Dinler hakkında sorgulama

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim de bir sorum var din hocalarıma sordum fakat istediğim yanıtı halen alamadım. Kader varsa ve kaderimizi Allah yazıyorsa irademizi nasıl kullanacağız? Eğer irade varsa kaderimizi değiştirebiliriz ama bu önceden yazılan bir şey değil mi? İkisi birden olunca karmaşık oluyor.

2. Bu soruyu ben de düşündüm. Önceki zamanlarda yaşayan insanlar bunu nereden bilecek? Kabile gibi.
Kader Allah'ın bilmesi, yazılı bir şey değil. Sen istediğini yapıyorsun, Allah senin ne yapacağını biliyor, bu da kader oluyor.
 
Bilmiyorum
Tüm din içerikli konuların en sonunda kapatılması beni rahatsız ediyor. Din de kabul etsek de etmesek de hayatın bir parçası ve konuşulması gerek. Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Bu forumda ateist de var deist de var Müslüman da var, her türlü inançtan insan var. Bir deistin gelip Müslüman olan kişiye sen git olmayan varlığa tap demesi ya da Müslüman'ın ateiste ateşin bol olsun demesi hiç bir işe yaramıyor. Amaç karşınızdaki insanın ufkunu genişletmek ise onu tetikleyici ve kışkırtıcı yorumlarla hiçbir yere varamazsınız. Benim de anlamadığım ne zaman mantıklı bir dini soru sorulsa, karşı tarafın direkt suçlamaya ve yalanlamaya başlaması.

Ben başlangıç için bazı sorular sormak istiyorum, isteyen alıntılayıp cevap verir.

1) Ateizm zaten bilimsel olarak kanıtlanana kadar tanrının olmadığını varsaymak fikrine dayanıyor ise agnostisizme gerek var mıdır?
2) Başka coğrafyada doğsaydık Müslüman olmak yerine o coğrafyanın inandığı dine inanacaktık. Direkt Müslüman doğan ile Müslüman doğmayan arasındaki bu olay adaletsizlik değil midir?
3) Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, her şeyi bilen bir varlığın kendisine tapması için kullar yaratması mantıklı mıdır? Dinde mantık aranmaz diyerek geçiştirmemenizi, üzerine düşünmenizi istiyorum.
4) Deizm fikri, evrenin nasıl yaratıldığını bilmiyoruz o zaman tanrı yaratmıştır diyerek kısa yoldan cevap aramak mıdır?
5) Dine inanmamak, aslında tanrıya değil de o dini tanıtan elçilere güvenmemek değil midir? Tanrı hiç kendini gösterip bana tapın demedi. Onun elçileri gelip tanrıya tapmalarını istedi.

Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar.
1: Herkesin kendi fikri karışılmaz.
2: Eğer Müslüman'lık dini size hiç duyurulmamış ya da görüp bilmiyorsanız siz hesapa çekilmezsiniz, mesela bir kabile buna örnek olabilir.
3: Allah'ın kendi isimleri ile alakalı kendi olanı göstermelidir, zaten bu dediğiniz çok saçma, bir şeyi yaptınız diye iğtiyacınız olmak zorunda değil, Allah kendinde olanı gösteriyor, dediğim gibi isimleri ile alakalı.
4: Hayır.
5: Şimdi ilk önce zaten tanrının nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz, görsek vicudumuz buna dayanamayabilir belki de, zaten müslümanlıkta sınava çekiliyorsun, sınavı sorduğunda sınav bitmeden cevapları vermek saçma olur, o yüzden bu kadar şeyin olduğuna inanıyoruz, X kişisini, y bana tanıttığı için X kişisine ben inanabilirim, X kişisi kendini direk gösterse ben zaten inanırdım o yüzden kendini göstermesi saçma olur.
 
Bu adaletsizlik değil. Kişinin araştırıp kendi dinini seçmesi gerekiyor. Kişinin cahilliği oluyor.

Ama mesela örnek vereyim sen İncil'i okudun mu? Yüksek ihtimalle hayır. Onlar da Kur'an-ı Kerim'i okumak istemeyebilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kader Allah'ın bilmesi, yazılı bir şey değil. Sen istediğini yapıyorsun, Allah senin ne yapacağını biliyor, bu da kader oluyor.
Sıkıntı tanrının bunu bilmesi. Kötü bir şey yapacağımı bildiği halde beni yaratıyor. Ben ne olacağını bilmesem de o biliyor ve en sonunda acı çekeceğimi de biliyor.
 
Şahsen benim için din tartışmak gereksiz. Kişi kendi dinini kendi araştırıp seçmeli.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıkıntı tanrının bunu bilmesi. Kötü bir şey yapacağımı bildiği halde beni yaratıyor. Ben ne olacağını bilmesem de o biliyor ve en sonunda acı çekeceğimi de biliyor.
Tamam da onu sen seçiyorsun. Seçmeme gibi seçeneğinde var.
 
Sorularına tek tek cevap veremeyeceğim. Zaten bir Müslüman bildiği şey hakkında net konuşur.

Ben sana şunu söyleyeyim, forumda din konusu görmek beni bayıyor dostum. Çünkü sonucu boşluğa gidiyor. Bu gibi ciddi konular yazışma ile değil yüz yüze iletişim ile daha sağlıklıdır.

En azından diyebilirim ki, bana saygılı olmayana ben de saygılı olmam.
Şimdi adamın biri gelmiş, diyor ki, "Allah yok, yok senin bilmem neyini falan ne edeyim, olmayan şeye tap salak". Şimdi biri bana bunları dese cevabı da, konuşmasına göre olur.

Şimdi bir Müslümanın amacı tebliğ etmektir. Ben ateiste tebliğ ederim, adama düzgün bir şekilde anlattığımdan emin olurum. Adam inanmıyorsa kendi yoluma bakarım.
Allah'ın dışla dediği yerde dışlarım, onun hakkına sahip çık dediğinde hakkına sahip çıkarım.

Bir Müslüman Allah ne emrederse onu yapar dostum. İslamiyeti kabul ettiysen "Ben Allah'a teslim oluyorum, onun dışındaki ilahları, ilahlık taslayanları (bugünün yönetim sistemleri, faşist, kapitalist, beşeri kanunlar vs.) reddediyorum, sadece senin sözünü dinlerim" demiş olursun.

Bazen çok basit olsa da, bazen ilim de gerektirir. Ben bildiğim kadar yardımcı olurum, bilmediğim yerde susarım. Ateist edebini, adabını biliyorsa yardım ederim zaten, benim görevim bu.

İnşaAllah rabbim herkese hidayet eder. İnşaAllah herkes doğruyu bulur.
Biz sadece kimselerin iyiliğini isteriz.
 
1) ateizm zaten bilimsel olarak kanıtlanana kadar tanrının olmadığını varsaymak fikrine dayanıyor ise agnostisizme gerek var mıdır?

Pozitif ateizm tanrının kesinlikle olmadığını savunurken negatif ateizm bilimsel olarak şu anlık kanıtlanamadığı için olmadığını varsayar. Güçlü agnostisizm tanrının varlığının asla kanıtlanamayacağını savunurken zayıf agnostisizm ise negatif agnostisizm ile neredeyse aynı şeydir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı