Yapmak istediklerimizde özgür müyüz?

İstanbul'da içki tüketildiği için yağmur yağmadığı veya Türkiye'de dini inancın azalması yüzünden Türkiye'nin kötü bir durumda olması gibi garip durumlar sayabiliriz

Bunları ifade eden insanların olmasının, Tanrı'nın var olması ya da çelişki barındırması ile alakası nedir? Siz, aynı temelden çıkan bütün farklı fikirleri bir sepete atıp o şekilde mi değerlendiriyorsunuz? Daha bunlardaki ayrımlara dikkat etmezken, her bilgiye sahip oldugunuz iddiasını da normal mi karşılıyorsunuz?
 
Bunları ifade eden insanların olmasının, Tanrı'nın var olması ya da çelişki barındırması ile alakası nedir? Siz, aynı temelden çıkan bütün farklı fikirleri bir sepete atıp o şekilde mi değerlendiriyorsunuz? Daha bunlardaki ayrımlara dikkat etmezken, her bilgiye sahip oldugunuz iddiasını da normal mi karşılıyorsunuz?
İşte bir olaya tanrı elementini soktuk ve bozuldu. "İstanbul'da alkol tüketildiği için yağmur yağmuyor." demek yerine "İstanbul'da şehirleşmenin getirdiği yeşil alanın azalması ve yoğunluk nedeniyle çok fazla kullanılan taşıtların yaydığı gazların iklim etkisini bozması ile beraber yağmur yağmaması." olarak dediğimiz zaman her şey gayet anlaşılabilir bir yere varıyor. Olayları tanrıya bağladığımız zaman yukarıdaki sonuç çıkarken sebep ve sonuç ilişkisine bağladığımızda gayet normal ve anlaşılabilir hale geliyor.
 
İşte bir olaya tanrı elementini soktuk ve bozuldu. "İstanbul'da alkol tüketildiği için yağmur yağmuyor." demek yerine "İstanbul'da şehirleşmenin getirdiği yeşil alanın azalması ve yoğunluk nedeniyle çok fazla kullanılan taşıtların yaydığı gazların iklim etkisini bozması ile beraber yağmur yağmaması." olarak dediğimiz zaman her şey gayet anlaşılabilir bir yere varıyor.

Siz, olaya insan elementini soktunuz. Burada Tanri ile alakalı bir durum yok. İrade ve akla sahip insanın yorumu. Bununla kalkıp Tanrı'yı itham etmek, garip.
 
Siz, olaya insan elementini soktunuz. Burada Tanrı ile alakalı bir durum yok. İrade ve akla sahip insanın yorumu. Bununla kalkıp Tanrı'yı itham etmek, garip.
Bu sadece örneklerden biri. İnsan denkleminin de çıktığı yerlerde de bu formülü uygulayabilirsiniz. Tanrı'yı soktuğunuz an bozulacak, bütün denklemi çıkartıp tanrıyı bıraktığınız zaman düzelecek ancak cevap "tanrı" olacaktır ve gerçeği temsil etmeyecektir.
 
Din genel anlamda sınırları belirlemiştir. Biz ise her şeyde özgürüz. Kutsal kitaplarda yanlış denen bir şeyi yapınca çarpmıyor Allah'ya da öldürmüyor. İster inan/inanma dine uy/uyma özgürsün bu dünyada.
 
@Cruslan Saçma bir soruya, kendinize ve bana göre de mantıksız bir cevap verip bunun neyi ile Tanrı'yı sorguluyorsunuz? Anlayabilmek mümkün değil. Kalkıp bir de mantık hakkında ahkam kesmek, gerçekten ilginç. Size de iyi akşamlar.
 
Kader, alın yazısı diye bir şey varsa kaderimde onu öldürmek olduğu için neden cezalandırılıyorum ki? Kaderimde onu öldürmek var. Ama kurtarabilirim de. Çıkmazdayım.

Yapacaklarının önceden bilinmesi, sana onu yaptıran bir etken değil. Kader, yaratıcının her şeyi zaten biliyor oluşundan ileri gelen bir kavram. Her şeyi biliyor oluşunun sebebi onun zaman boyutuna dahil olmayışı. Bizim bir şeyi öğrenmemiz için zaman geçmesi gerekiyor. Bu yüzden zamana dahil olmamayı bilemeyeceğimiz için her şeye vakıf olmanın da nasıl bir şey olduğunu bilemiyoruz. Dolayısıyla ortada sana bir şeyler yaptıran bir yazgıdan çok daha öte bir bilinmezlik var.
 

Geri
Yukarı