Tüketici Hakem Heyeti Satıcıyı haklı buldu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yasalar kutuyu açıp ürünü gözlemleme hakkına sahiptir diyor. Ancak siz kutuyu açarsa iade hakkını kaybeder diyorsunuz. Bakanlık nasıl bir örnek verdi de kutuyu açamayacağı kanısına vardınız? Benim amacım muhalefet etmek değil lütfen yanlış algılamayın :) Aksine forumda, raportör olarak çalışan birinin insanlara yardımcı olmasından oldukça memnunum. Ancak verdiğiniz bilginin hatalı olduğu noktasında kesinlikle eminim. Böyle bir şey söz konusu olamaz.

İadeyi engelleyen unsurlar; ürünün kullanımı ile ortaya çıkacak şeylerdir. Örneğin arkadaş "Antivirüs programı yüklü şekilde" iade etmeye kalkarsa elbette kabul edilmez.
Alıcı da işin çakallığını bilmeli biraz, arkada iz bırakmadan iade etmeli.

Yanlız benim bulduğum kanunda açıkça "kutuyu açıp ürünü gözleme hakkına sahiptir" demiyor. Siz farklı bir kanundan bahsediyorsunuz galiba. Bahsettiğiniz kanunu paylaşabilir misiniz?
 
Alacak almak zorunda. Ürünün durumunun iadeye uygun olmaması alıcının iade hakkını etkilemez. Özel bir durumu genelleme yapmak için kullanmak düzgün düşünmemek demektir. Açık okuyun. O satıcının yönetmelik kabul edilen satış sözleşmesinde bile vardır bu tanım. KOŞULSUZ. Bunun ikinci bir anlamı yok. Satıcı iade sürecinde koşul belirtmeden iade işlemini başlatır demektir bu. Ancak ürün bu hakkı kullanmaya uygun olmayabilir. İnternet satışlarındaki tek dezavantaj bu görülüyor. Personel mağaza gibi masraflarınız yok. Depodan yükleyip gönderiyorsun. Ama alıcı ürünü görmüyor. Dokunmuyor. Ürün hakkında hiçbir fikri yok. Özellikleri bilmek ne demek? Özellikleri almıyorsunuz. Bütün bir ürün alıyorsunuz. Ergonomi diye bir şey var. Ben bunu beğenmedim. Klavyede yazı yazarken elimi acıtıyor deme hakkım var. Hayır sen özelliklerini gördün aldın demek ne tuhaf bir yaklaşım. Çoğu satıcı mağazadan satış yapılsa bile müşteri memnuniyetini öne alıyor. Kraldan çok kralcı olmak iyi bir şey değil.
Benim işim ticaret ve ben hem alıcının hakkını hem kendi hakkımı korumak zorundayım. Yazımda da belirttim "Bence koşulsuz iade denen şey saçmalık"diye.

Ben satıcııyım ve tüketicinin hakkını korumak zorundayım. 5 gün kullanılmış bir ürünü nasıl başkasına sıfır diye satarım sence ahlaki yönden etik mi? Kullanılmış ürün kullanılmış üründür tartışmaya açık hiçbir tarafı yoktur.

Ergonomi konusu için ürünü 5 gün kullanman mı gerekiyor? Cihaz kapalıyken tuşlara basamıyor musun? Plastik yapısnı göremiyor musun, inceleyemiyor musun? Hangi hakla bunları utanmadan söylüyorsun?

Ürüne güç vermeden iade edecektin o zaman insanların hakkına giremezsin böyle.

Bakın biz en basitinden bir kettle satıyoruz, ürünü müşteri görüyor eve götürüyor paketten açıyor sonra karar değiştirip getiriyor. Evet bakabilir mağazada kullanımı kolay gibi görünse de tuş yapısını beğenmeyip geri getirebilir ve iade alırız.

Şimdi bu müşteri alacak cihazı içine bir miktar su koyacak daha sonra vazgeçecek suyu süzülsün diye bekleyecek içini silecek ve 3 gün sonra ben bunun tuş açışını beğenmedim diyecek. Madem beğnmedin ne bekliyorsun 3 gün? Neden içine su koyuyorsun? Kusura bakmayın hiçbir farkı yok bu durumun sizin durumunuzla. Cihaza güç verildiğinde, kurulum yapıldığında, veri girdisi çıkışı yapıldığında o kettle durumundan bir farkı kalmıyor.

Katılıyorum oldukça saçma bir iade politikası var fakat göz göre göre bunca süre kullanmak bana mantıklı gelmiyor.

Biz ürünleri neden teşhire koyarız? İnsanlar incelesin diye satın almadan önce değil mi? Aynı şekilde Vatan Bilgisayar, Media Markt, İtopya, QP Bilişim sayısız marka neden teşhire koyar bu yüzden işte. Dünyanın her yerinde bu teşhir olayı vardır insanlar denesin diye göz göre göre bu kadar hata yapılmamalı.

Sözleşme iade politikası ne kadar saçmaysa sizin bu kadar süre kullanmanız da o kadar saçma.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yasalar kutuyu açıp ürünü gözlemleme hakkına sahiptir diyor. Ancak siz kutuyu açarsa iade hakkını kaybeder diyorsunuz. Bakanlık nasıl bir örnek verdi de kutuyu açamayacağı kanısına vardınız? Benim amacım muhalefet etmek değil lütfen yanlış algılamayın :) Aksine forumda, raportör olarak çalışan birinin insanlara yardımcı olmasından oldukça memnunum. Ancak verdiğiniz bilginin hatalı olduğu noktasında kesinlikle eminim. Böyle bir şey söz konusu olamaz.

İadeyi engelleyen unsurlar; ürünün kullanımı ile ortaya çıkacak şeylerdir. Örneğin arkadaş "Antivirüs programı yüklü şekilde" iade etmeye kalkarsa elbette kabul edilmez.
Alıcı da işin çakallığını bilmeli biraz, arkada iz bırakmadan iade etmeli.

Rica ederim, yanlış algılama gibi bir durum yok, bende yardımcı olmaya çalışıyorum sadece.

Şöyle izah edeyim;

Ürünü satın aldıktan sonra 14 gün içerisinde gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahipsiniz.
Ancak bu iade edersiniz onlar da kabul etmek zorundalar değil. Sİize cayma hakkı vermiş satıcıya da insiyatif kullanma hakkı vermiş ki cayma talepleri %85-90 oranında iade ile sonuçlanır. Fakat bu "ürünü alayım 3-5 gün deneyeyim beğenmedim iade edeyim" gibi bir durum değil, öyle bir hakkınız yok. Beğenmeme durumu sadece bazı ürünlerde olur ki o ürünlerde de satıcı tarafından "mesela tekstil ürünleri, görselde çekimden kaynaklı ton farklılıkları olabilir" tarzı uyarılar vardır. ama arkadaşın dediği gibi elektronik bir ürün aldınız açtınız kullandınız, bu üründe satın alırken zaten tüm özelliklerini öğrenebiliyorsunuz farklı gelebilecek, sizi bu özellikler dışında mağdur edebilecek birşey yok ve bunu bilerek aldınız niye iade hakkınız olsun ki.

He ama mesela bir taşınabilir şarj cihazı aldınız, alırken sitede şu sayıda telefonunuzu şarj eder yazılıydı ya da satıcıyla irtibat kurup cep telefonu modelinizi söyledniz size bir sayı belirtti ama bu sayıda şarj yapmıyor. bu durumda tabi ki kullanıp iade edebilirsiniz ki bu zaen ayıplı mal statüsüne girer.

Ayrıca, biz o işin çakallığını bilen alıcılar yüzünden kanunlara "belli düzeyde" yorumlarımızı katarak karar veriyoruz ki kimse mağdur olmadan adelet tesis edilsin.
 
Son düzenleme:
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum herkese. Ben kanunda yazılanlara göre ürünü temiz kullandım. Ürünü eksiksiz gönderdim daha açmadan farklı haksız mazeretler sunarak bana iade ettiler. Ben burada eğer haksızsam bu forumda bir başkası benim gibi bir mağduriyet yaşadığında tüketici hakem heyetine ver, kesin haklı çıkarsın gibi bir yorum yapmam kendimi örnek gösteririm. Forumda görüyoruz ürünü açtım iade kabul etmediler konularını. Yorum olarak hakem heyetine ver haklı çıkarsın yazılıyor. Yanlışım varsa da öğrenmek istiyorum. Bu konu bir yol gösterici örnek olur en azından. Bu konularda çok ince ayrıntılar var çünkü. Ürünü görsel olarak beğendim. Özelliklerini beğendim. Amacım oyun falan değil zaten oyun bilgisayarım var. Boştayken gayet memnunum fakat bir işlem yaptığımda virüs taraması güncelleme gibi fan sesi rahatsız edici. Başka laptopumda var böyle bir ses yok. Ürün sorunlu değil fakat ürünün fan çalışma sesi hoşuma gitmedi. İkincisi IPS panel IPS glow var(Bu normal her IPS ekranda var) fakat ilk defa canlı olarak böyle bir panel kullandığım için memnun olmadım. Beş gün beklememin nedeni bu. Göndereyim mi göndermeyim mi dedim arada kaldım en sonra bu karara vardım. Fakat bunların önemi olmadığını düşündüğüm için sebep göstermeden böyle bir istekte bulundum. 14 gün kutu içeriği eksiksiz iade hakkımı kullandım. Yetkilileri aradığımda dava açın o zaman ama haksız bulunursanız karşı tarafın masraflarını da siz ödersiniz cevabını aldım.
Üründen cayma hakkıyla ilgili açılan ve okuduğum konuların hemen hepsi arıza, sorun, hasar gibi durumlarla alakalıydı. Bu tarz "beğenmeme" bahanesiyle iade edilen ürünün konusunu ilk kez okuyorum. Bu yüzden açıklamalarıma yasayla beraber kendi ahlaki düşüncelerimi de kattım. Ürün ile ilgili sorunlardan bahsettiniz şimdi, başlardaki yorumda da yanlış hatırlamıyorsam direkt para iadesi için sorunları söyleyip servise gitmesine sebep olmak yerine beğenmeme seçeneğini kullanmayı tercih etmişsiniz yanlış anlamadıysam. Böyle bir durumda da diğer istisnai vs. durumlar karşımıza çıkıyor. Diğer arkadaşların da dediği gibi, bu 5 günlük süreçte kurduğunuz program vs. bir şey mevcut ise iade olmayabilir. Ancak siz yine de kendinizde kusur olmadığınızdan eminseniz THH ve satıcıya ayrıntılı red kararını paylaşmaları konusunda talepte bulunun. Ayrıca başvuru formlarınızı da bilgilerinizi saklayarak burada paylaşın. Gelen sonuçları da paylaşın. Burada size yardımcı olabilecek, fikirde bulunabilecek birçok kişi var.
 
Bundan 2.5 ay önce N11 üzerinden laptop almıştım. 5 gün kullanıp üründen memnun olmadığımı ve cayma hakkımı ve para iadesi hakkımı kullanmak istediğimi belirtmiştim; satıcı kabul etmeyince hakem heyetine başvuru yapmıştım. Bugün karar çıktı ve şikayet edilenin savunmasının özetinde '' Mesafeli Satışlar Yönetmeliğine göre cayma hakkı olmadığını, ürünün açıldığını kişisel bilgiler olduğunu belirtip, şikayet reddini istediği görüldü '' diye yazılmış. Bu savunmaya karşı heyet beni haksız buldu. @BilgisayarKurdu
Kusura bakma da doğru bir karar hocam. Cayma hakkına ilişkin şartları bir okusaydın bunu yapmazdın.
 
Üründen cayma hakkıyla ilgili açılan ve okuduğum konuların hemen hepsi arıza, sorun, hasar gibi durumlarla alakalıydı. Bu tarz "beğenmeme" bahanesiyle iade edilen ürünün konusunu ilk kez okuyorum. Bu yüzden açıklamalarıma yasayla beraber kendi ahlaki düşüncelerimi de kattım. Ürün ile ilgili sorunlardan bahsettiniz şimdi, başlardaki yorumda da yanlış hatırlamıyorsam direkt para iadesi için sorunları söyleyip servise gitmesine sebep olmak yerine beğenmeme seçeneğini kullanmayı tercih etmişsiniz yanlış anlamadıysam. Böyle bir durumda da diğer istisnai vs. durumlar karşımıza çıkıyor. Diğer arkadaşların da dediği gibi, bu 5 günlük süreçte kurduğunuz program vs. bir şey mevcut ise iade olmayabilir. Ancak siz yine de kendinizde kusur olmadığınızdan eminseniz THH ve satıcıya ayrıntılı red kararını paylaşmaları konusunda talepte bulunun. Ayrıca başvuru formlarınızı da bilgilerinizi saklayarak burada paylaşın. Gelen sonuçları da paylaşın. Burada size yardımcı olabilecek, fikirde bulunabilecek birçok kişi var.


Üründe bir sorun varsa söylemeyerek servise gitmesini engellemeye gerek yok ki, Knunda açıkça belirtilmiş ilk 6 ay içinde arızalanan ürün satış esnasında ayıpşı olarak kabul edilir ve iade, değişim, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım haklarından biri kullanılabilir diye.
Yani bir sorunu varsa zaten iade edebiliyor, servise gitmeyecek ama problem sorunu olması değil sanırım beğenmeme.
Kusura bakma da doğru bir karar hocam. Cayma hakkına ilişkin şartları bir okusaydın bunu yapmazdın.


Evet Karar doğru ve itiraz edip mahkeme yoluna gidersen ve yine kaybedersen karşı tarafında avukatlık ücretlerini ödemek zorunda kalırsın.
 
Ben konu sahibi arkadaş haklı demiyorum, antivirüs gibi uygulamalar kurması kendinden sonra ürünün satılacağı kişinin "Buna X tarihinde log girdisi olmuş" ürün sıfır değil, benden önce biri kullanmış demesine sebep oluyor. İkinci alıcı, ürünü ikinci el olarak nitelendiriyor bu sefer de. Ürün yine iadeye geliyor haklı olarak, satışına mani bir durum ortaya çıkıyor yani. Satıcıya olan güven sarsılıyor, prestij kaybı bile yaşanabiliyor satıcı tarafında.

Ancak kutu açmak hiçbir zaman iadeye mani olmaz. İadeye mani olan durum bu örnekte; yazılımsal iz bırakmak. Ben o ürünü almış ve kullanmış olsam beğenmeme durumunda emin olun söke söke iade ederdim. Ürünü geri yollarken elbette yazılımsal hiçbir iz bırakmazdım; bu da iade hakkını yok ediyor çünkü.

Ancak asgari ücretin 2020TL olduğu ülkede internet üzerinden alışverişte elbette insanların bir ürünü beğenmeme hakkı vardır. Koşulsuz şartsız iade etme hakkı vardır; yeter ki ürün kusursuz şekilde geri gelsin. Kutuyu açmanın iadeyi engellemesi noktasında halen daha inatçıyım, böyle bir şey söz konusu olamaz.

Konu sahibi yazılımsal iz bırakmadıysa tillahı gelse iademe engel olamaz :) Karar doğru demek yanlış olmaz yine de. Ben THH'nin açıklamasını da merakla bekliyorum. Fotoğrafını yükleyecek arkadaş.
 
Ben konu sahibi arkadaş haklı demiyorum, antivirüs gibi uygulamalar kurması kendinden sonra ürünün satılacağı kişinin "Buna X tarihinde log girdisi olmuş" ürün sıfır değil, benden önce biri kullanmış demesine sebep oluyor. İkinci alıcı, ürünü ikinci el olarak nitelendiriyor bu sefer de. Ürün yine iadeye geliyor haklı olarak, satışına mani bir durum ortaya çıkıyor yani. Satıcıya olan güven sarsılıyor, prestij kaybı bile yaşanabiliyor satıcı tarafında.

Ancak kutu açmak hiçbir zaman iadeye mani olmaz. İadeye mani olan durum bu örnekte; yazılımsal iz bırakmak. Ben o ürünü almış ve kullanmış olsam beğenmeme durumunda emin olun söke söke iade ederdim. Ürünü geri yollarken elbette yazılımsal hiçbir iz bırakmazdım; bu da iade hakkını yok ediyor çünkü.

Ancak asgari ücretin 2020TL olduğu ülkede internet üzerinden alışverişte elbette insanların bir ürünü beğenmeme hakkı vardır. Koşulsuz şartsız iade etme hakkı vardır; yeter ki ürün kusursuz şekilde geri gelsin. Kutuyu açmanın iadeyi engellemesi noktasında halen daha inatçıyım, böyle bir şey söz konusu olamaz.


Yanlış söylüyorsun kardeşim,

Kutusu açılmış bir ürünü satıcı kabul etmeyebilir çünkü zaten almadan önce neredeyse tüm özelliklerine ve görsellerine ulaşabildiğin bir üründen bahsediyoruz. Yani ürünün kutusu açıldıktan sonra iade edilebilmesi için bir ayıp olmalı, beğenmemek bir ayıp değil kişisel tercihtir ve yaptığın incelemeler sonucu satın alırak zaten tercihini yapmış oluyorsun.

Agari ücretin 2020 lira olduğu bu ülkede tüketici kadar satıcı da ekmeğinin derdinde, eğer o etik yaklaşımla düşüneceksek her internet üzerinden alışveriş yapan ürünü 5-10 gün kullanıp iade ederse ya hiç kimse sıfır ürün kullanamaz ya da ürün satacak satıcı kalmaz.

Hem sen internet üzerinden satın aldığın bir cep telefonunu daha önceden alınıp bir hafta kullanılmış ama hiçbir yazılımsal iz bırakılmamış olduğunu bilerek sıfır telefon ücreti ödeyip alır mısın?
 
Son düzenleme:
Ben bir mouse pad alacağım diyelim. Ürünün boyut bilgisi hariç nasıl bir bilgiye ulaşabilirim? Açıklar mısınız? Yumuşaklığı veya dayanıklılığı veya kayıp kaymama durumu? Ben bir kulaklık alacağım, ürünün ses kalitesi hakkında, malzeme kalitesi hakkında nasıl bir bilgiye varabilirim? Ses ile alakalı hiçbir deneyimi karşı tarafa net olarak aktaramazsınız örneğin. Sitede ne yazdığının da hiçbir önemi yoktur zaten, kulağına takmadan hiçbir şekilde anlayamazsın ses kalitesinin ne olduğunu. Kulaklık incelemelerini açın hepsinde şahit olursunuz bu söze "Ürünün ses performansını elbette sizlere aktaramıyoruz, kendiniz deneyimlemelisiniz".

Dizüstü bilgisayarın klavyesinin, gövdesinin, menteşelerinin, malzeme kalitesinin nasıl farkına varabilirim? Kullanılan panel hiçbir sitede yazmaz, IPS panel der geçerler ancak performansı veya kalitesi hakkında yine hiçbir fikrin yok; mecburen açıp göreceksin, dokunacaksın cihaza. Bir elektronik aleti işlemci model numarasını vererek tamamen tanımlamış mı olursunuz? Yalnızca işlemciden mi ibarettir bir ürün?

Satıcı ekmeğinin peşinde doğrudur; tekrar satışına engel olmayan bir durum söz konusu ise satıcı buradan zaten zarar etmez. Kaldı ki elektronik ortamda satış başlı başına satıcıyı birçok yükümlülükten kurtarır.
Ek olarak her internetten alışveriş yapan ürünü iade etmiyor. Neden etsin? Ben neden bir ürünü iade etmek için satın alayım? Aklı ile zoru olmayan insan iade etmek için satın almaz. İade ediyorsa memnun değildir cihazdan, beğenmemiştir. Durduk yere neden iş açsın insanlar başına, neden para harcasın, neden vakit harcasın.

Satıcı kutusu açılmış ürünü kabul etmeyebilir ancak THH, tekrar satışına mani bir durum olmadığı sürece iade konusunda alıcıya mani olamaz. Kutusu açılan ürün iade edilemese cayma hakkı denen şeyin adı bile geçmiyor olurdu. Yalnızca arızalı ürünler iade edilebiliyor olurdu.

Bu mantıkla ben bir satıcı olarak pazara sürdüğüm hiçbir ürünü iade almak zorunda değilim? Ürün sağlam ile, kutu açılmışsa her koşulda ben haklıyım o zaman? Var mı böyle bir dünya? İnternetten neden alayım o zaman? Gitsin mağaza açsın eleman çalıştırsın ürünü gözümle göreyim o halde?

İade hakkımızı da elimizden aldınız ya ne diyeyim size :) Ben cayma hakkımın farkındayım ve uzun süredir hiçbir problem yaşamadan, satıcıya da problem yaşatmadan kullanıyorum. Bunun bilincinde olan satıcılar benim gibi art niyetsiz kullanıcılara zaten sorun yaşatmıyor. Biraz yurt dışını araştırmanızı öneririm, Avrupa ülkelerindeki satıcılar müşteriye her türlü hakkı, heyetlerde süründürmeden sağlıyor ve işin ilginç yanı zarar etmiyorlar; aksine büyümeye devam ediyorlar.
 
Son düzenleme:
Ben bir mouse pad alacağım diyelim. Ürünün boyut bilgisi hariç nasıl bir bilgiye ulaşabilirim? Açıklar mısınız? Yumuşaklığı veya dayanıklılığı veya kayıp kaymama durumu? Ben bir kulaklık alacağım, ürünün ses kalitesi hakkında, malzeme kalitesi hakkında nasıl bir bilgiye varabilirim? Ses ile alakalı hiçbir deneyimi karşı tarafa net olarak aktaramazsınız örneğin. Sitede ne yazdığının da hiçbir önemi yoktur zaten, kulağına takmadan hiçbir şekilde anlayamazsın ses kalitesinin ne olduğunu. Kulaklık incelemelerini açın hepsinde şahit olursunuz bu söze "Ürünün ses performansını elbette sizlere aktaramıyoruz, kendiniz deneyimlemelisiniz".

Dizüstü bilgisayarın klavyesinin, gövdesinin, menteşelerinin, malzeme kalitesinin nasıl farkına varabilirim? Kullanılan panel hiçbir sitede yazmaz, IPS panel der geçerler ancak performansı veya kalitesi hakkında yine hiçbir fikrin yok; mecburen açıp göreceksin, dokunacaksın cihaza. Bir elektronik aleti işlemci model numarasını vererek tamamen tanımlamış mı olursunuz? Yalnızca işlemciden mi ibarettir bir ürün?

Satıcı ekmeğinin peşinde doğrudur; tekrar satışına engel olmayan bir durum söz konusu ise satıcı buradan zaten zarar etmez. Kaldı ki elektronik ortamda satış başlı başına satıcıyı birçok yükümlülükten kurtarır.
Ek olarak her internetten alışveriş yapan ürünü iade etmiyor. Neden etsin? Ben neden bir ürünü iade etmek için satın alayım? Aklı ile zoru olmayan insan iade etmek için satın almaz. İade ediyorsa memnun değildir cihazdan, beğenmemiştir. Durduk yere neden iş açsın insanlar başına, neden para harcasın, neden vakit harcasın.

Satıcı kutusu açılmış ürünü kabul etmeyebilir ancak THH, tekrar satışına mani bir durum olmadığı sürece iade konusunda alıcıya mani olamaz. Kutusu açılan ürün iade edilemese cayma hakkı denen şeyin adı bile geçmiyor olurdu. Yalnızca arızalı ürünler iade edilebiliyor olurdu.

Bu mantıkla ben bir satıcı olarak pazara sürdüğüm hiçbir ürünü iade almak zorunda değilim? Ürün sağlam ile, kutu açılmışsa her koşulda ben haklıyım o zaman? Var mı böyle bir dünya? İnternetten neden alayım o zaman? Gitsin mağaza açsın eleman çalıştırsın ürünü gözümle göreyim o halde?

İade hakkımızı da elimizden aldınız ya ne diyeyim size :) Ben cayma hakkımın farkındayım ve uzun süredir hiçbir problem yaşamadan, satıcıya da problem yaşatmadan kullanıyorum.
söylediklerinizin hepsi göreceli kavramlar size az gelen ses bana yüksek gelebilir ya da size sert gelen bir pad bana yumuşak gelebilir ki ses düzeyi vs. Kulaklıkların üzerinde veya teknik özellikler kısmında desibel olarak yazılı. Ayrıca pad yumuşaklığını anlamak için paket üzerindeki fabrikasyon jelatini açmanıza gerek yok bence.
Peki sizin dediğiniz gibi olursa da, ben niye ürün alayım? Aldığım laptopu 10 günde bir iade ederim her aldığımı on gün kullanır bilgisayar almaya ihtiyaç duymam alır alır iade ederim düzenli olarak nasıl olsa sorgusuz sualsiz iade halkım yok mu? Sizce böyle mi olmalı?
Ben bir mouse pad alacağım diyelim. Ürünün boyut bilgisi hariç nasıl bir bilgiye ulaşabilirim? Açıklar mısınız? Yumuşaklığı veya dayanıklılığı veya kayıp kaymama durumu? Ben bir kulaklık alacağım, ürünün ses kalitesi hakkında, malzeme kalitesi hakkında nasıl bir bilgiye varabilirim? Ses ile alakalı hiçbir deneyimi karşı tarafa net olarak aktaramazsınız örneğin. Sitede ne yazdığının da hiçbir önemi yoktur zaten, kulağına takmadan hiçbir şekilde anlayamazsın ses kalitesinin ne olduğunu. Kulaklık incelemelerini açın hepsinde şahit olursunuz bu söze "Ürünün ses performansını elbette sizlere aktaramıyoruz, kendiniz deneyimlemelisiniz".

Dizüstü bilgisayarın klavyesinin, gövdesinin, menteşelerinin, malzeme kalitesinin nasıl farkına varabilirim? Kullanılan panel hiçbir sitede yazmaz, IPS panel der geçerler ancak performansı veya kalitesi hakkında yine hiçbir fikrin yok; mecburen açıp göreceksin, dokunacaksın cihaza. Bir elektronik aleti işlemci model numarasını vererek tamamen tanımlamış mı olursunuz? Yalnızca işlemciden mi ibarettir bir ürün?

Satıcı ekmeğinin peşinde doğrudur; tekrar satışına engel olmayan bir durum söz konusu ise satıcı buradan zaten zarar etmez. Kaldı ki elektronik ortamda satış başlı başına satıcıyı birçok yükümlülükten kurtarır.
Ek olarak her internetten alışveriş yapan ürünü iade etmiyor. Neden etsin? Ben neden bir ürünü iade etmek için satın alayım? Aklı ile zoru olmayan insan iade etmek için satın almaz. İade ediyorsa memnun değildir cihazdan, beğenmemiştir. Durduk yere neden iş açsın insanlar başına, neden para harcasın, neden vakit harcasın.

Satıcı kutusu açılmış ürünü kabul etmeyebilir ancak THH, tekrar satışına mani bir durum olmadığı sürece iade konusunda alıcıya mani olamaz. Kutusu açılan ürün iade edilemese cayma hakkı denen şeyin adı bile geçmiyor olurdu. Yalnızca arızalı ürünler iade edilebiliyor olurdu.

Bu mantıkla ben bir satıcı olarak pazara sürdüğüm hiçbir ürünü iade almak zorunda değilim? Ürün sağlam ile, kutu açılmışsa her koşulda ben haklıyım o zaman? Var mı böyle bir dünya? İnternetten neden alayım o zaman? Gitsin mağaza açsın eleman çalıştırsın ürünü gözümle göreyim o halde?

İade hakkımızı da elimizden aldınız ya ne diyeyim size :) Ben cayma hakkımın farkındayım ve uzun süredir hiçbir problem yaşamadan, satıcıya da problem yaşatmadan kullanıyorum. Bunun bilincinde olan satıcılar benim gibi art niyetsiz kullanıcılara zaten sorun yaşatmıyor. Biraz yurt dışını araştırmanızı öneririm, Avrupa ülkelerindeki satıcılar müşteriye her türlü hakkı, heyetlerde süründürmeden sağlıyor ve işin ilginç yanı zarar etmiyorlar; aksine büyümeye devam ediyorlar.

Hem online satış yapan neredeyse tüm firmalar mağaza sahibi zaten siz neden gidip adamın mağazasından almak yerine internetten almayı tercih ediyorsunuz ki, istediğim gibi iade ederim diye mi?
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı