Aşı olmak orucu bozuyor mu?

İşte aradığım yorumlardan birisiydi. Diyanetin bütçesini tartışan, verdiği fetvaları ve hutbeleri eleştiren insanlar kendilerine göre fetva veriyorlar. Vücuda fayda sağlayacak bir şeyin girmesi orucu bozar. Az önce yaptığım araştırmaya göre Hanefi Şafii Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre de bozuyormuş. Sallayan sallayana. Sağlık bu bozmaz diyenler var kafanız mı güzel?

İlginç bir bakış açısı.
 
@Vavien. Önemli olan niyet değil mi? Suyun olmadığı yerde kumla bile abdest alıp namaz kılınabilen, yolculuk durumlarında bunu erteleyecek esnekliği sağlayan bir dine inanıp, bu dinin "aşı olmak" gibi hayati bir şey için hoşgörü göstermeyeceğini mi düşünüyorlar? Her şeye kudreti yeten bir güç tarafından yaratıldıklarına inanıp, kendilerini yaratanı kendi insani zaaflarına göre yorumlamaları ayrı komik geliyor.

Hayatlarında mahallesinden çıkmamış olanlar bütün Dünya'yı aynı zannediyorlar bir de. Asıl buna gülüyorum.
 
@Vavien. Önemli olan niyet değil mi?
Değil. O genel bir laf.

Bir kadın ben para kazanıp cami yaptıracağım niyetiyle malum mesleği edinse bu günah olmaktan çıkar mı? Hatta önemli olan niyet lafına körü körüne bağlanırsak üstüne sevap bile olur.

Sizce bu mantıklı mı?

Dindeki hoşgörü bir yere kadar. Forumda da hoşgörü var. Ama kime sorsan moderatörler öyle, moderatörler böyle.

Aşı olmak hayati bir şey diyorsunuz ki bence değil.
Bana aklın ile ne yap derseniz o gün tutmayıp Ramazan sonrası bir gün kaza tut derim. Ama çoğunluk din görüşü öyle demiyor. Aşıyı olduğunda orucun hükmen bozulsa da yiyip içme, ilişkiye girme diyor. Hükmen bozulacağını bilmeye rağmen aşı anına kadar tutmak sevaptır, ibadettir deyip kabul edebilirim. Ama bozulduktan sonra yiyip içmemek bana saçma geliyor, ama din böyle.

Hadi aşı hayati olsun. Oral yolla alınan bir hap düşünün. Bu durumda ne diyecektiniz? Su olmadan yutabilsin hastamız. Ramazan, ve hatta sonraki ay için her gün almalı bu ilacı. Orucu bozulur mu? Bozulursa ilaç alma zamanına kadar tutup sonrasında da tutmaya devam edip uygun zamanda kaza mı yapmalı? Yoksa başka bir şey mi yapmalı?

Dinde hoşgörü var diyorsunuz. Çok ayrıntısını bilmem ama şu tarz bir laf duydum. 3 kere mazeretsiz cuma namazı kılmayan dinden çıkar/çok büyük günahtır vesaire.
Cuma namazı farz mı? Farz. Vakit namaz farz mı? Farz.
Neden cuma namazı kılanların oranı vakit namazları kılanların en az 10 katı? Farzsa farz. Yanılacaksa yanılacak.
Bana kılanlar var demeyin, ben de biliyorum var. Ama kılmayanların gayet çoğunlukta olduğunu da biliyorum.

Dinde ne yaptığı kişiyi ilgilendirir. Hükümleri süper netlikle kesin değildir. Bu yüzden mezhep vb. oluşumlar söz konusudur. Bana göre en mantıklısı bir tanesini seçip ben buna uyuyorum deyip yapmaktır. İsterse kişi ben buna uyuyorum deyip yapmasın veya hiçbirine uymasın. Bana ne?

Bozulmadığı garantisi verilen tek şey kitap. Kitapta bahsedilen şeyler hakkında kesin bir hüküm söz konusu mu? Sanmıyorum. Ne yapılacak bu durumda?
 
Bir kadın ben para kazanıp cami yaptıracağım niyetiyle malum mesleği edinse bu günah olmaktan çıkar mı?
Malum mesleği edinmek ile aşı olmayı aynı kefede kıyaslayan birini ilk defa görüyorum. 🤣

Sen yolculuk durumundayken namazı zamanında kılmak zorunda mısın? Suyun hiç bulunamadığı bir zamanda abdest alamadığın için namaz kılmak mı yasak? Demek ki din inananlarına esneklik sunan bir yapıya sahip, aşı olmak gibi hayati bir konuda da bunu sağlamaması için bir neden yok.

Aşı olmak sadece aşıyı olanla ilgili bir durum değil. Sırf sen dinin sana "zor" koşullarda anlayışlı yaklaşan tarafını reddetmen yüzünden aşıyı zamanında olmayıp, senin zarar görme ihtimalini artırıp bu patojeni kısa sürede yenemediğin için başkalarına bulaşma ihtimalini mi yükselteceksin? Bunda mantık nerede? Vicdan nerede? Anlayış nerede?

Sizin o farz dediğiniz şeyler bile farklı ülkelerde değişiyor. Kim neyin doğrusunu yapıyor da "gerçek" Müslüman oluyor o zaman? Herkes tek doğru kendisininki diye iddia ediyor.
 
Malum mesleği edinmek ile aşı olmayı aynı kefede kıyaslayan birini ilk defa görüyorum. 🤣
Aynı kefeye koyduğumu sanıyorsanız Türkçe dersi almanızı tavsiye ederim. Niyetten bahsediyorduk ve ikisinde de niyet söz konusu.

Sen yolculuk durumundayken namazı zamanında kılmak zorunda mısın?
Evet. Benim bildiğim bu. Aksini söyleyen kaynak bulup ona uyuyorum diyorsan eyvallah. Ama bildiğime ek olarak farzlarda indirim söz konusu ve hatta o indirime uymayıp ben tamamını kılacağım demen hoş karşılanmıyor.

Suyun hiç bulunamadığı bir zamanda abdest alamadığın için namaz kılmak mı yasak?
Abdest niye alamayasın? Teyemmüm var.

Demek ki din inananlarına esneklik sunan bir yapıya sahip.
Hayır. Din insanlara kolaylık sağlayan bir yapıya sahip. Esneklik var derseniz öyle şeyleri esnetirim ki ben aslında yaşamıyorum, ben aslında yokum, ben aslında hiç var olmadım bile dersiniz.

Aşı olmak sadece aşıyı olanla ilgili bir durum değil. Sırf sen dinin sana "zor" koşullarda anlayışlı yaklaşan tarafını reddetmen yüzünden aşıyı zamanında olmayıp, senin zarar görme ihtimalini artırıp bu patojeni kısa sürede yenemediğin için başkalarına bulaşma ihtimalini mi yükselteceksin?
Ben aşı olmayın mı dedim? Yeteri kadar araştırma ile aşı olmayı bile farz ya da vacip yapacak kaynaklar bulabilirsin.

Aşı olunca o günkü oruç gidecek dedim. Onun için de bir gün iade et dedim.
 
Abdest niye alamayasın? Teyemmüm var.
Sırf o anki koşullarda namaz kılabilmen için sana sağlanan bir esneklik (kolaylık) bu. Din buna izin veriyor ama hem senin hem başkalarının hayatlarını kötü yönde etkileyecek bir konuda izin vermiyor öyle mi? :D

Senin buradaki farzların bile başka ülkelerde değişiyorken, herkes kafasına göre dinini yaşıyorken tek doğru benim bildiğim diye inat etmeye de hiç gerek yok. Bu mantığa göre en iyi ihtimalle bile Müslümanların %5-10'u bile doğru olanı yapmıyor demektir, diğer ihtimalde ise hiçbir ülkede kimse doğru yapmıyor demektir. :D
 
Din buna izin veriyor ama hem senin hem başkalarının hayatlarını kötü yönde etkileyecek bir konuda izin vermiyor öyle mi? :D
Hala anlaşamıyoruz. Aşı olmayın demedim. Ama siz bunu aşı olmayın diye okuyorsunuz. O yüzden aşı olmayın yazıyorum ki aşı olun diye anlayın. Tabii bu cümleyi idrak edebilecek misiniz, orası muamma.
 
Hala anlaşamıyoruz. Aşı olmayın demedim. Ama siz bunu aşı olmayın diye okuyorsunuz. O yüzden aşı olmayın yazıyorum ki aşı olun diye anlayın.
Senin anlamadığın ise şu; bu ülkede sağlık personeli kaç kişi var da oruç tutan kesimi oruç saatleri "dışında" bütün gün çalıştıkları yetmiyormuş gibi kalıp sizlere aşı yapabilecek?

Aşılanma saatleri belli, personel sayısı belli, aşı olması gereken kişi sayısı belli. Oruç tutarken aşı olunmaz bozulur diyorsun, bu da demek oluyor ki sen 1 ay boyunca aşı yaptıramayacaksın. Kazasını sonra tutarım desen bu ülkede kaç kişi bunu yapacak? Herkese aşı bile sağlasan milyonlarca kişi en az 1 ay boyunca o aşıyı zamanı gelse bile olmayacak.
 

Geri
Yukarı