Okul okumak istemiyorum

12. sınıfa giden bir abin olarak sana tavsiye vermek istiyorum. Bende senin gibi kararsızlığa düştüm senin gibi ailem umutluydu senin gibi başarı seviyem vardı. Bende eşit ağırlığım şu an matematik hiç yok sadece tarih ve coğrafyam iyi. Ben meslek öğrenmeye karar verdim ama bu kararı 12. sınıf başladığında yaptım. Lise bitince meslek lisesine kayıt olacağım ve meslek öğreneceğim sana da bunu öneririm. Evet üniversite iyidir hayatının en iyi 4 senesini orada geçirirsin diyorlar evet olabilir hem de bu 18-22 yaşını okuyarak geçir sonra zaten çalışacaksın diyorlar ama 30-40 yaşların temeli 18-22'de atılıyor çünkü bir yola girmenin zamanı ve bu yolu iyi seçmek gerekiyor. Okumak istemiyorsan içinden gelmiyorsa bunu ailenle konuş ve meslek öğrenmeye çalış. Bir tanıdığın varsa oraya gir sana önerim motor ustası, demirci, oto döşemeci az benim de oto döşemeci tanıdığım var onun yanına gideceğim okul bitince. Dostum hayatını kendin seçmelisin, gerçekten hiçbir şey güzel gelmeyebilir ama parayı seviyorsan ve cüzdanında seni kurtaracak kadar paranın olması seni güvende hissettiriyorsa para kazanabileceğin işler seçmelisin.

Ben parayı seviyorum hocam zaten ailemde sürekli her yıl ekonomik durumunun bir üstüne kat koyarak ilerliyorlar, bende bu süreçte onlara yardım edersem ileriki yaşamımda daha iyi bir hayat bekleyeceğini düşünüyorum beni.

Meslek lisesi değil arkadaş meslek okullarında bahsediyor. İçerisinde birden fazla mesleğin öğretildiği ve o meslek ile ilgili belgelerin verildiği bir yer.

Pardon yanlış okumuşum. Peki bir yaş kısıtlaması var mı hocam yoksa bu YKS ile girilen okullar mı? Babamın zoruyla Anadolu'ya gittim ve hep meslek öğrenmek istemişimdir.

Aileme danışmadan önce abiminde fikrini almak istiyorum ne yapılmalı diye, onunla konuştuktan sonra aileme danışacağım teşekkür ederim.
Rica ederim kardeşim ben 24 yaşındayım ikisinde deneyemledim çalışmak okumak gibi şuan üni okuyorum ve bana kattığı bir şey yok ileride ne olacak belli değil eskiye dönsem meslek sahibi olurdum çok çevrem meslek sahibi oldu arabası var evlilik yapıyorlar ben daha yerimde sayıyorum yani sen uğraş gerisi Allah'tan kardeşim Umarım hayatta başarılı olursun

Okul okuma tamam da ne yapacaksın? Eğer ki diyorsan ben sanayiye girerim veya başka bir işe girer usta olurum o zaman okuma. Anladığım kadarıyla ailenin durumu çoğumuzun ailesi gibi. Anlık para tatlı gelir güzel gelir ama ileride kaybedeceğin şeyler çok başka olacak. İleride düzgün bir bölüm okuyan biri yıllık izninde Antalyada ayaklarını uzatıp tüm gün yatarken, sen hafta sonu tatilini bekleyeceksin. Yeri gelecek çalıştığın yere göre paranı alamayacaksın, çoğu zaman emeğinin karşılığını alamayacaksın. Çalıştığın yerde gördüğün değer çoğu zaman minimum düzeyde olacak. İnsan yerine bile konmadığın durumlar olacak. Bunları kabul ediyorsan okumamak mantıklı.

Bizde emekçiyiz kardeşim, lokantamız var. Genel olarak dükkanı işletme işleri eğer çok büyütülmezse zor, esnaflık olsun sanayi olsun sosyal hayat çok olmuyor. Ve işler ağır.
Önemli olan elinin iş tutması, genel olarak da böyle bir zanaat sahibiysen gerçekten iş yapıyorsun çünkü arkadan gelen az. İşini de kaliteli yapıyorsan paranı da güzel kazanıyorsun. Hani pis dediği meslek fabrikada ağır sanayide duman altı çalışmıyor. Kendi işi, gelen işlerin çoğu yağ değişimi ve bakım olarak geliyor. Adam filtresini kendi satıyor, yağını kendi satıyor. Değişimini kendi yapıyor. Bir fabrika işçisi olmaktan çok çok daha iyi derim, yazları yanında az çalışmadım.
Tek dezavantajı bu adam cumartesi de dükkan açıyor maalesef. Fakat esnaf zaten yapabileceği başka bir şey yok. Burada kavga etmeye de gerek yok. Bak esnaf lokantası işletiyormuşsun dostum. Her işin kendi zorluğu var.

Pardon yanlış okumuşum. Peki bir yaş kısıtlaması var mı hocam yoksa bu YKS ile girilen okullar mı? Babamın zoruyla Anadolu'ya gittim ve hep meslek öğrenmek istemişimdir.

Yani çok eskiden bu neymiş diye gidip sormuştum lise diploması almak yetiyor dendi bana. ek bir sınava gireceğinizi sanmıyorum başvuru odaklı bir şeye benziyordu ama siz gene de araştırın hocam.

Hocam lise mezunu olduktan sonra meslek lisesine gidilebiliyor mu? Açıktan da olur önemli olan meslek lisesi.
Hocam babalarımız dedelerimiz ustalık belgesini ilkokul okumadan aldı. Evet oluyor meslek öğrenme okulu olarak geçiyor zaten kendi başına.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı