Gönüllüler ile bir yere kadar devlet eliyle bir çözüm üretilmesi şart oğlu şart. Ayrıca kontrolsüz şekilde çoğaltılırsa ve sokakta kendileri ürerse bunun önünü almanın tek yolu katletmekten geçer.
Olayın en başı olan üremelerini kontrol altına almak gerekiyor. Bunu alamazsak sayılarını da kontrol edemeyiz. Sayılarını kontrol edemezsek her an her yerden çıkabilecek durumda olurlar şu zaman ki gibi. Sonra da çoğalmalarını kontrol edemiyoruz bari yok olmalarını kontrol ederim gibi vicdansız bir çözüm üretilmeye başlanır.
Ayrıca şu dönem ailelerin de dikkatli olması gerekiyor. Çocuklarına karşı bu konuda uyarmaları mümkünse kendileri yanlarında olmalı. O bölgede gruplu şekilde veya tekil bile olsa sokak köpekleri varsa bunlara karşı bazı tedbirleri almaları gerekebilir.
Belediyeler de gelen uyarıları daha dikkate almaları gerekiyor. Mesela ben yaşadığım bölgede gezdiğim yerlerde az çok ne kadar köpek var biliyorum. Saldırgan ve gruplu dolaşanı görmedim henüz. Tek tük dolaşıyorlar ve çoğu hayattan bezmiş gibi yani bizim gibi