İyilik nesnel midir yoksa göreceli midir?

Üç tür 'şey' vardır. 'iyi' 'kötü' 'nötr'. hangi cismin ne olduğu nesnel bir biçimde bellidir ama biz bunu bilemeyiz. Bunu sadece burada adı geçen 'şey' bilir.

Peki "cinayet" aslında çok iyi bir cisimse, biz onu anlamıyorsak ne olucak ?
Ve biz neyin ne olduğunu bilemiyorsak, bu yine benim ifade ettiğim yargıya çıkıyor. Hiç bir şey iyi değildir, iyi ise bile bilemiyoruz. Sadece iyi olduğunu sanıyoruz.
 
işte bu cinayet , belki de Adolf Hitler'in cinayetiydi ve 14 Milyon insanı yanmaktan kurtardı... Bu zamanla belli olur. Belki de daha kötü bir şeye sebep oldu. Sadece olay , yani cinayet kendisinin iyi kötü olup olmadığını bilir. Başka kimse bilemez.
Yalnız bildiğim kadarıyla Hitler'in kurbanları yanmaktan kurtulmuyor. Bozulmuş dine mensup insanlar, iman etmediler.
 
Yalnız bildiğim kadarıyla Hitler'in kurbanları yanmaktan kurtulmuyor. Bozulmuş dine mensup insanlar, iman etmediler.
Eğer Kur'an'a bakacaksak yahudi hristiyan vb gibi sınıflandırma yapamayız sonsuz cehennemliktir yazmaz sadece Allah'ı inkar edenler ve münafıklar sonsuz cehennemliktir şeklinde yazar Hristiyan ve Yahudiler gibi eski bozulmuş dine inananların durumunu sadece Allah bilir ben ateistim bu arada ama Allah'ın işine karışmak olmaz.
 
Öznel olabilir. Mesela sen bir hırsızlığa şahit oldun ve hırsızın çaldığı şeyi alıp sahibine geri verdin. Sahibi için iyilik yapmış oldun, hırsız için kötülük yapmış oldun.
 
İyilik denen şey herkesin zanettiği gibi salt vijdan meselesi değil daha ziyade zorunluluktan yapılır.
Bu zorunluluk bazen kişinin karakterine dayanır bazen de koşullara dayanır.
Yani aynı kişi koşullara göre tavır değiştirebilir.
 
Ne iyilik vardır ne de kötülük. Sadece bakış açısı vardır. Acı çekmek, işkence edilmek kötü bir şeydir "normal" biri için. Ama bir sadist ya da bir mazoşist böyle düşünmez. :) Bu kadar basit.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı