Yeni bir Linux kullanıcısı olarak tespitlerimi Linux'a geçmeyi düşünenler için paylaşıyorum. Kendi kriterlerinize göre değerlendirin.
Mesele aslında öncelikleri belirlemek:
...
1) Program bağımlılıkların var mı?
(Cevabın hayır ise sorun yok...)
- Microsoft Office serisi (Word, Excel, PowerPoint vb.) Alternatif-> Libre Office
- Adobe serisi (PhotoShop, Premier Pro, After Effects vb.) Alternatif-> Gimp, Kdenlive
- Anti hile gerektiren oyunlar (Valorant, PubG vb.)
- Kullanmadığım için bilmiyorum ama Blender haricinde birtakım modelleme CAT programları da sanırım çalışmıyor. Yanlışsam lütfen bilgilendirin.
...
2) Problem çözmeyi, bilgisayar kurcalamayı seviyor musun ve bunlar için vaktin var mı?
(Cevabın evet ise sorun yok...)
-Ben kolay bir başlangıç olması için kararlı, arayüzüne alışması basit ve bilgisayarımı hafifletecek "Linux Mint Cinnamon" tercihinde bulundum. Şu vakte kadar rahatsız edici bir anım olmadı. Ancak birtakım problemler yaşanması halinde her ne kadar günümüzde GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) ile birçok mesele halledilse de tecrübeli kullanıcılar açısından işlevsel ve pratik bulunması sebebiyle çoğunlukla "Terminal" tercih ediliyor ve çözüm yöntemleri buna göre anlatılıyor. Şahsen çok zor değil ama bir alışma evresi gerekiyor.
...
3)Gizlilik, güvenlik, özelleştirme benim için kolay kullanmaktan önemli mi?
(Cevabın evet ise sorun yok...)
Her ne kadar yeni bir kullanıcı olsam da Linux dağıtımlarının güvenlik ve gizlilik için esnek bir seçenek sunduğu ortada. Özelleştirme açısından bakarsak Windows ile kıyaslanması en iyi tabirle Linux için haksızlık olur. Sınırsız kişiselleştirme imkanı mevcut. En basiti kullanıcı arayüzünü değiştirmek için birçok dağıtım birden fazla masaüstü ortamını destekliyor.(KDE Plasma, Cinnamon, GNOME, XFCE, Mate vb.) Yani tek bir işletim sistemi düşünün ama birçok farklı görünüm ile.
...
4) Hafiflik ve Performans
Aslında bu durum biraz da sizin seçeceğiniz dağıtım ve masaütü ortamına göre değişmekle birlikte genel olarak Linux seçenekleri Windows'a kıyasla daha hafif ve performanslıdır. Önceden debloat ettiğim Windows 11 ile boşta 3,5 ile 4 GB arası RAM kullanırken Linux Mint Cinnamon ile aynı durumda 1,3 ile 1,5 GB RAM kullanıyorum. Bu da bir rahatlama sağlıyor tabii ki.
Oyun konusuna gelecek olursak performans anlamında kendi oyunlarımda farkedilir biz kayıp hissetmedim. Durum oyundan oyuna değişebilir ancak ben şimdilik gayet memnunum.
...
Ek: Bazı dağıtımlarda NVIDIA ekran kartları ile alakalı sorunlar olabiliyor. Ben "Debian 13" kurduğumda bu meseleyi çözememiştim. Belki şimdi çözülmüştür bakmak gerek. "Linux Mint Cinnamon" bu konuda gayet sorunsuz ve zahmetsiz bir seçenek. Yeni başlayanlara ilk tavsiyem budur. Sisteminiz çok zayıfsa "Linux Mint XFCE" de tercih edilebilir.
...
Sonuç olarak cevaplarınız benim belirttiğim şekilde ise Linux'a geçebilirsiniz. Yok değil ise sizin için Windows kullanmak mevcut durumda daha iyi olacaktır. Yine de Linux'a ilginiz varsa gelişmeleri takip edebilirsiniz. Çünkü zaman geçtikçe Windows ile aradaki makas daralıyor gibi.