yav yarım saat işim vardı. Ben yokken neler olmuş.

@DoorKernel yeni forumdaşım, çalışmaların için tebrik ederim. İnşallah istediğin şekilde yapabilirsin.

Yol haritan nedir bu konuda? Ne zaman alfa ya da beta sürümlerini çıkartacaksın? Ne zamana deneme imkanımız olur?

Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim 😇. Yol haritam galiba 2'ye ayrılacak. Şöyle yani, bir GNU/Linux tabanlı dağıtım olarak çıkartacağım bir de tamamı bana ait, kernelini tamamen C++, X86 Assembly gibi araçlarla hazırlayacağız. Assembly'ı daha tam henüz öğrenemedik ama elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. O yüzden başlangıçta GNU/Linux olarak çıkmasına karar verdik. Büyük ihtimalle Debian tabanlı yapacağız ama hangi araçtan yapacağımızı tam olarak kesinleştiremedik. Dediğimiz gibi ben C++'ta iyiyim fakat, Assembly'da acemiyim? Diğerlerinden orta derece bilen var benden daha kötü olan var. N'apacağız bilmiyorum karamsarlığa düştüm ama sanırım GNU/Linux kurtarıcımız olacak bir süre idare ederiz. Bu arada Kernel'in ilk denemeleri başarılı 😁.

Önce ben sorayım, bir ışık mı gördünüz yoksa salt yapacağım demekle mi sınırlı? Çünkü bu ikisi tamamen farklı şeyler, biri kıvılcıma diğeri hayale dayanır.
Hangisi olursa önce istemiş olmak bile elbette ilk adım adına çok önemlidir.
Ancak ortada önce elle tutulur proje olmalı, girişiminizi takdir etmekten öte proje olmadan yapıcı fikir yürütemeyiz. Örneğin linus torvalds önce çekirdeği yazdı sonra duyurdu, tam da o sıra richard stallman gibi bir adamın denk gelmesi ve ıan murdock gibi bir geliştiricinin taban dağıtım yapması aldı başını yürüdü. Umarım başarırsınız, başarmasanız da bir şey kaybetmiş olmazsınız.

Öncelikle fikirleriniz için çok teşekkürler. Bir ışık gördük merak etmeyin orta derece Assembly bilen var ama dediğim gibi ben Assembly'da acemiyim biraz 🧐. Hocam sizden bir konuda yardım isteyebilir miyim?

Elimden gelen bir şey ise elbette olur.

Gördüğüm kadarıyla kendinize ait bir GNU/Linux dağıtımınız var. Ve sorum şu, kendi dağıtımınızı yaparken hangi araçları kullandınız? Dağıtımınız gerçekten güzel ve tek başınıza yapmanız takdire şayan bir şey. LFS(Linux From Scratch) mi? Eğer oysa onun rehberlerini nasıl bulabilirim? Araştırdım açıklayıcıyı bulamadım. Başka araçlar var ama eski sürümler hepsi...

Hocam, işletim sistemlerine aşinasınız herhalde. 8086 seviyesinde giriş seviyesi Assembly görmüştüm ama sadece zor olduğunu bilecek kadar hakimim olaya. Kolay gelsin diyorum. İnşallah yakın zamanda görürüz işletim sisteminizi.

Ben YouTube'da bir kanal buldum. Gerçek anlamda sıfırdan işletim sistemi yapıyorlar.

Buda oynatma listesi.

@DoorKernel daha önce ki sayfalarda sorulmuş fakat cevaplamamışsınız, kaç kişisiniz ve tecrübe durumlarınız nedir?

Tam belli değil kişi sayısı haberleşiyoruz ama en az 3 hocam. 4. kişinin geleceği kesin değil. Tecrübe olarak kendimi anlatayım, yazılıma VB.net üzerinden başladım sonra C#'ı öğrendim. Babam hep beni C'ye ve Python'a yönlendiriyordu ama ben bir türlü öğrenmek istemiyordum. Sonra kendi yazılımım da güncelleme sistemi için hosting gerektiğini anladım ve o işlere de girmeye başladım. GNU/Linux'la tanışmam zaten böyleydi. Zaten Windows'ta ustaydım bir de Linux'u da iyice pekiştiriyordum. En sonunda C++'a merak sarıp denedim. Resmen tek başıma kaç kişinin yaptığı programların alternatifini yapıyordum. Assembly'ı işletim sistemi için gerekli olduğunu öğrendikten sonra araştırmaya başladım. C++'ta iyiyim C# ve VB.net'i zaten bitirdim sadece ara sıra eğlencesine. Ama Assembly'da acemiyim dediğim gibi...

Hocam, işletim sistemlerine aşinasınız herhalde. 8086 seviyesinde giriş seviyesi Assembly görmüştüm ama sadece zor olduğunu bilecek kadar hakimim olaya.

Evet işletim sistemlerine aşinayım, yani anlıyorum. Linux'u da biliyorum. Fakat Assembly dediğiniz gibi çok zor. Zorlanıyorum bayağı bir ama imkansız değil 🙂.

Kolay gelsin diyorum. İnşallah yakın zamanda görürüz işletim sisteminizi.

Güzel dilekleriniz için teşekkürler 😇.

Gördüğüm kadarıyla kendinize ait bir GNU/Linux dağıtımınız var. Ve sorum şu, kendi dağıtımınızı yaparken hangi araçları kullandınız? Dağıtımınız gerçekten güzel ve tek başınıza yapmanız takdire şayan bir şey. LFS(Linux From Scratch) mi? Eğer oysa onun rehberlerini nasıl bulabilirim? Araştırdım açıklayıcıyı bulamadım. Başka araçlar var ama eski sürümler hepsi...

Teşekkürler.
Belirttiğim gibi illedelinux Debian tabanlı.
Aslında ilk başlarda LFS'yi düşünüyordum, hazır paketlerden dolayı Nutyx dağıtımının çatalını yapmayı planlıyordum ama LFS için genç, sağlıklı, yazılımcı olmak gerekir. LFS elbette bir Debian tabanlı dağıtım yapmaktan daha zor değil ama bahsettiğim üçlü çeteye sahip değildim.
LFS'nin en zor tarafı kendisini yapmak değil, ona binlerce paket eklemek gibi bir tarafı bulunuyor. Yani onun için yeni bir depo, sıfırdan paketler entegre etmek bir hayli mesele.
Ülkemizde Milis dağıtımı bunu başardı, LFS üzerinden dağıtım yapmakla kalmadı, depoyu büyüttü, kendi paket yöneticisini yazdı ve komutları bile Türkçe yaptı, şimdi bir üniversite bünyesinde barındırılıyor.
Dolayısıyla LFS üzerinden pekala dağıtım yapılabilir, başlangıç için Milis geliştiricisi Mahmut ustamıza baş vurun, tahminim yardımcı olacaktır.

Teşekkürler.
Belirttiğim gibi İlledelinux Debian tabanlı.
Aslında ilk başlarda Lfs'yi düşünüyordum, hazır paketlerden dolayı nutyx dağıtımının çatalını yapmayı planlıyordum ama LFS için genç, sağlıklı, yazılımcı olmak gerekir. LFS elbette bir Debian tabanlı dağıtım yapmaktan daha zor değil ama bahsettiğim üçlü çeteye sahip değildim.
Lfs'nin en zor tarafı kendisini yapmak değil, ona binlerce paket eklemek gibi bir tarafı bulunuyor. Yani onun için yeni bir depo, sıfırdan paketler entegre etmek bir hayli mesele.
Ülkemizde milis dağıtımı bunu başardı, LFS üzerinden dağıtım yapmakla kalmadı, depoyu büyüttü, kendi paket yöneticisini yazdı ve komutları bile Türkçe yaptı, şimdi bir üniversite bünyesinde barındırılıyor.
Dolayısıyla LFS üzerinden pekala dağıtım yapılabilir, başlangıç için milis geliştiricisi Mahmut ustamıza baş vurun, tahminim yardımcı olacaktır.

Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın tekrardan. Bir sorum daha olacak. LFS'nin rehberi falan hiç mi yok? Ya da alternatifi var mıdır? Yardımcı olabilir misiniz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı