Neden Linux kullanıyorsunuz?

• Konuyu başlatan Phenyl
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 56
  • Görüntüleme 773
Windows'ta bulamayacağım kadar çok alternatif uygulamaya hızlıca erişebiliyorum. Kaldı ki işim için aradığım çoğu yazılımda Linux için geliştirilmiş oluyor. Hem 50 satır kodda girmiyorum. Arch Linux'ta kullandım, hiç tası kıracak kadar sinirlenmedim. Yakın zamanda da Ubuntu'ya geçtim ve çok rahatladım. Daha ilk ayında Arch'a geçip Linux'u beğenmeyen kullanıcılar ivedilikle Windows'a dönebilir.
Hocam bana hitaben diyorsanız, 5 yıldır Linux kullandım. Bu yorumların 5 yıllık aktif bir kullanıcıdan geldiğini unutmayın.

Yeni bir Linux kullanıcısı olarak tespitlerimi Linux'a geçmeyi düşünenler için paylaşıyorum. Kendi kriterlerinize göre değerlendirin.
Mesele aslında öncelikleri belirlemek:
...
1) Program bağımlılıkların var mı?
(Cevabın hayır ise sorun yok...)
  • Microsoft Office serisi (Word, Excel, PowerPoint vb.) Alternatif-> Libre Office
  • Adobe serisi (PhotoShop, Premier Pro, After Effects vb.) Alternatif-> Gimp, Kdenlive
  • Anti hile gerektiren oyunlar (Valorant, PubG vb.)
  • Kullanmadığım için bilmiyorum ama Blender haricinde birtakım modelleme CAT programları da sanırım çalışmıyor. Yanlışsam lütfen bilgilendirin.
...
2) Problem çözmeyi, bilgisayar kurcalamayı seviyor musun ve bunlar için vaktin var mı?
(Cevabın evet ise sorun yok...)

-Ben kolay bir başlangıç olması için kararlı, arayüzüne alışması basit ve bilgisayarımı hafifletecek "Linux Mint Cinnamon" tercihinde bulundum. Şu vakte kadar rahatsız edici bir anım olmadı. Ancak birtakım problemler yaşanması halinde her ne kadar günümüzde GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) ile birçok mesele halledilse de tecrübeli kullanıcılar açısından işlevsel ve pratik bulunması sebebiyle çoğunlukla "Terminal" tercih ediliyor ve çözüm yöntemleri buna göre anlatılıyor. Şahsen çok zor değil ama bir alışma evresi gerekiyor.
...
3)Gizlilik, güvenlik, özelleştirme benim için kolay kullanmaktan önemli mi?
(Cevabın evet ise sorun yok...)

Her ne kadar yeni bir kullanıcı olsam da Linux dağıtımlarının güvenlik ve gizlilik için esnek bir seçenek sunduğu ortada. Özelleştirme açısından bakarsak Windows ile kıyaslanması en iyi tabirle Linux için haksızlık olur. Sınırsız kişiselleştirme imkanı mevcut. En basiti kullanıcı arayüzünü değiştirmek için birçok dağıtım birden fazla masaüstü ortamını destekliyor.(KDE Plasma, Cinnamon, GNOME, XFCE, Mate vb.) Yani tek bir işletim sistemi düşünün ama birçok farklı görünüm ile.
...
4) Hafiflik ve Performans
Aslında bu durum biraz da sizin seçeceğiniz dağıtım ve masaütü ortamına göre değişmekle birlikte genel olarak Linux seçenekleri Windows'a kıyasla daha hafif ve performanslıdır. Önceden debloat ettiğim Windows 11 ile boşta 3,5 ile 4 GB arası RAM kullanırken Linux Mint Cinnamon ile aynı durumda 1,3 ile 1,5 GB RAM kullanıyorum. Bu da bir rahatlama sağlıyor tabii ki.
Oyun konusuna gelecek olursak performans anlamında kendi oyunlarımda farkedilir biz kayıp hissetmedim. Durum oyundan oyuna değişebilir ancak ben şimdilik gayet memnunum.
...
Ek: Bazı dağıtımlarda NVIDIA ekran kartları ile alakalı sorunlar olabiliyor. Ben "Debian 13" kurduğumda bu meseleyi çözememiştim. Belki şimdi çözülmüştür bakmak gerek. "Linux Mint Cinnamon" bu konuda gayet sorunsuz ve zahmetsiz bir seçenek. Yeni başlayanlara ilk tavsiyem budur. Sisteminiz çok zayıfsa "Linux Mint XFCE" de tercih edilebilir.
...
Sonuç olarak cevaplarınız benim belirttiğim şekilde ise Linux'a geçebilirsiniz. Yok değil ise sizin için Windows kullanmak mevcut durumda daha iyi olacaktır. Yine de Linux'a ilginiz varsa gelişmeleri takip edebilirsiniz. Çünkü zaman geçtikçe Windows ile aradaki makas daralıyor gibi.

Son düzenleme:
Sakin ol, ben Microsoft'un CEO'su değilim. 7 tane farklı Distro'da 5 yılımı çürüttüm.
Ne güzel, ama bunca çabadan sonra garipten şeyler yazıp, olmayan sorunları varmış gibi yapınca kınıyorum.

RR'nin amacı zaten en güncel ve bir o kadar kararlı olmasa da o paketi sağlamak.
Roling Release sadece bir güncelleme modeli.
"En çok ön plana çıkan dağıtım" olan Arch veya türevi dağıtım iyi kullanmayabilir. Dediğim openSUSE dağıtımlarında bu tip sorunlar ile karşılaşman çok zor.

Kardeşim Debian'da ya da niye Mint'de SNAP yok o zaman.
Tercih. Debian için zaten kendi başına yetmesi olarak yorumluyorum ama Mint ekibi için tamamen amelelik.

Gayet olmadan da stabil bir Linux deneyimi elde edebiliyorsun.
Snap zorunluluk demedim zaten. Diğer dağıtımlar da dediğin gibi idare edebiliyor.

Ubuntu'da snap iyi işleniyor.

Canonical her şeyi düşündü, bunu mu düşünemedi? Ubuntu'yu Ubuntu yapan SNAP mi?
Cannonical kurumsal şirketlere ürün satıyor ne yapmalıydı sence?

Kaç kişi SNAP için Ubuntu kullanıyor?
Snap bir araç işine yarıyorsa kullanırsın.

Ubuntu kullanan adam ya Windows'tan yeni geçmiştir ve alışmaya çalışıyordur. Ya da stabilizasyon problemleri ile uğraşmak istemiyor ve düz bir şekilde kullanmaya çalışıyordıur. Sen Ubuntu kullanıyorsun dostum, benim Windows'ta yaşadığım deneyimden çok farklı bir deneyim elde etmiyorsun. Şu cümleleri WM olarak Hyprland ortamından yazsan, kabul edeceğim. Sen Ubuntu kullanıyorsun kanka, terminale yazdığın tek komut sudo apt Update ya da sudo apt upgrade -y yazmak. Bunun dışında Windows'tan bir farkı yok kullanma şeklinin. Fanboyluk yapmana da gerek yok, lisansa para verip vermemek benim derdim.
Yukarıda anlattığım sadece bir kısmı.
Neden milyar dolarlık şirket çok daha iyisini yapmıyor? Neden böyle bir durumda haybeden para kazanmalarına göz yumalım ki?

Bu adamlara göre donanımım 5 yıl sonra çöpe atılması gereken bir hurda.
Devamında ise ben o 5 yıl sonra ve o süreç içerisinde sağılması gereken, para veren ve üstüne üstünde söz hakkımın bulunmadığı kişiyim.

İnsanları aşağılayıcı bir şekilde “SON LOSONSO PORO VOR O ZOMON” cümle kurmanın bir mantığı yok. Ben kendi fikrimi belirtiyorum, sen de kendi fikrini insan gibi belirteceksin. Gir önceki yorumlara bak bakalım. Oturup ve ağlayıp söylediklerine dislike mı atmışım, beğenmiş miyim?
Aşağılıyıcı mı? Yazdıklarım arasından tek kusurlu bulunabilir cümle şu:
Bunlar seni tatmin etmezse zaten Linux'u boşver. Lisans'a para vermeye devam et.
Ki yanlış mı?

Evet cümlelerimi sinirli yapan bu incik cıncık sorunları seçip büyütüyorsunuz. Öyle değil diyince de bu oluyor.
Olmuyorsa onu kullanma dedim diye "SON LOSONSO PORO VOR O ZOMON" cümle mi kuruyor oldum?

Zorlama nasıl olur biliyor musun? Parasını verip satın aldığım donanımı kullanmak için zorla internete bağlı oturum açmam gerektiğinde.

Ubuntu vs. dertsiz dağıtımlar duruken gidip Cachy kurdum 50 satır komut yazdım demen saçma.

CachyOS gibi Secure Boot kapatıp açmanız gereken sistemlerde, bu SSD muhabbeti yatıyor hocam.
1763038528356.png

Sormadan ekliyim. Hiçbir çaba göstermedim.

Hocam işim Adobe programlarında olmasına rağmen ben baymadim işim olunca veya bir oyun çalışmayı çalışmayinca 15 saniyede geçiyorum.
Günde 1-2 kez oluyor zaten bu.

Şöyle bir şey duymuştum bir kısayol oluşturup hem Windows da veya hem de Linux'ta tıklayınca kendisi otomatik diğer SSD de yeniden başlatıyor.

Anlamadığınız nokta şu hocam: Kimse BIOS ile uğraşma zahmetine girmez. Benim 80 yaşındaki bakkal amcam da Windows kullanmayı bilir 8 yaşındaki kuzenim de, Amerika'daki redneck Johnny de kalkar Windows kullanır, 12 yaşındaki Hintli çocuk da. Bu kişilerin BIOS ile uğraşmasını istemek saçmalık olur, siz ve ben biliyoruz, herkes bilmiyor. Ben yıllarca öğretmenlik yapan anneme ve onun arkadaşlarına kalkayım Linux daha az kaynak tüketiyor daha hızlı dshs güvenli diye kurayım, iki güne yapacakları her şey birbirine girer. Bir şirket ortamında Secure Boot açayım kapatayım mevzuatı döndürmeye vakti bile olmayacak insanlar var. Herkesten o sabrı ve zamanı beklemek, yanlış anlamayın ama hayalperest bir yaklaşımdır. Ben bugün kalkıp son seviye cihazıma Windows kurup kalkıp dandik Pavilion cihazıma Fedora kuruyorsam sebebi bu. Linux'u keyfi kurcalama amaçlı kullanmam, ana işlerimin Windows üzerinde halloluyor olması. Artema musluk değil bu, uğraşan bir iki yapar sonunda gına gelir komple salar Windows'a geri döner. Teyzemin eski cihazına Linux kurdum. Altı ayda kullanımı dört kere yoktur ama teknik problemler yaşadı, çünkü Linux'u ne kadar anlatırsam anlatayım, onun kullanım ihtiyacına cevap vermeyecek. Çok çeşitlilik her zaman iyi bir şey değildir, çoğunluğun kafasını karıştırır ve uzak durmaya yönlendirir.

Anlamadığınız nokta şu hocam: Kimse BIOS ile uğraşma zahmetine girmez. Benim 80 yaşındaki bakkal amcam da Windows kullanmayı bilir 8 yaşındaki kuzenim de, Amerika'daki redneck Johnny de kalkar Windows kullanır, 12 yaşındaki Hintli çocuk da. Bu kişilerin BIOS ile uğraşmasını istemek saçmalık olur, siz ve ben biliyoruz, herkes bilmiyor. Ben yıllarca öğretmenlik yapan anneme ve onun arkadaşlarına kalkayım Linux daha az kaynak tüketiyor daha hızlı dshs güvenli diye kurayım, iki güne yapacakları her şey birbirine girer. Bir şirket ortamında Secure Boot açayım kapatayım mevzuatı döndürmeye vakti bile olmayacak insanlar var. Herkesten o sabrı ve zamanı beklemek, yanlış anlamayın ama hayalperest bir yaklaşımdır. Ben bugün kalkıp son seviye cihazıma Windows kurup kalkıp dandik Pavilion cihazıma Fedora kuruyorsam sebebi bu. Linux'u keyfi kurcalama amaçlı kullanmam, ana işlerimin Windows üzerinde halloluyor olması. Artema musluk değil bu, uğraşan bir iki yapar sonunda gına gelir komple salar Windows'a geri döner. Teyzemin eski cihazına Linux kurdum. Altı ayda kullanımı dört kere yoktur ama teknik problemler yaşadı, çünkü Linux'u ne kadar anlatırsam anlatayım, onun kullanım ihtiyacına cevap vermeyecek. Çok çeşitlilik her zaman iyi bir şey değildir, çoğunluğun kafasını karıştırır ve uzak durmaya yönlendirir.
Şahsen bende Linux kullanıcılarına genel olarak baktığım ve argümanlarını okuduğum zaman bunu fark ediyorum. Genel olarak "rahatlık, düzen ve alışmışlık" konularına hiç bakmıyorlar.
Benim gibi arkaplanı bile stok halde bırakan insanlar için özellikle.

Şahsen bencde Linux kullanıcılarına genel olarak baktığım ve argümanlarını okuduğum zaman bunu fark ediyorum. Genel olarak "rahatlık, düzen ve alışmışlık" konularına hiç bakmıyorlar.
Benim gibi arka planı bile stok halde bırakan insanlar için özellikle.

Durumu anlayabiliyorum. Niyetleri kötü değil bunu da biliyorum, sadece alternatif var demek istiyorlar, ama gözden çok fazla kaçan bir konu bu. Sadece değinmek istedim.

Biraz daha derin kullanim alanlari var benim icin. Bu yuzden Linux kullanmasini seviyoru fakat oyun destegi kotudur.

Benim icin su ozellikleri iyi;
  • Sembolik link kullanimi daha islevsel
  • Disk sifrelemesi ve yonetimi icin ideal. Windows bence hic ideal degil oyle.
  • Docker icin ekstradan bellek ve cpu kullanimi Windows'taki gibi yuksek degil ve native calisiyor
  • Dosya ve klasor yedekleme cok iyi
  • 3D her turlu oyunlar icin bile sandbox destegi var. Windows'ta dogru duzgun bir sey yok.
  • Appimage, Flathub, AUR ve isletim sistemine ozgu repodan uygulama edinmek bence o kadar zor degil be cok gelismis bir sey.
  • BTRFS ile kolayca yedekleme
  • Ayrica Gnome 40+ bence cok iyi bir masaustu ortami.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı