Linux'un Windows'dan daha üstün olduğu noktalar

Zaten genel olarak Linux problemli demedim. En temel fonksiyonlari dahi yerine getiremeyen distrolarin olduguna dikkat cekmek istedim. Dogru duzgun test plani olan distrolar gormek isiyorum, troubleshooting yapmak zorunda kalmamali kullanici. Burada silecekleri calismayan arabadan bahsetmiyoruz, direkt 1 tekerlegi eksik arabadan bahsediyoruz.

Görebildiğim kadarıyla çoğu distro doğru düzgün çalışacak kadar stabil. Tabii donanıma göre değişir.

Linux'un Windows'tan daha üstün olduğu noktalar mı? Windows'un Linux'tan daha üstün olduğu noktalar diye bir konu görseydim şaşardım ama bu konu beni hiç şaşırtmadı.

Kısaca, Linux her türlü Windows'tan daha iyi.

Bugün Linux Mint kurdum. Hiç Linux kullanmamış biri olarak alışmam bir dakikayı almadı. Açıldığında bütün sürücüler düzgün çalışıyordu. Ses, Wi-Fi, Touchpad, klavye gibi şeyleri rahatça kullanabiliyorum. GPU sürücüsü için ayrıca bakacağım. Windows'dan sonra çok iyi geldi. Yıllarca Linux dağıtımlarına karşı bir ön yargım vardı. Şu ilk bir saat içinde bütün ön yargılarımı kırdım. Paket yöneticisi ile Chromium ve Steam'ı kurdum. Terminal'de işim sadece Wine ile oldu. Onda da kopyala-yapıştır yaparak hallettim.

Bence hayatını Windows ile geçirmiş bir kişi rahatlıkla Linux Mint ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarını rahatça kullanabilir.

Bugün Linux Mint kurdum. Hiç Linux kullanmamış biri olarak alışmam bir dakikayı almadı. Açıldığında bütün sürücüler düzgün çalışıyordu. Ses, Wi-Fi, Touchpad, klavye gibi şeyleri rahatça kullanabiliyorum. GPU sürücüsü için ayrıca bakacağım. Windows'dan sonra çok iyi geldi. Yıllarca Linux dağıtımlarına karşı bir ön yargım vardı. Şu ilk bir saat içinde bütün ön yargılarımı kırdım. Paket yöneticisi ile Chromium ve Steam'ı kurdum. Terminal'de işim sadece Wine ile oldu. Onda da kopyala-yapıştır yaparak hallettim.

Bence hayatını Windows ile geçirmiş bir kişi rahatlıkla Linux Mint ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarını rahatça kullanabilir.
Wine ile kurulan bir oyunda, MangoHud nasıl çalıştırılır?
Terminalden oyunun konumunu göstererek ve başına 'mangohud wine' diye yazarak enter'a bastığımda çalışmadığını gördüm.
Windows'ta böyle bir dert yok.

Wine ile kurulan bir oyunda, MangoHud nasıl çalıştırılır?
Terminalden oyunun konumunu göstererek ve başına 'mangohud wine' diye yazarak enter'a bastığımda çalışmadığını gördüm.
Windows'ta böyle bir dert yok.
Bu şekilde deneyin.
mangohud wine "/nereye/kurulu/bu-oyun/oyun.exe"
Lutris kullanmak, oyunu kurup ek ayarlar yapabilmenizi sağlar, tavsiye ederim.

Ek olarak Lutris ile gelen Wine sürümü ProtonGE gibi ekstra yamalar içerir. Kullandığınız dağıtımın deposundaki Wine paketi eski veya ekstra yamalar içermiyor olabilir.

Bu şekilde deneyin.

Ek olarak Lutris ile gelen Wine sürümü ProtonGE gibi ekstra yamalar içerir. Kullandığınız dağıtımın deposundaki Wine paketi eski veya ekstra yamalar içermiyor olabilir.

Bu şekilde deneyin.

Lutris kurup, Steam'deki oyunlarımı Lutris'te kurup oynamayı deneyeceğim. Özellikle de Fallout 3'ü. Çünkü Fallout 3'ü direk Steam'de kurup çalıştırınca oyun başlangıcında donuyor. Tavsiyeniz var mı; Fallout 3'ü nasıl sorunsuz oynarım?

Lutris kurup, Steam'deki oyunlarımı Lutris'te kurup oynamayı deneyeceğim. Özellikle de Fallout 3'ü. Çünkü Fallout 3'ü direk Steam'de kurup çalıştırınca oyun başlangıcında donuyor. Tavsiyeniz var mı; Fallout 3'ü nasıl sorunsuz oynarım?

Steam'deki oyunları tekrar kurmanıza gerek yok, Lutris'e başlatıcı eklemeniz yeterli.
Sorun çıkaran Steam oyunları için ProtonDB'de ilgili oyun sayfasına bakmanızı tavsiye ederim, çoğunlukla oyun kısayoluna bir kod eklemek yeterli olur.

Fallout 3 için Steam oyun kısayoluna bu komutu eklemeniz gerekiyormuş.
PROTON_NO_ESYNC=1 %command%

Linux fanatiklerini anlayamıyorum. "şu programı nasıl yüklerim?" veya "masaüstüne nasıl kısayol eklerim?" diye sorduğumda "uç birimi aç şu kodları yaz..." falan gibi cevaplar alıyorum. Ben Linux'ü insanlara tavsiye eden biri olsam böyle bir şey demeye/yazmaya utanırım. Niye kod yazıyorum yahu. Windows'ta bu işler grafik arayüzüyle, iki tıkla halloluyor.

Linux taraftarları Linux'ün yayılmasını istiyorlarsa iki şeyi halletmeleri lazım.

1) Uçbirimi unutun ve her şeyi grafik arayüzüne ekleyin.

2) Daha fazla programı Linux'e kazandırın. Sadece internete girip Office programı kullanacaksanız sorun yok ama insanın illaki başka acayip programlara ihtiyacı doğuyor. (mesela club deck yazılımı Linux'te yok ve Wine ile de çalışmıyor.)

Oh be içimi döktüm.

Ben hem Windows hem Linux kullanmanızı tavsiye ederim. Normal işler için Linux, özel bir program lazım olunca Windows.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı