Neden Linux kullanıyorsunuz?

• Konuyu başlatan Phenyl
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 27
  • Görüntüleme 314
Linux kullanmamak için sebep yok.Ha diyosan adobe madobe dualboot bas geç.

Windowsçulardansın heralde.
Zorundayım sadece, yoksa Linux kullandım.

Özgürlük, güvenlik, gizlilik, performans, kişiselleştirme... Liste uzar gider. Bir de terminale alıştığınızda GUI'den çok daha hızlı hocam. Bu sanılanın aksine bir avantaj.
Kişiselleştirme kısmına girmezsek haklısınız hocam, o kısımda artık kodlar ile uğraşmaya gerek yok tabii ki.
Terminal için diyeceğim tek şey Arch'da H264 Codec'i VLC'ye entegre edene kadar canım çıktı.

sudo pacman -S vlc yazınca iş bitse, aynı şekilde kullanılabilir ancak maalesef hocam. AUR'dan direkt olarak vlc-git ya da vlc-bin'di sanırsam bu şekilde indirmek gerekiyor.

Zorundayım sadece, yoksa Linux kullandım.

Kişiselleştirme kısmına girmezsek haklısınız hocam, o kısımda artık kodlar ile uğraşmaya gerek yok tabii ki.
Terminal için diyeceğim tek şey Arch'da H264 Codec'i VLC'ye entegre edene kadar canım çıktı.

sudo pacman -S vlc yazınca iş bitse, aynı şekilde kullanılabilir ancak maalesef hocam. AUR'dan direkt olarak vlc-git ya da vlc-bin'di sanırsam bu şekilde indirmek gerekiyor.
Dualboot.

Özgürlük, güvenlik, gizlilik, performans, kişiselleştirme... Liste uzar gider. Bir de terminale alıştığınızda GUI'den çok daha hızlı hocam. Bu sanılanın aksine bir avantaj.

Ben terminali hala sevmiyorum. Son kullanıcı için de terminale ne kadar az başvurmak gerekirse o kadar iyi diye düşünüyorum. Yoksa Windows da mantıken CMD ve PowerShell komutları ile yönetilebilir ama GUI ile kontrol son kullanıcı için her zaman daha iyi bir deneyimdir.

Ha Windows 11'in arayüzü rezalet, ama o ayrı konu.

Bir ara Linux'a geçme girişimlerim oldu ama alışamadığım için hepsi hüsranla sonuçlandı. Şimdi de denemek isterim Ama AutoCAD ve Solidworks gibi programları sıkça kullandığımdan o iş yattı biraz. Windows'un sorunlu bir işletim sistemi olduğuna da katılıyorum. Özellikle Windows 11'de yaşamadığım şey kalmadı. Nitekim çareyi Windows 10 LTSC'ye geçmekte buldum. LTSC sürüm olduğu için desteği hala devam ediyor. Ama Microsoft'un yaptığı bazı dayatmalardan nefret ediyorum. Mesela Windows 11 kurarken internetin ve Microsoft hesabının zorunlu olması beni çileden çıkaran unsurlardı.

E ozaman zorundayım demeyin neymiş uğraştırıcıymış.Çok zorundasınız ya ne yapardık biz?
Linux'a geçmek için ekstra teşvik edici bir şey yok hocam. Eskiden, Windows'un paket yöneticisi yokken mantıklıydı ancak winget veya choco da var. Bakın ben Linux kullandım ve bu konuda bilgiyim. Yine teşvik edici bir neden olsa, yine geçerim ancak ekosistem eksikliği, bir şeylerden feragat etmek mantıklı gelmiyor.

Bir ara Linux'a geçme girişimlerim oldu ama alışamadığım için hepsi hüsranla sonuçlandı. Şimdi de denemek isterim ama AutoCAD ve SolidWorks gibi programları sıkça kullandığımdan o iş yattı biraz. Windows'un sorunlu bir işletim sistemi olduğuna da katılıyorum. Özellikle Windows 11'de yaşamadığım şey kalmadı. Nitekim çareyi Windows 10 LTSC'ye geçmekte buldum. LTSC sürüm olduğu için desteği hala devam ediyor. Ama Microsoft'un yaptığı bazı dayatmalardan nefret ediyorum. Mesela Windows 11 kurarken internetin ve Microsoft hesabının zorunlu olması beni çileden çıkaran unsurlardı.

Windows 11 UI ve ux olarak rezalet durumda. Kullanıcıya iki işlem çıkaracak her türlü şey şahsi fikrimce rezalettir. Bir işletim sistemi ve arayüzü tepkisel, ayarlara erişimi kolay ve kullanıcıya geri bildirim yaparken ne olduğunu düzgünce geri bildirim olarak verebilmeli. Windows 11 bunların hiçbirini doğru dürüst yapamıyor. Her güncellemede saatli bomba gibi bir şeyin bozulmasına hiç değinmiyorum. Milyar, hatta trilyon dolarlık şirketin eline çekiç verilmiş şempanze mantığı ile (bir şey yapıyorlar ama ne yaptıkları hakkında fikirleri yok.) güncelleme yapan bir geliştirici ve tester ekibi olmamalı. Gerekiyorsa güncelleme birçok kontrolden geçirilmeli ama minimum hata ile kullanıcıya sunulmalı.

E o zaman zorundayım demeyin neymiş uğraştırıcıymış. Çok zorundasınız ya ne yapardık biz?

Şahsi olarak Linux'u sadece keyfi amaçlı kullanıyorum. Oyun geliştiricisi olarak kullandığımız birçok sistem Windows baz alınarak geliştiriliyor. Örneğin Unreal Engine, kullandığımız fizik motorları, yine kullandığımız modelleme, çizim ve animasyon programları bu şekildeler. Sektör standartı yazılımlar kullanarak iş yaparken, hele bir ekibi topluca yönetirken kimsenin Linux ile uğraşmaya ihtiyacı yok. Açık kaynak tek başına çözüm değil. Sektör standartı yazılım kullanmak bizim alanımızda gerekli. Açık kaynak programa yönelmek demek birçok kişiye o programı öğretmek ve detaylı materyal sunmak demektir. Şirketler söz konusu olduğunda, özellikle oyun geliştiricileri söz konusu olduğunda böyle bir zaman kimsede yok. En ufak zaman bile önemli. Objektif bakmak gerek, Linux hala son kullanıcı için tam olarak uygun değil. Gelişiyor ama henüz istenilen noktada değil.

Son düzenleme:
Windows 11 UI ve ux olarak rezalet durumda. Kullanıcıya iki işlem çıkaracak her türlü şey şahsi fikrimce rezalettir. Bir işletim sistemi ve arayüzü tepkisel, ayarlara erişimi kolay ve kullanıcıya geri bildirim yaparken ne olduğunu düzgünce geri bildirim olarak verebilmeli. Windows 11 bunların hiçbirini doğru dürüst yapamıyor. Her güncellemede saatli bomba gibi bir şeyin bozulmasına hiç değinmiyorum. Milyar, hatta trilyon dolarlık şirketin eline çekiç verilmiş şempanze mantığı ile (bir şey yapıyorlar ama ne yaptıkları hakkında fikirleri yok.) güncelleme yapan bir geliştirici ve tester ekibi olmamalı. Gerekiyorsa güncelleme birçok kontrolden geçirilmeli ama minimum hata ile kullanıcıya sunulmalı.

Şahsi olarak Linux'u sadece keyfi amaçlı kullanıyorum. Oyun geliştiricisi olarak kullandığımız birçok sistem Windows baz alınarak geliştiriliyor. Örneğin Unreal Engine, kullandığımız fizik motorları, yine kullandığımız modelleme, çizim ve animasyon programları bu şekildeler. Sektör standartı yazılımlar kullanarak iş yaparken, hele bir ekibi topluca yönetirken kimsenin Linux ile uğraşmaya ihtiyacı yok. Açık kaynak tek başına çözüm değil. Sektör standartı yazılım kullanmak bizim alanımızda gerekli. Açık kaynak programa yönelmek dmeek birçok kişiye o programı öğretmek ve detaylı materyal sunmak demektir. Şirketler söz konusu olduğunda, özellikle oyun geliştiricileri söz konusu olduğunda böyle bir zaman kimsede yok. En ufak zaman bile önemli. Objektif bakmak gerek, Linux hala son kullanıcı için tam olarak uygun değil. Gelişiyor ama henüz istenilen noktada değil.
Windows XP'den Windows 11'e kadar her işletim sistemini (Server sürümleri de dahil) kullanmışlığım var. Kimini uzun süre kimini kısa süre. Ama hiçbirinde Windows 11'de yaşadığım rezillikleri yaşamadım. Windows Vista'da da çok sorun yaşadım ama onlar bile bu kadar sinir bozucu değildi. Bu aralıkta kullanmaktan en hoşnut olduğum 3 büyük sürüm var: Windows XP, Windows 7 ve Windows 8.1. Ama Windows XP bunların arasında apayrı bir noktadaydı. Tam kara gün dostu. Asla bir şey istemez. Şunu yap bunu yap demez. Bunu yapmazsan kurulumu bitiremezsin demez. Yok Microsoft hesabıymış yok internetmiş vs. itelemez. Kur, sürücüleri yükle, kullan. Bana göre bu aralıktaki hiçbir işletim sistemi onun yerini tutamadı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı