İnsanlar neden evrimi reddeder?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İnsanoğlunun varoluşu hakkında ki teorilerin hangisi deney, gözlemleme yahut kanıta dayanıyor?
Fosil kayıtlarına, DNA ve Genom tespitlerine dayanıyor, kimse kafasından element uydurmuyor. Fosil, DNA ve Gen haritası çıkarılmamış olsaydı evrim basit bir teoriden ibaret olurdu. Homo Sapiens dediğimiz tür yaklaşık 300 bin yıldır var, Şempanze ve Sapiens'in ortak atası da bir maymun türüydü o da yanılmıyorsam yaklaşık 2 milyon yıl önce dünya üzerindeydi. Hatırladığım kadarıyla şimdiye kadar tespit edilmiş 20'den fazla Homo türü var ve bunlar tamamen Sapiens ile benzerlik açısından çok farklı türler.

Bilinç nasıl oluştu bununla ilgili makale atıyorum sana. Bilinç sadece insan da değil diğer canlılarda var. Homo Sapiens özel yaratılmış bir varlık değil.




Evrim konusu çok geniş bir yelpaze, öyle hafife alınacak basit öğrenilecek bir şey değil. Kendim bile bu konuda öz eleştiri yaparım ben kendi bilgimi de yeterli bulmuyorum açıkçası bu kadar sıradan birine göre okumama rağmen. Dilimiz döndüğü sürece bir şeyler yazmaya, insanların bilinçlenmesine bir nebze olsun katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ön yargılı olmayın konulara objektif yaklaşmanızı öneriyorum.
 
Evrim bilimsel olarak kanıtlanmıs bir seydir ve reddedilmesi bilime terstir. Sen evrimi reddediyorsan yercekimi kanunu da reddedeceksin. Çünkü ikisinin çıktığı kapı da aynı; bilim.

Böyle bilimsel konuları inancından bağımsız eleştirmen, araştırman gerekiyor. Ön yargılara ve inanca maruz kalarak bilimsel konularını araştırırsan doğru sonuçlar elde edemezsin.

Bu da olgun bir kişinin yapabileceği iştir. Herkesten beklemek haksızlık olur.
 
Popüler sebepler dışında gerçekten kendisi mantıklı bulmadığı için de reddedebilir bir insan. Herkesin kendi fikri sonuçta, kabul etmek zorunlu değil. Belki daha doğru bir fikire sahip olunabilir.
 
Dinlere inanan insanların her zaman yaptıkları bir şey vardır. Cevabını bilmediğin soruları sormak ve o cevabı bilmediğin için söylediklerinin yanlış olduğunu savunmak. Bilim zaten bilmediğimiz cevapları öğrenmek, evreni anlamak için vardır. Bilim yapay değil doğaldır. Benim varoluşu kesin bir şekilde bilmemem, onların iddia ettiklerini doğru yapmaz. Zaten iddia ettikleri teker teker çöküyor. Hangi din olduğu farketmez. Eğer bilimde bunun açıklanmadığını, dinlerde açıklandığını düşünüyorsanız, size inandığınız dinle ilgili bilimsel olarak yanlışlığı ispatlanmış ve tartışmaya açık olmayan şeyleri linkler halinde yollayabilirim.
@dansemacabre

Popüler sebepler dışında gerçekten kendisi mantıklı bulmadığı için de reddedebilir bir insan. Herkesin kendi fikri sonuçta, kabul etmek zorunlu değil. Belki daha doğru bir fikire sahip olunabilir.
Evrim teorisini MEB kitaplarından öğrenirseniz bu düşünceye sahip olabilirsiniz. Evrim teorisi inanılıp, inanılmayacak bir şey değil ki. Günümüzde biyolojinin her alanında kullanılıyor. Kullandığınız ilaçlar en güzel örnek.
 
Bilim hakkında en ufak bir bilgisi olmayan insanlar neden evrimi reddederler?
Evrimi mi reddederler yoksa yaratılışa mı inanırlar? Eğer reddediyorlarsa bu konu hakkında bilgileri olmadığı gösterir. Neden mi? Çünkü evrim bir teoridir, gerçek olduğu varsayılan bir şey yani. Koşulsuz olarak yaratılışa inanmak da sağlıklı değildir. Çünkü insanı insan yapan şey, şüphe etmektir. Şüphe etmeden yaşayan insanın da ''maymun''dan farkı var mıdır bilemem. :)
 
Son düzenleme:
Evrim teorisini MEB kitaplarından öğrenirseniz bu düşünceye sahip olabilirsiniz. Evrim teorisi inanılıp, inanılmayacak bir şey değil ki. Günümüzde biyolojinin her alanında kullanılıyor. Kullandığınız ilaçlar en güzel örnek.
Hayır. Ben genel olarak okul kitaplarındaki gerek Tarih olsun gerek başka ders olsun hiç öğretici bulmadım. Evrim teorisi kanıtlanmış olsun olmasın yarın bir gün az veya çok bir kısmı değişebilir bunun garantisi yok. Biyolojinin her alanında da kullanılmıyor ve kullandığım ilaçların da örnek olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda aşırı olmamakla beraber araştırmalarım var ve bilgisiz değilim. Günümüz standart ilaçları pek çok bitki özü ve kimyasal içeriyor evrimle alakası yok.

Koşulsuz olarak yaratılışa inanmak da sağlıklı değildir. Çünkü insanı insan yapan şey, şüphe etmektir.
Aynen öyle. Yarın bir gün belki ben şüphemden dolayı teoriyle ilgili bir kısım şeylerin değişmesini sağlayacağım? O yüzden ben sadece evrimi değil pek çok şeyi direk kabullenmiyorum.

Son olaraksa daha fazla konuya mesaj atmayacağım bu son. Size kolay gelsin. Bir şeyin kanıtlanmış olup olmadığını da bizim gibi basit insanlar karar vermiyor. Dünya üzerinde sözün geçen insanlar ne derse o kabul görür ve çok güzel bir şekilde de yutturulur. Sanki kaç tane ciddi anlamda bu konuyu araştıran bilim insanı var şu anda? Onlar da bağlı çalışıyorlar. Bu kişiler yarın evrimi kaldırıp başka bir şeyi de bal gibi ortaya koyarlar o yüzden bu kadar aceleci olmayın. 😉
 
Şu evrende tek merak ettiğim şey “bilinç” nasıl oluştu?

Kesinlikle, bilinç gerçekten çok gizemli bir kavram. Ekşi'den:

"Asimo bir güle bakabilir. Gülden gelen ışıkları yorumlayıp gülün yerini, kendisinden uzaklığını vs. tespit edebilir. Ama ben güle bakmakla kalmam gülü görürüm de. Asimoyla aramızdaki fark Asimo'nun gülü görebilecek bir benliğinin olmaması. O sadece belli uyaranlara karşı belli tepkiler verebilir, mesela gidip gülü eline alabilir ama bu sırada neler olup bittiğinden haberi bile olmaz. Çünkü haberdar olabilecek şey benlik, ve bu da Asimo'da yok. Olmayacak da. Çünkü benlik maddenin kendisinde yok. Ne kadar maddeyi bir araya getirirsek getirelim benliği oluşturamayacağız."

"... bilinç nedir? Çevrendekileri algılayabilmek mi, öyleyse zaten günümüzde çoğu robotik sistem algılayabiliyor. Algılanan şeye göre hareketini değiştirebilmek mi yoksa? Verilen Asimo örneğinde, Asimo'nun gülün eline alınabilir bir şey olduğunu algıladıktan sonra gülü eline alması algılanan bir veriye göre hareketini değiştirmek değil midir?"
 
İnançlarına aykırı düştüğü için. Yer çekimini reddedeni göremezsiniz ama konu inanç olunca işler değişiyor.
Size katılmıyorum
İslam ile Evrim Teorisi Çelişmiyor herhangi bir inanç'a karşı gelmesi söz konusu dahi değil.
O kadar saçma din alimleri var ki tüm yüzyıllar boyunca bilimi tamamen reddetip insanları saçma salakça düşünceler ile emirlerine sokan insanlar hala da yapılıyor hepsi aynı şeyin farklı rengi biri eline ney alır tarikat kurar biri mitinglerde islam der başa geçer ötekisi kuran kursunda öğrencileri taciz eder kadının yüzünü dahi görünce tahrik olan insanlar bunlar modern toplumun hastalıkları kanserleri pislikleri alayıda tesadüfe bakın ortadoğudan çıkıyor. Bilimi çıkarları uğruna toplumlarda sildiler. çoçuklar doğdukları andan itibaren evrim atayiz işi diye büyüttüler bazı çoçuklar düşündü ve büyüklerin düşüncelerine karşı geldi gelişti ilerledi bazılarıda olduğu gibi kabul edip oldukları noktada kaldı saçma toplumlar. Milliyetçilik konusunda da aynısı yapılıyor bence bu insanlar bunları hak ediyor medeniyetlerin beşiği ortadoğuyu ne hale getirdiklerine bakın hala amerigaaa yaptı diye suçları üzeriden atıyorlar sen eğer bilime kültüre değer vermezsen sonuçlarına katlanırsın Asurlardan suriye ırak iran türkiye işte bu coğrafyanın şansızlığı.
Diğer ülkeler bu ortadoğuyu sömürerek saldırarak çok iyi bir şey yapıyolar aslında bu gelişmemiş zeka örnekleri dünyadan silinmeli ki insanlığın geleceği kontrol altına alınsın aynı tümor gibiler.
Nefret kaynağı bu insanlar
Sözlerimde herhangi bir ırkçılık ögesi içermemektedir sadece bilimden uzaklaşan dini yanlış yorumlayan insanlara açık bir şekilde nefret söylemi bulunmaktadır eğer o insanlardan değilseniz zaten beni yanlış anlamazsanız zaten.
 
Aslında inananlar Tanrı vardır dediklerinde bir teori ortaya atmış olurlar ama farkında değiller. Umursamıyorlar çünkü bunu kanıtlama dertleri yoktur. O yüzden ben bilimsel teorileri inançsal fikirlerle aynı kefeye koyup tartışmanın bile anlamsız olduğunu düşünüyorum. Tıpkı bir basketnol takımının karşısına hentbol takımı çıkmış gibi bu iş. Bence evrimi sadece evrim ile ilgili olan kişiler tartışabilir. Ayrıca bu teori, bir şeyleri yok sayma mücadelesi değil; bilimsel bir delil arama mücadelesidir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı