Tanrının amacı ve sınav çelişkisi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tanrının yarattığı bütün bu kainat neden var?
İnsanın amacı ve tanrının bir şeyler yaratırken amacı ne?
Tanrının her bir atomunu yarattığı insanları sınava sokarken amacı ne?
Sonucunun daha yaşanmadan belli olduğu sınavın amacı ne?
Sınav için yaratıp gönderdiği bazı insanları daha sınav yaşına gelmeden geri almasının amacı ne?
Tanrı her şeyi yarattıysa tanrıyı ne yarattı?
Tanrı kendi kendine var olabiliyorsa yoktan var olmanın mümkün olduğu sonucu çıkmaz mı?

Sorularım şimdilik bu kadar.
1- Tüm kainatı neden yarattığını biz nereden bilelim? Bilen birisi varsa söylesin. Net bir cevabı yok.
2- İnsanın amacı dünyadaki sınavdan geçmek.
3- Nedenini zaten söyledim.
4- O zamansız bir varlık olduğu için kavrayamamamız normal, kimse zamansızlığın ne olduğunu bilemez.
5- Sınav yaşı diye bir şeyi ilk kez duyuyorum. İmtihanın yaşı mı var? 60 yaşındaki insan da üniversiteye gidebilir, o düzeyde olan bir çocuk da...
6 ve 7- Sorduğun soruların hepsi birbirine benziyor ve anlamsız. Bir şeyin oluşması için zaman gerekir, zamanın geçmediği yerde bir şey nasıl kendi kendine oluşacak? Tanrının kendi kendine var olduğunu veya nasıl var olduğunu kimse bilemez. İlginç ilginç sorular. Bunlara net cevap vermek için tanrı olman lazım. Biz ne bilelim?

5- Sınav yaşı diye bir şeyi ilk kez duyuyorum. İmtihanın yaşı mı var? 60 yaşındaki insan da üniversiteye gidebilir, o düzeyde olan bir çocuk da...
Ergenliğe girmeden önce sınava başlamış olmuyorsun,onu demek istemiştir konu sahbi arkadaş.

Sınav olmadan sonucunu bilemeyiz ki. Geleceği bilmek için, geleceğin yaşanmış veya yaşanacak olması gerek. Bugün zaman makinesiyle geleceğe gidip olayları görseydik, o olaylardan haberdar olmamıza rağmen o olayları biz belirlemiş olmazdık.
Benim için en mantıklı şey bu.

Konu din değil arkadaşlar, felsefe. Lütfen.
Tanrı zamana tabii değildir. İmtihan amaçlı yarattığı kullarının bu hayatta neler yapacağını en ince ayrıntısına kadar, daha evren yaratılmadan önce bilmekteydi. Bizim bilip bilmememizden ziyade önemli olanın bu olduğunu düşünüyorum.

Ergenliğe girmeden önce sınava başlamış olmuyorsun,onu demek istemiştir konu sahbi arkadaş.
Ergenliğe girmeden ölen insan kendisi sınava dahil olmasa da anne-babasının sınavıdır. Kolay bişey değil çocuk bakmak.

1. Soru: Allah yokluktayken yani kendisinden başka hiçbir şey yok iken kendisinin bilinmesini, övülmesini, zikredilmesini istiyor. Allah'ın insana benzer özellikleri vardır fakat biz ölümlülere göre sınırsız derecededir. Allah'tan başka daha fazla övülmeyi seven bir varlık yoktur.
2. Soru: İlk sorunun cevabı ile benzer. Allah zaten bizden önce melekleri yaratıyor nefisleri yok, ardından yanlış hatırlamıyorsam içgüdü ile hareket eden hayvanları yaratıp onlara nefis veriyor. Ardından cinleri yaratıp onlara hem nefis veriyor hem de akıl veriyor. Sınavı kaybediyorlar, en son olarak insanları yaratıyor. Cinlerin yapamadığını bizden yani eşref-i mahlukattan yapmamızı istiyor. Nefsimizi akıl ile bastırarak kendisine yönelmemizi.
3. Soru: İlk yanıtta dediğim gibi Allah'ın insana benzeyen yönleri vardır. Kendisinden başka olmayan bir tanrıya, kendi oluşturduğu Güneş, Ay veya yarattığı inek tarzı hayvanlara tapılmasından hoşlanmaz. O en kıskanç olandır. Kıskançlık duygusu hiçbir canlı ile kıyaslanamaz.
4. Soru: Bütün gelmiş ve geçmiş olayları Allah bilir fakat sizin anladığınız şekilde değil. Biz kullarının ne yapağacağımızı biliyor. Ne yapacağımızı Allah seçmiyor.
5.Soru: Ölüm her insanın kaderinde olan bir şeydir. Eğer küçük bir yaşta ölürsen zaten imtihan edilmemiş sayılırsın.
6. ve 7. Soru: Allah'ı hala fiziksel bir canlı, daha doğrusu kendimize benzeyen bir varlık olarak düşünüyorsun. Yaratılan bir canlı nasıl tanrı olabilir? Zaman Allah katında işleyen bir şey değildir.

Dini açıdan merak ettiğin bir şey olursa sorabilirsin. Bildiğim kadarıyla cevaplarım. Onun dışında ben dinime elimden geldiğince bağlı kalmaya çalışan bir insanım o yüzden felsefi olarak çok net cevap veremem senin istediğin gibi.

Yanlış bir cümle oldu sanırım.
Hayır. Allah'ın bize verdiği kıskançlık, övülmek, merhamet gibi özellikler kendisinde bizim düşünemeyeceğimiz kadar büyük bir seviyededir. Zaten ilk melekleri yaratmasının amacı kendisinin tanınmak istemesi, zikredilmek istemesidir. Dini kaynaklar genel olarak böyle açıklar. Tabii ki öldükten sonra hepsini kendi gözlerimizle göreceğiz.

• Beğen
İfadeler: acv
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı