Agnostisizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ortalarda bir yerlerde takılıyorum ben :)

Tamam hocam mantıklı bulduğunuz için garipsedimde inanın bende öyleyim inançlı bir ailede büyümedim doğrusu annem ağır İslam'cı babam agnostikle Müslüman'lık arasında agnostisizime yakın bende inanın ne yapacağını bilmiyorum Allah'ın masaldan ibaret olduğunu düşünüyorum bir yandanda bu zamana kadar oruç falan tutmuşum Allah nasıl gerçek olamaz diyorum kendimce.
 
Tamam hocam mantıklı bulduğunuz için garipsedimde inanın bende öyleyim inançlı bir ailede büyümedim doğrusu annem ağır İslam'cı babam agnostikle Müslüman'lık arasında agnostisizime yakın bende inanın ne yapacağını bilmiyorum Allah'ın masaldan ibaret olduğunu düşünüyorum bir yandanda bu zamana kadar oruç falan tutmuşum Allah nasıl gerçek olamaz diyorum kendimce.
Valla hocam bir ton sağlık sorunu, depresyon ve hayatımı idame ettirmek için şu an acil olmasa bile para kazanacağım bir şeyler bulmam gerekiyor. O yüzden inan bu konulara kafa patlatmaya ne enerjim var ne de isteğim. Sana cevap olarak demiyorum bunu sadece kendimi anlatmak için yazdım. Yani hayatın acımasızlığı üzerinize çöktüğünde bunların hiçbir anlamı kalmıyor. Şu an bu durumda ortalarda olmak bana hiçbir acı da vermiyor. Nötrüm kısacası.

Kendini nasıl mutlu hissediyorsan öyle yap derim. Tamamen içimizde olan ve kendi kendimizle verdiğimiz mücadele bu. Başka birinin ne kadar yardımı olabilir ki. Tabi okumak izlemek anlamaya çalışmak her yönden kişileri takip etmek dinlemek belki tartışmak ufkumuzu açabilir ama sonuç olarak ne istiyorsak oraya yöneleceğimizi düşünüyorum.

Hayat çok kısa yaş ilerleyince anlıyorsunuz. Zaman da çok değerli. Kendimizi geliştirmek belki kendimizi kurtardıktan sonra bu tarz şeylere yönelecek zamanım, enerjim ve isteğim olabilir. Şimdilik yüzeysel boyutta takılıyorum. Yoksa kendimi bir de bu konularda buhrana sokamam. :)
 
Çoğu dinî kitabın ilgili bölgeye turist çekmek ve halkı kontrol altında tutmak için yazılan ortalama seviyede yazılan basit kitaplar olduğunu ve inançların da benzer sayılabileceğini düşünüyorum. Yazılan destanlar ve diğer edebi eserlerle de benzerlikler bulunuyor. “Bu eserler de gerçekte olan olayları örnek aldı.” denilebilir ama pek olası değil. Bir tane kitap da yok. Sanki önüne gelen dinî kitap yazmış veya inanç oluşturmuş. Bazıları birbiriyle uyuşmuyor bile. Bu tarz kitaplar, bence günümüze göre de çok geri kalıp çoğu şeyi açıklamıyor. Bir satır yeri sabahtan akşama kadar yorumlayıp yeni gelişmelere uyarlamaya çalışıyorlar. Kabe yerine Eyfel Kulesi denseydi kimse sorgulamazdı mesela. Ona da inanan çıkardı ama insanlar turistik olarak daha güzel bir yeri görmüş olurlardı.

Diğer yandan, her şeyi bir kişinin yarattığını savunup onun kendiliğinden olduğunu savunmak da saçma duruyor. Tanrı kendi kendine olabiliyorsa başkası da evren kendi kendine oluşmuş diyebilir. Sonuçta sebep aranmıyor mu?

Özetle, düzgün bir kanıt olmadıkça masal kitaplarına benzer hikayelere veya bir tanrıya inanmanın vakit kaybı olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde, yeterli kanıt olmadığı için de tamamen reddetmek yersiz olur. Bunun yerine her şeyi sorgulamak ve bilim yolunda ilerlemek çok daha mantıklı.

Not: İnançlara karşı değilim. Herkes istediğine inanmakta özgürdür ama ilgili inançları inanmak için uygun bulmuyorum. Öyle durduğunu düşünmüyorum ama aşağılama gibi bir amacım yok.
 
Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla bir yanlış anlaşılma var. Ateist, agnostik ya da deist, dinlerde tanımlanmış tanrıların olmadığı konusunda emindir. Yani bir agnostik "Allah var mı yok mu bilemeyiz." demez. Çünkü bilgi birikimi ve zekâsıyla örneğin Kur'an'da bahsedilen tanrı Allah'ın olamayacağı sonucuna varmıştır zaten. "Tanrı var mı yok mu bilemeyiz." der. Agnostikliğin de çeşitleri var.
 
Yani bir agnostik "Allah var mı yok mu bilemeyiz." demez.
Agnostikler tanrıların bilinemezliğine inanıyor. Çoğu kişi, Türkiye’deki düşünce yapısı sebebiyle tanrı ile Allah kelimelerinin her bağlamda aynı anlama geldiğini düşünüyor. Diğer 10020400440 inançtaki tanrılara sıra gelmiyor. :D
 
Son düzenleme:
Çoğu kişi, Türkiye’deki düşünce yapısı sebebiyle tanrı ile Allah kelimelerinin aynı anlama geldiğini düşünüyor. Diğer 10020400440 inançtaki tanrılara sıra gelmiyor. :D
Allah tanrının arapçası değil mi? Hristiyanlarda Allah diyor. Ama ben deistlerin Allah dediğini duymadım
 
''İleride tanrı kanıtlanırsa inanırız, şu anlık bilinmezlik var'' diyen ve ''Tanrı hiçbir şekilde kanıtlanamaz, düpedüz bilinmezlik'' diyen iki farklı kitlesi vardır.
Agnostisizm "Tanrı hiçbir şekilde kanıtlanamaz, düpedüz bilinmezlik" der bu arada. Zaten Türkçe'ye çevrilmişi de "Bilinmezcilik" değil, "Bilinemezcilik"tir. :)
 
Tanrının iki tanımı var. Birisi Allah ile aynı anlama gelebilirken diğeri insanüstü varlıklardan herhangi birisi olabiliyor.
Özel isim olarak kullanırsak Allah anlamına gelir. Ama genel tabir olarak kullanırsak 2. anlama geliyor. Cümlede kullanıldığı yere bakmak lazım ki baktığım kadarıyla özel ad olarak kullanılmış.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı