Her fikre saygı duyulmalı mı?

Katılım
3 Haziran 2016
Mesajlar
19.060
Makaleler
9
Çözümler
112
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Ülkemizde çoğu kişinin ağzına sakız olmuş bir laf: "Bu benim kişisel düşüncem, sana ne? Saygı duymak zorundasın!". Peki bu ne kadar doğru?

Yanlış. Oldukça yanlış. Saygı hak edilir ama bu demek değildir ki bir başkası hakaret veya argo hakkına sahip. Fikrinizi ifade ediş biçiminiz çok önemli bir etken burada. Siz fikrinizi belirtirken karşı tarafı ezici, aşağılayıcı bir üslup kullanırsanız veya birisini/bir şeyi yapıcı/yıkıcı eleştirirseniz o fikir kişisel olmaktan çıkar ve hedef kişiye veya karşı tarafa da size aynı üslupla cevap verme hakkı doğurur. Ayrıca fikrinizi sosyal medya, forum gibi herkese açık platformlarda paylaşırsanız da o fikir kişisel olmaktan çıkar, size katılmayan kişiler de çıkıp aynı üslupla tartışmaya girebilir, itiraz edebilir. Bu durumda çıkıp "sana ne birader" deme hakkınız yok. Düşüncelerinizin tartışılmasını veya düşünceleriniz hakkında tartışmayı istemiyorsanız kendinize saklayabilirsiniz.
 
Ülkemizde çoğu kişinin ağzına sakız olmuş bir laf: "Bu benim kişisel düşüncem, sana ne? Saygı duymak zorundasın!".

Yalan ya, ülkede kendi fikri olup da bunu söyleyen mi var?
 
Son düzenleme:
Benden büyük herkese saygı duymak zorundayım. Ve birine saygı duyduğum zaman da düşüncemi asla tam olarak belirtemiyorum. Mesela öğretmenler veya başka üst bir şey hakkında konuştuğum zaman her zaman "o senden daha üstün" gibi bir cevap alıyorum. Saygı duymam gerekliymiş. Madem ben onun bu düşüncesine saygı duyacağım o da benim düşüncesine saygı duymamama saygı duyacak. Yazarken kendi beynim dahi eridi ama olsun.
 
Katılıyorum. Herkese ve her fikre saygı duyulmamalı. Saygı, önce hak edilmeli. Saygı bu kadar küçümsenmemeli.

Yere çöp atan birine saygı duymam mesela. Toplu taşımada bağırarak konuşanlara da saygı duymam. Milli değerlere hakaret edenlere de duymam. Liste bu şekilde uzayıp gidebilir.
 

Geri
Yukarı