Tanrı insanları neden yarattı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Zamana dahil olmama durumunun da nasıl bir şey olduğunu idrak edemediğimiz için onun yaratma sürecini ve amacını onun açısından anlayamıyoruz.
Sonuç olarak yine kendi yarattığı ve geleceğiyle ilgili her şeyi bildiği bir varlığı bir yere gönderiyor, göndermese cezalandırmasına gerek kalmayacak. Başarısız olsun da yakayım diye göndermesi normal yani? :D

Baştan aşağı kompleksli, baştan aşağı merhametsizlik ve sadizm dolu bir tanrı kurgusu bu. Mitolojilerdeki tanrılardan bir farkı yok kısacası.
 
@Yararsız Üye Üstteki mesajdan çıkardığıma göre Tanrı inancın yok. Benim de var. Bu durumda sence ortaya atılan görüşlerden önce daha büyük bir problem yok mu? :D

İrade varsa, bunu özgürce kullanabilecek bir ortam varsa insanlar kendi tercihlerinden mesuldür. Ben iyi bir insan olarak görüyorum kendimi, iyi olmak benim tercihim. İstesem tiksindiğim insanlarla kendimi eş seviyeye getirmem uzun süre almaz, olay bundan ibaret.

Tanrının iyi insanı kötü insanı bilmesi neyi fark ediyor? İnsan kötüyse yaptığı kötülüğün cezasını kendi tercihi yüzünden çekecek, Tanrının bilip bilmemesi seni bir eylem yaparken etkiliyor mu? Hayır.
 
Sonuç olarak yine kendi yarattığı ve geleceğiyle ilgili her şeyi bildiği bir varlığı bir yere gönderiyor, göndermese cezalandırmasına gerek kalmayacak. Başarısız olsun da yakayım diye göndermesi normal yani? :D

Baştan aşağı kompleksli, baştan aşağı merhametsizlik ve sadizm dolu bir tanrı kurgusu bu. Mitolojilerdeki tanrılardan bir farkı yok kısacası.

Yazmaya çalıştığım o kadar üstün bir aklın idrak edilemeyeceği çünkü imkanı yok. Senin basitçe anlamak istediğin bu mu oluyor?
 
İraden varsa, bunu özgürce kullanabileceğin bir ortamın varsa insanlar kendi tercihlerinden mesuldür. Ben iyi bir insan olarak görüyorum kendimi, iyi olmak benim tercihim. İstesem tiksindiğim insanlarla kendimi eş seviyeye getirmem uzun süre almaz, olay bundan ibaret.
Şimdi "her şeyi" yaratan, bütün düzeni en başından sonuna kadar kuran her şeye gücü yeten bir tanrıdan tamamen bağımsız karar verebildiğini düşünüyorsun o zaman. Ölünce cezalandırayım diye gönderiyor direkt olarak insanları. Madem ki bütün düzeni en başından kurmuş bir tanrı var ve beni buraya gönderiyor, o zaman benim vereceğim her kararı en başından biliyorken burada nasıl bir özgür irade olabiliyor? Sonuçta ben onu şaşırtıp hiç beklemediği bir karar verebilecek miyim? Hayır. Demek ki ben, sadist bir üst kudrete sahip bir tanrı tarafından buraya cezalandırmak için bahane olsun diye gönderilmiş oluyorum. Buraya göndermese buna gerek kalmayacak en başından. :D
 
Bu tip bir soru ile karşılaştığınızda sevmek, sevilmek, hedef tahtasına bir hedef koyup ona yol almak için v.s. gibi cevaplarla tatmin olabiliyorsanız, şanslısınız ya da değilsiniz, duruma göre değişmekle birlikte neticede varoluşsal sıkıntılar çekmiyorsunuz ya da görmezden gelebiliyorsunuz diyebiliriz. Fakat bu şans ya da görmezden gelme durumu her ne kadar zahmetsiz görünse de akabinde size, felsefi farkındalık ya da fiziksel gerçeklik algısı tanımlama gibi varlığınızı bir raya oturtabilecek konularla ilişkisiz kuru bir yaşam getirecektir. Düşünürlerin farklı cümlelerle anlattığı "Bilgelik kendini bilmekle başlar." özünde bir mana elde edebileceğimiz nice farkındalık kaynağı kelam sizin için anlamsız cümle yığınlarından öteye geçemeyecektir. İçinde bulunduğumuza bir şekilde inandığımız gerçekliği sorgulamayacak, hayatınız için gerçek manada bir anlam aramayacak, varlığınızın materyalist veya idealist felsefedeki karşılığını düşünmeyeceksiniz. İnançlı biriyseniz yaratıcıyı, inançsız biriyseniz evreni idrak etmeye çalışmayacaksınız. Hasılı nefes almayı yaşamak zannedecek, kendi küçük dünyanızda boğulduğunuzu bile fark etmeden gündelik işleriniz ile vakit geçirmekten öteye gidemeyeceksiniz demektir.
Din ve bilim, her biri kendi kuralları çerçevesinde soyut ya da somut cevaplar sunmayı denerken siz ya hazır bir cevabın üzerine konup aynı konuları bir daha asla açmayacak ya da sormayı dahi aklınıza getiremeyeceksiniz. Ama ben diyorum ki Din imtihan diyor, bilim camiasının çeşitli çalışmaları var ki dine nazaran bakın dikkat edin, dine nazaran diyorum, daha keskin, daha gerçekçi ve daha kuvvetli. Yine de her birini bir kenara koymalı ve kendi cevabınızı bulmalısınız. Sormadan yaşanan boş ve sıkışık mana bakımından da terk edilmiş bir yaşamın karşısında sorgulayarak, belki uykusuz gecelerle geçen lakin düşüncelerinizi sınırlamayan, sizi belirli zihinsel kalıplara hapsetmeyen bir yaşam inanın daha değerli olacaktır. Düşünmek önemlidir, düşündüğün şey kadar. Yaşamak değerlidir, düşünebildiğin kadar. Herkesin mutlaka birbirinden farklı olacaktır cevabı, her cevap kişiye ve kişiliğe özgü olacaktır bir parça lakin yaşamı değerli ve güzel yapan (en azından bizim gözümüzde) bu çeşitlilik, bu farklılıktır. Sormaktan korkmayın, sormamanız gerektiğini telkin edenlerden korkun.
 
Sonuçta ben onu şaşırtıp hiç beklemediği bir karar verebilecek miyim? Hayır.
Senin vereceğin kararı sadece önceden bildiği fikrini neden anlamıyorsun? Örneğin ben senin zihnini okuyarak x ve y ürününden y'yi alacağını biliyorum. Kararda etkim var mı? Yok. Ama sen fikir değiştirip x alabilir misin? Evet. Peki ben bunu zihnini okuyabildiğim için bilebilir miyim? Evet.

Benim etkim var mı? Yok. Her şey senin özgür iradende gerçekleşiyor.

Senin inancın sana göre mükemmel, mantıklı ve doğru, benim inancım da kendime göre mükemmel, mantıklı ve doğru. Bu yüzden inanç konularında kasmıyorum ben, çevremdeki birçok kişiyle de (kız arkadaşım dahil) inançlarımız ters düşebiliyor. Benim baktığım inançtan çok insanlık olduğu için inançlar küçümsenmediği ve aşağılanmadığı sürece benim için hava hoştur.
 
Kral, inanç konuları böyle ortamlarda tartışılmaz. Yüz yüze konuşmak daha kolay ve mantıklı olur.
 
Tanrı - eğer var ise - insanları neden yarattı? İnsanları imtihan etmek için yarattığı doğru ise, tanrı geleceği bilmiyor mu? Yani geleceği biliyorsa neden bizi sınasın?

Tanrı o kadar yüce bir varlık ise, neden hiçbir vasfı olmayan, yoktan var edemeyen, geleceği bilmeyen biz küçük insanların ona kulluk etmesine ihtiyaç duysun ki?

Neden durduk yere insanları yarattı? Ortada hiçbir şey yokken aniden aklına insanları yaratmak mı geldi? Bizi yaratmadan önce sonsuz boşlukta ne yapıyordu? Amacı insanları yaratıp kendini eğlendirmek miydi?

sizce sonucu belli bir sınavın yapılmasının amacı ne?

Neden? Neden? Neden? Bir cevabı olmalı.

Yoksa "tanrı" insanların bir yaratıcıya inanma ihtiyacından Doğan bir uydurmaca mıydı?

herkesi birbirine saygı duyarak, objektif olarak, seviyeli bir tartışmaya davet ediyorum.

Teşekkürler.

Öyle bir şey olmadı.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı