Linux neden kullanılmaz?

Suckless’ın ne olduğunu biliyorum ve hiçbir işime yaramazlar onlar. Bana aynı işi Linux’ta yapmamı sağlayacak güzel ofis yazılımı tarzı bir şey bakıyorum.

Bilgisayari konsol gibi kullanacaksan, oyun ac, oyun kapat modunda; bence Linux kurmaya hic gerek yok. ( Forumda bu kitle ~ %90 )

Oynarken sorun yasamayacaginiz tonla oyun olsa da, Windows'dan bu sebeple gecmeye degecegini hic sanmiyorum.
Ayrıca eğer kullandığın programlar sadece exe formatında varsa wine ile uğraşmaya da değeceğini hiç sanmıyorum. Sadece oyun oynamak için kullandığın bir cihazda privacy veya işletim sistemini düşünmek zaten biraz boş sanki? İşletim sistemi farkını oynarken değil, çalışırken fark edersin.

Son düzenleme:
Sadece SteamOS. Ben genelleme yapıyorum.
SteamOS'in diğer dağıtımlardan farklı olarak yaptığı pek bir şey yok hocam. Valve o dağıtımı Steam Deck'te çalışmak üzere tasarlayıp gerekli araçları önceden yüklüyor, o kadar. Oynattığı oyunları her dağıtımda oynayabilirsiniz.

Kullanılmaz? Size Linux'un "en bilinen" artılarından bahsedeyim:

- Açık kaynak kodludur, kendinizi güvenli hissedersiniz.

- Yapılandırma ile uğraşmak istemiyorsanız kullanım amacınıza göre onlarca dağıtım seçeneği ve kernel mevcut. Örneğin: Ev kullanıcıları ve Windows'tan yeni geçmişler için Linux Mint dağıtımı, oyun için "Windows'tan daha performanslı" zen kernel gibi örnekler verebiliriz.

- Windows'un mavi ekran gibi sorunlarıyla uğraşmazsınız.

- Sırf Windows'un özelliklerinden yararlanmak için bir lisans anahtarına para baymazsınız. Linux, çoğunlukla gönüllü topluluklar tarafından geliştirilmekte olup, sizden para istemez.

- Linux, istediğiniz şekle bürünebilen ve keyfinize göre kullanabildiğiniz bir işletim sistemidir. Görünümünü Windows'tan kat kat daha iyi hale getirebilirsiniz. Üstelik bilgisayarınız eski ise ve son Windows sürümlerini kaldırmıyorsa hafif Linux dağıtımlarından birini seçip hem güncel kalırsınız, hem de bilgisayarınızı ferahlatır ve performansını arttırırsınız.

- Hem son kullanıcı, hem deneyimli kullanıcıyı kapsar. Bu yüzden her kitle Linux'a kolaylıkla alışabilir.

Ayrıca şunu belirtmek isterim ki: Ev kullanıcısı iseniz kullanıcı dostu dağıtımlarda ne kadar terminal arayüzüne ihtiyaç duyuyorsanız Windowsda'da aynı şekilde ihtiyaç duyarsınız. Sonuçta Windows da DOS tabanlı. Fakat Windows diyince aklınıza hiç terminal arayüzü gelmiyor öyle değil mi? 🙂 Linux'u terminal arayüzü ile kullanmak zorunda değilsiniz, bu kadar korkmanıza gerek yok Linux'tan.

- Yapılandırma ile uğraşmak istemiyorsanız kullanım amacınıza göre onlarca dağıtım seçeneği ve kernel mevcut. Örneğin: Ev kullanıcıları ve Windows'tan yeni geçmişler için Linux Mint dağıtımı, oyun için "Windows'tan daha performanslı" zen kernel gibi örnekler verebiliriz.

- Sırf Windows'un özelliklerinden yararlanmak için bir lisans anahtarına para baymazsınız. Linux, çoğunlukla gönüllü topluluklar tarafından geliştirilmekte olup, sizden para istemez.

- Linux, istediğiniz şekle bürünebilen ve keyfinize göre kullanabildiğiniz bir işletim sistemidir. Görünümünü Windows'tan kat kat daha iyi hale getirebilirsiniz. Üstelik bilgisayarınız eski ise ve son Windows sürümlerini kaldırmıyorsa hafif Linux dağıtımlarından birini seçip hem güncel kalırsınız, hem de bilgisayarınızı ferahlatır ve performansını arttırırsınız.

- Hem son kullanıcı, hem deneyimli kullanıcıyı kapsar. Bu yüzden her kitle Linux'a kolaylıkla alışabilir.

Ayrıca şunu belirtmek isterim ki: Ev kullanıcısı iseniz kullanıcı dostu dağıtımlarda ne kadar terminal arayüzüne ihtiyaç duyuyorsanız Windowsda'da aynı şekilde ihtiyaç duyarsınız. Sonuçta Windows da DOS tabanlı. Fakat Windows diyince aklınıza hiç terminal arayüzü gelmiyor öyle değil mi? 🙂 Linux'u terminal arayüzü ile kullanmak zorunda değilsiniz, bu kadar korkmanıza gerek yok Linux'tan.

Iste bu copy paste guzellikler listesinden hafif bunalan insanlarin biraz da eksilerini duyma arzusuyla acilmis bir konu olabilir bu.

CMD once CP1252 denilen sacma sapan encoding'i kenara biraksin terminallik vasfindan once diyecegim ama basarabilecegini sanmiyorum.

Gelin bugün hepimiz Linux'un neden kullanılmaz olduğuna bakalım. Herkes neden kullanılmaz dediği bir şeyler eklesin, ben başlıyorum. Linux'da oynadığım bazı oyunlar ve kullandığım bazı programlar çalışmıyor.

Hocam Linux maalesef MacOS'dan bile az kullanılıyor. Office, Adobe gibi çok önemli programlar desteklenmiyor ve driver desteği de kesin değil her cihazda. Bu yüzden profesyonel ve genel kullanıcıların %90'ı eleniyor. Oyun desteği de neredeyse sıfır olduğundan RTX Sistemli çocukların geçmesi de imkansız. Geriye sadece genel iş yapan ve Linux kullanacak kadar bilgili insanlar kalıyor. Bunların da çoğu Dual boot yaparak sadece canı sıkıldığında Linux kullanıyor ya da tost makinesi bir laptop kullandığından Linux kullanıyor.

Ayrıca şunu belirtmek isterim ki: Ev kullanıcısı iseniz kullanıcı dostu dağıtımlarda ne kadar terminal arayüzüne ihtiyaç duyuyorsanız Windowsda'da aynı şekilde ihtiyaç duyarsınız. Sonuçta Windows da DOS tabanlı. Fakat Windows deyince aklınıza hiç terminal arayüzü gelmiyor öyle değil mi? 🙂 Linux'u terminal arayüzü ile kullanmak zorunda değilsiniz, bu kadar korkmanıza gerek yok Linux'tan.

Hocam Linux program desteği çok kısıtlı. Mesela Adobe PS ile Office programları desteklese ben de kesin geçerim fakat Linux kullansam bile ancak Dual boot kullanabilirim. Wine falan olsa bile Wine kullanmak çok aptalca bence. Emulatör sonuçta performans konusunda çok kötü oluyor. PS ve Nintendo emulatörlerin hali ortada.

Hocam Linux maalesef MacOS'dan bile az kullanılıyor. Office, Adobe gibi çok önemli programlar desteklenmiyor ve driver desteği de kesin değil her cihazda. Bu yüzden profesyonel ve genel kullanıcıların %90'ı eleniyor. Oyun desteği de neredeyse sıfır olduğundan RTX sistemli çocukların geçmesi de imkansız. Geriye sadece genel iş yapan ve Linux kullanacak kadar bilgili insanlar kalıyor. Bunların da çoğu Dual boot yaparak sadece canı sıkıldığında Linux kullanıyor ya da tost makinesi bir laptop kullandığından Linux kullanıyor.

Hocam Linux program desteği çok kısıtlı. Mesela Adobe PS ile Office programları desteklese ben de kesin geçerim fakat Linux kullansam bile ancak Dual boot kullanabilirim. Wine falan olsa bile Wine kullanmak çok aptalca bence. Emulatör sonuçta performans konusunda çok kötü oluyor. PS ve Nintendo emulatörlerin hali ortada.

Hocam Wine emülatör değil, sadece Linux ile Windows arasındaki ara eleman. Ama her zaman performansı düşürdüğü olmuyor. Bazen FPS'i 10-15FPS kadar düşürebiliyor, bazen aynı kalıyor, bazen de yükseltebiliyor.

Güzel çalıştığında bazı hataları da düzeltebiliyor. Mesela hot pursuit 2010 da kontrollerim kaydolmuyordu, ama Linux'ta kaydoluyor.

Son düzenleme:
Hocam Wine emülatör değil, sadece Linux ile Windows arasındaki ara eleman. Ama her zaman performansı düşürdüğü olmuyor. Bazen FPS'i 10-15FPS kadar düşürebiliyor, bazen aynı kalıyor, bazen de yükseltebiliyor.

Hocam ara eleman dediğiniz şeyin emulatörden farkı ne ki :D Ben açık kaynak kodu ve özgür dağıtımları destekliyorum fakat programların %90'ının desteklenmediği ve sürekli Dual boot kullanmak zorunda kalacağım bir işletim sistemini kullanmam.

Hocam ara eleman dediğiniz şeyin emulatörden farkı ne ki :D Ben açık kaynak kodu ve özgür dağıtımları destekliyorum fakat programların %90'ının desteklenmediği ve sürekli Dual boot kullanmak zorunda kalacağım bir işletim sistemini kullanmam.
Windows API çağrılarını Linux için çeviriyor diyeyim.

Söyle özetlenebilir sanırım uygulama Windowsta olan bir kütüphaneyi çağırıyor mesela Wine'da Linux için çeviriyor onu. Yanlış biliyorsam düzeltebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı