Türkiye'de Linux neden çok bilinmiyor?

Türkiye'de linux'un aslında çok geniş bir kitlesi var ancak bu kitlenin nerden baksan %70'i Ubuntu ve Mint gibi aşırı basit dağıtıcıları kullanmakta. Mesela ben ilk linux kullanmaya Arch linux kullanarak başladım, bütün bir olaya direk atlamak çok iyidir. Peki gerçekten direk zor seçimden başlamalı mısınız? Herşeyden önce iyi bir İngilizceye sahip olmanız gerek, çünkü sorunlarla karşılaşacaksınız bundan dolayı da yabancı forumlar ile çok haşır neşir olacaksınız.

Genelde Windows'u önermem ama eğer güçlü bir bilgisayara sahipseniz ve büyük güçlü oyunlar oynuyorsanız tabi bu durum da çok normal linuxdan çekinmeniz. Ortalıkta dolaşan bir cümle var " GNU/Linux da terminale dokunmak zorunda değilsiniz " hayır arkadaşım sen terminale alışmak zorundasın, bir oyunu veya bir programı çalıştırmazsan verilen hataların terminal çıktıklarını okumayı öğrenmek zorundasın.

Linux'un, Windows'a nazaran güvenlik veya sistemsel dinamikligi konusun da artık konuşmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Sadece şunu söyleyebilirim, bilgisayarın da Windows kurulu olanlar aslında o bilgisayar'a sahip değiller, o bilgisayar tamamen Microsoft'a aittir, bu hiçbir zaman değişmez.
 

Ornek verir misiniz?

Wine gibi Snap Store'da olmayan programlar, bozuk olmayan Discord, amdgpu, Mesa'nın son sürümü.

Office kurmalarini soyle dedin, GUI'den halledilebilecek bir olay. Madem her şey halledilmiyor, gidip ona gore ornek vereydin. Benim sorunum degil. Zaten GNU/Linux'ta cogu islem için bir GUI tool var.

Snap Store'a Office yazıp ver bakalım kaç kişi LibreOffice indirmesini gerektiğini anlayacak.
 
Wine gibi Snap Store'da olmayan programlar, bozuk olmayan Discord, amdgpu, Mesa'nın son sürümü.
Steam'in içinde oyunlar için Proton var. Ayrıca Snap bozuk zaten, Flatpak kullanman daha mantıklı. Fedora gibi dağıtımlar varsayılan olarak Flatpak kullanıyor uygulama mağazalarında. Ayrıca Discord, Flatpak'ta olmakla beraber Arch Linux'un repolarında da var ve repodaki paketleri de paket yöneticisinin front-end'ini sağlayan yazılımlar ile kurabiliyorsunuz. Paket yöneticisini illa terminalden kullanmanıza gerek yok. Mesa ve AMDGPU ise çoğu dağıtımda otomatik olarak kurulu gelen şeyler zaten.
 
Wine gibi Snap Store'da olmayan programlar, bozuk olmayan Discord, amdgpu, Mesa'nın son sürümü.

Bunlar için de uçbirim şart değil. 3. parti bir depo da GUI ile eklenebilir, sonra Synaptic'i açıp istenen paket kurulur.

Snap Store'a Office yazıp ver bakalım kaç kişi LibreOffice indirmesini gerektiğini anlayacak.

Snap Store her dağıtımda gelmiyor, Linux Mint ile gelen Mintinstall uygulamasını açıp LibreOffice uygulamasının depodaki ya da Flatpak sürümü kolayca kurulabilir. Gördüğün gibi depodaki sürüm ve Flatpak sürümü ayrı ayrı gösterliyor. Ubuntu'ya da Muon ya da Gnome Software uygulamalarını kurarak bunu yapabilirsin.

Office arama

lm-mintinstall-lo.png


Discord kurma

lm-mintinstall-ds.png


Mesa'yı PPA ekleyerek güncelleme

lm-mintsource-mesappa.png


lm-mintsource-mesappa-2.png


lm-mintsource-mesappa-3.png


amdgpu için sürücü kurmaya gerek yok, amgpu-pro sadece bir kaç özel uygulama için gerekli, onun için de uçbirimi kullanmadan kurulum yapabilirsin.

Mesela ben ilk linux kullanmaya Arch linux kullanarak başladım, bütün bir olaya direk atlamak çok iyidir.

Ne farkediyor? Çoğu kişinin Arch kurmaktan ileriye gidebildiği yok. Kurulumdan sonrası hemen hemen aynı işlevler. Gentoo kurup 2 tane günlüğe bakmayı akıl edemedikten sonra, sana Gentoo kurmanın da bir faydası yok.
Ortalıkta dolaşan bir cümle var " GNU/Linux da terminale dokunmak zorunda değilsiniz " hayır arkadaşım sen terminale alışmak zorundasın, bir oyunu veya bir programı çalıştırmazsan verilen hataların terminal çıktıklarını okumayı öğrenmek zorundasın.

Günlük okumayı ve anlamayı öğrenmek gerekli ama hemen her şey için uçbirim gerekli değil. Mesela uçbirimle hemen her şeyi rahatlıkla yapabiliyorum, ama günlük okumak için; journalctl yerine bunun QT arayüzü olan qjournalctl kullanıyorum, günlük için Gnome günlükleri yeterli geliyor.
bir oyunu veya bir programı çalıştırmazsan verilen hataların terminal çıktıklarını okumayı öğrenmek zorundasın.

Bu her zaman zorunluluk değil, topluluk da yardımcı olabilir. Ama bunun kullanıcıya sağladığı şöyle bir sonuç var. Indie dev finds that Linux users generate more, better bug reports
 
Son düzenleme:
Linux'un butun dertlerinizi terminalsiz cozebilirsiniz gibi bir iddiasi mi var son zamanlarda?
Linux'un GUI ile tek bir dert cozme iddiasi da yok ve olamaz ki.

Ama uygun bir dagitim secen kullanicilarin buyuk cogunlugu terminali bir kez acmaya bile ihtiyac duymayacaktir. Bu konuda bilgisi ve tecrubesi olmayan kisiler Linux sistemlerin yalnizca terminal ile yonetilebilecek 1337 haxor'lara has sistemler oldugunu saniyor ve potansiyel yeni kullanicilara bunu asiliyor. Hatta sistemi programlama yaparak yonettigimizi sanan bir kesim bile var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı