Geceleri bir türlü uyuyamıyorum

Düşünme. Ben çok düşününce zor uyurum sende de vardır bu olay belki.
 
Eğer çok fazla teknolojik aletlerin başında zaman geçiriyorsanız uyumadan en az 1 saat önce teknolojik aletlerle ilginizi kesin. Bazı insanlarda böyle olabiliyor. Benim böyle bir sıkıntım yok. Ama denemekten zarar gelmez. Mesela örnek veriyorum ; 00.00'da uyuyor musunuz? En geç 23.00'da telefon, bilgisayar gibi aletlerden uzaklaşın. 1 saat kafa dinleyin ve sonra yatağa girin. Belki işe yarar. :)

Ben de uykuya dalma sıkıntısı çekiyorum. Bu dediğiniz bana mantıklı geliyor. Deneyeceğim. Diğer her şeyi denedim olmuyor. Aslında şu dönemde sürekli evde olduğum için enerjimi atamıyorum uyku gelmiyor. Bu süreçte öyle bir şey oldu ki 06.00'ya kadar uyuyamıyordum. Bu 07.00 oldu. 11.00 oldu. 14.00 oldu. 15.00 oldu. Derken bildiğin başa sardım. akşam 22.00 gibi uyudum ve düzenim oturdu. Şimdi yine 05.00-06.00 arası uyuyorum. Kesinlikle bilgisayarla alakalı olduğunu düşünüyorum. Biraz daha erken kalkmak lazım başından.
 
Arkadaşlar selamlar. Gece yatağıma geçiyorum, fakat hiç rahat hissetmiyorum ve gözüme hiç uyku girmiyor. Telefona bakıyorum biraz uykum gelir falan diye düşünüyorum hala aynı. Uykuya dalabilmem için bir öneriniz var mı?
Aklıma gelen fikirleri söyleyim;
1- Diğer arkadaşların da dediği gibi uyumadan önce telefona bakma alışkanlığını bitir.

2- Eğer kitap okuma alışkanlığın yoksa gece yatmadan önce okumaya çalış(alışkanlığın olmadığı için beynin kitapta anlatılanları algılamaya çalışacak ve yorulacak bu sayede uykun gelebilir)

3- Gündelik hayatta hareketsizsen kendini yoracak şeyler yap. Gün içerisinde yürüyüş, koşu, ev işleri vs.

4- Sıcak banyo vücudunu rahatlatır.

5- (Bir zamanlar benimde çok sıkıntı çektiğim olaydır) Gece uyumak için gözlerini kapattıktan sonra aklına gelen türlü türlü düşünceler: Bu düşünceler çok illet birşeydir. Bir konu açılır zihninde, sonra o konuyu yaşarsın ve farkında bile olmayıp konuyu bitirmeden ordan başka mevzuya geçiverirsin. Yada gün içerisinde biriyle yaşadığın bir olay vardır ve gece uyurken kendi kendine dersin ki "Keşke onu demeseydim de şunu deseydim. "Tabi o arada yatakta aynı poziyonda durmaktan vücudun ağrır, dönersin işte o zaman yavaş yavaş uykusuzluk sorunu başlar. Bunun önüne geçebilmenin bence tek yolu zihnini tamamen boşaltmaktır. Aklına bir konu gelince farkına varıp napıyorum ben deyip zihni tekrar boşalt. Eğer yine baş edemezsen, benim taktiği şudur ; Kendimi kimsenin olmadığı, bomboş bir duvarın önünde hayal ederim ve sadece o duvara bakarım. Aklıma yine hikaye gelicek olursa kendimi zorlar yine o duvara dönerim. Zaten bulunduğum yer boş olunca bana birşey söyleyende olmuyor. Ve duvara bakıyorum bakıyorum bakıyorum sonra bir bakmışım sabah olmuş. Ne zaman daldığımı anlayamıyorum. Mis gibi uyku çekmiş oluyorum.
 
(Bir zamanlar benimde çok sıkıntı çektiğim olaydır) Gece uyumak için gözlerini kapattıktan sonra aklına gelen türlü türlü düşünceler: Bu düşünceler çok illet birşeydir. Bir konu açılır zihninde, sonra o konuyu yaşarsın ve farkında bile olmayıp konuyu bitirmeden ordan başka mevzuya geçiverirsin. Yada gün içerisinde biriyle yaşadığın bir olay vardır ve gece uyurken kendi kendine dersin ki "Keşke onu demeseydim de şunu deseydim. "Tabi o arada yatakta aynı poziyonda durmaktan vücudun ağrır, dönersin işte o zaman yavaş yavaş uykusuzluk sorunu başlar. Bunun önüne geçebilmenin bence tek yolu zihnini tamamen boşaltmaktır. Aklına bir konu gelince farkına varıp napıyorum ben deyip zihni tekrar boşalt. Eğer yine baş edemezsen, benim taktiği şudur ; Kendimi kimsenin olmadığı, bomboş bir duvarın önünde hayal ederim ve sadece o duvara bakarım. Aklıma yine hikaye gelicek olursa kendimi zorlar yine o duvara dönerim. Zaten bulunduğum yer boş olunca bana birşey söyleyende olmuyor. Ve duvara bakıyorum bakıyorum bakıyorum sonra bir bakmışım sabah olmuş. Ne zaman daldığımı anlayamıyorum. Mis gibi uyku çekmiş oluyorum.

Tam bu işte valla. Ben klasik keçi sayma muhabbetini denedim. 10 a kadar saydım sonrasını hatırlamıyorum. Başka konulara dalmışım :D Uyku hapı falan zararlı mıdır acaba ? Bir sefer kullanıp düzen kurmak için iyi mi diye düşünmüşümdür.
 
Tam bu işte valla. Ben klasik keçi sayma muhabbetini denedim. 10 a kadar saydım sonrasını hatırlamıyorum. Başka konulara dalmışım :D Uyku hapı falan zararlı mıdır acaba ? Bir sefer kullanıp düzen kurmak için iyi mi diye düşünmüşümdür.
Hazır keçi sayma derken aklıma geldi bu anımı anlatmadan duramayacağım. Bir gün yine uyandım yaz ayı, tatil günü hava süper. Kalktım yine tatilde kalktığım klasik saatlerde ( 13.00 ). Bir havuza gireyim dedim. Gittim havuzda 4.5 saat yüzdüm. Sonra eve geldim duşumu aldım. İyice bir rahatladım açıkçası. Ama üstümde bir yorgunluk var, anlatamam. O kadar çok yüzmüşüm ki artık vücudum çökmek üzereydi neredeyse. Neyse, akşam oldu. Bizim akşam sahilde gezme gibi bir planımız vardı. Ulan gittim o kadar yüzdüm planı da unuttum aha dedim geçmiş olsun. Akşama doğru benim vücut iyice çökmeye başlamasın mı? Çıktık sahile doğru yola. Gidiyoruz dolmuşla. Benim dolmuşta bile gözlerim kayıyor artık o kadar uykum var. Sahile indik. Yaklaşık bir 3 saat sahilde gezindikten sonra eve gitmek aklımıza geldi. Ben dedim eve bi geleyim direk yatağa atlamayan ... dedim. Gece 01.00 gibi eve girdim. Üstümü falan değiştirdim. Lavaboya girdim. Aileme iyi geceler deyip hemen yatağa attım kendimi. Tam yatağa girdim. Saniyelik bir şey oldu ve uykum kaçtı. Nasıl oldu hala anlamıyorum. Ulan dedim bi keçileri sayayım belki işe yarar diye. Daha keçileri sayamadan uyuya kaldım. :D
 
Tam bu işte valla. Ben klasik keçi sayma muhabbetini denedim. 10 a kadar saydım sonrasını hatırlamıyorum. Başka konulara dalmışım :D Uyku hapı falan zararlı mıdır acaba ? Bir sefer kullanıp düzen kurmak için iyi mi diye düşünmüşümdür.
Keçi sayarken bu keçiler kimin, benim rüyamda ne işi var diye düşünmekten uyku kaçırıyordur :D
Bence uykuya engel olan bir rahatsızlık olmadığı sürece bunun daha doğrusu doktor kontrolü olmadan uyku hapı kullanması uygun olmaz. Şahsen mecbur kalınmadığı sürece ilaçlardan uzak durulması taraftarıyım, bence ilaçlar bağışıklığı düşürüyor ve bağımlılık yapabiliyor. Hele hele nörolojik ve psikolojik ilaçlar daha çok yapabiliyor. Benim babam alzeimer hastası içtiği ilacın faydasını gördüğü kadar zararınıda görüyor. Hastanede tanıdığım MS hastası biri kullandığı ilaçların etkisinide kalmış kullanırken bağımlılık yapıp bıraktıktan sonra daha farklı etkiler bırakmış. O yüzden doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı. Bu arada doktorunda iyisini bulunmalı, her doktor doğru teşhis koyamıyor ve yanlış ilaç önererek daha kötü yapabiliyor. Bizzat babamdan şahidim.

Uykuya gelecek olursak bence çoğunlukla yaşam kalitesiyle alakalı, mesela günlük diş fırçalama alışkanlığı, yatak düzenlemek, genel olarak derli toplu yaşamak, günlük iş sorumlulukları yerine getirmek hatta ve hatta bir gün pc/telefon başında geceyi geçirmeyip o vakiti ailenle paylaşmak bile huzur verici şeyler olduğu için bunlar bile uyku düzenine etki edebiliyor.
 
Hocam yapılan yorumlar fayda etmezse eğer, kendim için de uyguladığım tekniği sizi tavsiye edeyim.

Hafif sağnak yağmur sesi açıyorsunuz ve hiçbir şey düşünmemeye çalışıyorsunuz. (Uyku dışında başka şeylerde gelebilir bu arada 😀)
 
Arkadaşlar selamlar. Gece yatağıma geçiyorum, fakat hiç rahat hissetmiyorum ve gözüme hiç uyku girmiyor. Telefona bakıyorum biraz uykum gelir falan diye düşünüyorum hala aynı. Uykuya dalabilmem için bir öneriniz var mı?

kardeş aç kuran-ı kerım oku eger ilk sayfada uyumassan başkada bişey demem. şaka veya saçma gelmesin dene bi
 

Geri
Yukarı