Linux neden Windows'dan daha iyi?


Aynen, doğrusunu söyleyince savuşturuyorum ben hep. Ne yapayım demek ki öyle bir insanım. Nihayetinde hayal satıyorum ve yalancıyım.
 
Sadece Intel işlemci olan laptoplarda bilemeyeceğim ancak NVIDIA kartların ciddi bir güç tüketimi var. PCI-e bağlantısı sağlanırken en alt performans durumunda olsa bile işlemcinin katlarcası güç çekebilir kapanmazsa. Ha en düşük güçte 170 Watt çekmiyor elbette ama işlemci 10 W falan tükettiği yerde NVIDIA GPU boşta 20 Watt falan tüketebiliyor. Kendi bilgisayarımdan örnek vereyim i5-6200u ve 950M var. GPU'yu PCI-e'den kaldırıp Intel ile yürütünce boşta 8 Watt pilden çekiyor, sürücü yüklü ve ekran kartı açıkken boşta 22 Watt civarına yükseliyor. En yüksek bilgisayar bataryası 100 Watt/saat olduğunu düşünürsek çok ciddi bir fark.
 
Son düzenleme:
Watchdog'un güç kesme olayı kapanırken bir süre "Watchdog did not stop" yazısından dolayı diyorsunuz herhalde? Alakası yok ama.
Telefonlar gibi müdahaleye kapalı gömülü sistemlerde takılı kalan, donan sisteme otomasyon girmek için diyorum.
 

Peki şu anda Optimus desteği olmayan bir laptopta Windows üzerinde Optimus açabiliyor musun? Benim demek istediğim oydu zaten.
 
BIOS'ta müdahale edemediğin ancak işletim sisteminden müdahale edebildiğin ve bilgisayarda olan bir özellik mi var donanım bazlı?
 
BIOS'ta müdahale edemediğin ancak işletim sisteminden müdahale edebildiğin ve bilgisayarda olan bir özellik mi var donanım bazlı?

Onu sen dedin zaten bende cevap verdim? Evet, var. Çoğu BIOS üzerinde voltaj ayarları oluyor. Bende yok mesela. İşlemci için gerekli ayarların çoğu yok. Kendinle çelişiyorsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorun Windows tarafında oluyor genelde, kullandığınız ayar, işlemciye de bağlı.
Default. Yük derken poligonları 99999999999 yapmayı demiyorum. O konuda çökmez zaten, Terabayt RAM varsa seneye halleder

Görüntü modu detaylıyken şak diye kapanıyordu rastgele. Sayesinde wireframe okumayı öğrendim.

Herhangi bir şeyde 10 kat performans veriyor olsa Microsoft bütün çalışanlarını falakaya yatırırdı bizim işletim sisteminin sorunu ne diye. Bence bu güzel bir argüman.
 
Herhangi bir şeyde 10 kat performans veriyor olsa Microsoft bütün çalışanlarını falakaya yatırırdı bizim işletim sisteminin sorunu ne diye. Bence bu güzel bir argüman.

10 Kat'ı Windows bile yapamaz istese de yapamaz zaten Linux üzerinde %15-30 arası performans artışı alırsın. Ama %1000 almazsın.


Bende sorun çıkarmadı ya öyle programlarda.
 
Peki şu anda Optimus desteği olmayan bir laptopta Windows üzerinde Optimus açabiliyor musun? Benim demek istediğim oydu zaten.
Optimus, NVIDIA'nın bir teknolojisidir ve mobil serisi ekran kartlarının genel özelliğidir. İşletim sisteminden bağımsızdır. Windows'da MSHybrid'in aracılığıyla, Linux'da PRIME aracılığıyla sağlanır. MSHybrid daha avantajlı, ekran kartı ataması otomatik yapılır ve gerekmediğinde ekran kartı tamamen kapanabilir. Linux'da ekran kartı otomatik atanmıyor. Ya PRIME ayarlayıp sürekli NVIDIA kartı kullanacaksınız ve manuel olarak geçeceksiniz ya da Render Offload kullanıp çevresel değişkenle kullanacaksınız ancak ekran kartı hep bağlı kalacağından en düşük state'de olsa bile pil ömrünü yarılayacak. Kendi bilgisayarımda 8 Watt'a 22 Watt olarak neredeyse iki kat fark ediyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…