Hayvanların iradesi yok mu?

Selam dostlar, gece gece aklıma ilginç bir soru takıldı ve sizinle paylaşmak istedim açıkçası, maymunların, köpeklerin, ve daha birçok bu türde ki hayvanların sizce iradeleri yok mu gerçekten? Elbette bizim kadar iradeleri yok olsaydı şu an biz olmazdık muhtemelen ama, bence araştırıldığı gibi hiç iradeler yok değil bebek iradeliler ve düşünebiliyorlar, bunlar benim şahsi düşüncelerim ve sizin de kendi düşüncelerinizi merak ettim.

Yarım akıllılar. Özgür iradeleri yok.
 
Senin arpayı yemesin diye vurduğunu nerden biliyor. Yani onunla iletişim kuramazsan senin dediğin şeyi anlamaz. Birisi seni bir hatandan dolayı dövse ve sana nedenini söylemese sen yine o hatayı yapmaya devam edersin.
Yönelim denilen bir şey var insan olsa Arpaya yönelince dayak yiyorum der arpayı bırakır ama inek değil obur bi inekti. Arazi geniş aşağıdan 150 metre aşağıdan bizim traktörü görürdü hemen arazinin yukarısına evin ön tarafına çıkardı tarladan ot getirdiğimizi bilirdi(onu Pavlow un köpekleri misali çağrışım yolu ile öğrenmişti), her şeyden ödün verir boğazından ödün vermezdi bizim inek ah rahmetli ve haşmetli :D... Özetle öğrenirdi de işine gelmiyor boğazına ters düşüyordu.
 
2 hayvan birbirini yer üzülmez ama 2 insan birbirini yer üzülür.
Bana kalırsa ki bana kalacağını sanmıyorum iradeleri yok.
2 insanın birbirini yemesinin bir nedeni yok. Hayvanlar doymak için yapıyor.
 
İradeleri yok içgüdüleri var. İçgüdüleriyle hareket ederler.
Çoğu şeyi içgüdü ile yapıyorlar bu bir gerçek ama artık bırakın şu içgüdü cevabınıda daha objektif cevaplar verin. Her yaptıkları şey içgüdü ise biz de her şeyi içgüdü ile yapıyoruz o zaman. İçgüdü demeden önce gidin bir çok maymun, şempanze videoları izleyin.
 
Doğumdan itibaren gelişim gösteren her canlı içgüdüsel bir dürtü ile hareket eder. Yaşı ilerledikçe ve beyinin plastisitesi izin verdiği sürece beyin gelişir. İnsanı irade sahibi yapan bazı kavramsal olgular bu gelişme ile başlar. 0-2 yaş döneminde bir bebek her canlı gibi çevreye uyumu öğrenir. Bu sürecin sonunda ise hayvandan ayrılmaya başlar. Çünkü insanın karar mekanizması sadece çevreyi algılaması ile gerçekleşmez. Benlik algısı ve ahlak gelişimi de karar verme sürecine eklenir. Bu nedenle beynimiz gelişip kıvrımlandıkça daha fazla medeniyet, özdenetim ve duyar sistemi geliştiririz. Hayvanların beyin yapısı başlangıçtan itibaren hızlı bir ilerleme gösterse de bizimki gibi plasitisiteye sahip değildir. Onların beyni kristalize bir yapı olarak tanımlanır ve gelişimleri çok daha hızlı durur. Burada ayrımı yaratan benlik dediğimiz canlının kendine bir değer atfedip bu değerlere göre yargısal muhakemeler yapabilmesi durumudur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı