Linux neden sevilmiyor?

Bunun Linux'u baglayan bir yani yok ki. Chrome gelistiricileri guvenlik icin sandbox ayarini tabii tutuyor. Firefox'da da boyle mesela. Zaten gerekli olan bir şey sandbox, root kullanicisinda bu tur programlari calistirmaniz ayri ironik bir durum.

Kullandığın dagitima bagli olarak degisebilen bir şey bu.
Ornegin Slackware kullaniyorsundur, bunu kullanan adamin grafik arayuzle isi olmaz. Zaten o amacla yapilmamis bir dagitim.
Diger yandan da Manjaro kullaniyorsundur, Pamac uzerinden tek tik ile guncellemeni yaparsin. Zira son kullaniciyi hedefleyen bir dagitim.

Linux'un son sirada olmasinin sebebi; fazla populer olmamasi ve dolayisiyla cogu kisi kullanmadigi icin kotu amacli yazilim gelistiren elemanlarin pazar payinin yuksek oldugu isletim sistemlerini tercih etmesinden kaynakli. Windows gibi Linux dagitimlarina da sizmak kolay. Resmi kurumlarda bile Windows 10'un kiytirik eski surumleri kullanilirken, adamlar Linux'u ne yapsin bu konuda? Metasploit icerisinde gordugun payloadlarin yarisindan fazlasi Linux cekirdegi icin yazilmis. Ayrica Android telefonlar IOS'a gore 1. sirada oynuyor. Onlarca exploit gordum Android icin yazilmis olan. IOS'ta pegasus olayindan baska bir "hacking" olayi duymadim.

Linux kullanan kac kisi "C" dilini biliyorda acik kaynak kodlu olmasindan yararlansinlar?
Normal bir kullanici bahsettigin kernelin icerisindeki kotu amacli bir kod satirini bulmak icin kac bin satir inceleme ihtiyaci duyar? Incelese bile anlar mi? Incelemez, scam icerikli sitelerden indirdigi kernel dosyasini compile edip kullanan insanlari "acik kaynak kodlu" oldugu icin bu sayede avlayabilirsiniz.
Normal kullanici icin hiçbir artisi yok inanin bu kavramin.
Gerci hazir toollar kullanan insanlarin da normal kullanicidan bir farki yok benim gozumde. Hava atmak icin 5 yasindaki cocugun bile basabilecegi tuslara basarak bir şey yaptigini kanitlama pesindeler.
"Kali" kullanan insanlarin kaci acaba "Hacker" diyebilecegimiz turden insanlar. %90'i lamer denen tayfa.

Aslinda buna siz izin veriyorsunuz biliyor musunuz? Google hesabi ayarlarinda reklam secenekleri var.
Varsayilan haliyle bu tur reklamlari, sizi takip etmesini kabul etmis oluyorsunuz ama ayarlari 5 dakika inceleyen birisi bu tur secenekleri kapatabilecegini bilir.
Evet onlar sizin ustunuzden para kazaniyor ama yeterince akilli olursaniz size sunmus olduklari hizmeti onlara karsi olan bir silah gibi kullanmayi ogrenebilirsiniz.

Bu arada bu yazdiklarim Linux'u kotulemek icin degil. Yazmis oldugunuz yazilari daha onceki yillarda cokca gordum ve bir sure sonra bu yazilari cesitli insanlarin tekrarlamasi can sikici oluyor. Bir yerden sonra insanlarin artik kendilerine ait cumleleri kurup, daha idealist olmalari gerekiyor bence.
Ayrica surekli tekrarlanan seylerin yanlış oldugunu bildigim icin yazdim, sizi hedef alan bir tutumum yok.

Linux'un acik kaynak kodlu olmasinin tek avantaji kodun incelenebilmesi mi saniyorsun? Bir de scam sitesinden kim kernel kaynagi indiriyor onu da merak ettim. Ekstra olarak kelimelerle oynamak kolay ben sanmiyorum sadece 3 5 seyi kapatarak Google'in senin kisisel bilgilerini islemesini engelleyebilesin.

Selamunaleyküm :D
(Linux kullanmadım hiçbir bilgim yok)
Linux Mac'ten bile az kullanılıyormuş.
Niye ki? Bu nur topu gibi Linux'un günahı ne.
Niye Linux yüklemek yerine korsan Windows
kullanıyoruz. (hadi eskiden Windows Vista/7 starter vardı, ücretsiz kurmak suç değildi.)
Çoğunuz diyecek ki programların %75'i Linux'a yüklenmiyor o yüzden korsan, Linux'u indiren yok ki desteği de olsun. Üstelik bildiğim kadarıyla RAM'i tasarruflu kullandığı için Linux daha iyi performans gösteriyor ki, zaten bu yüzden iş istasyonlarında kullanıyorlar.
Harbiden niye Linux sevilmiyor?
Sanırım her oyunda linux desteği iyi çalışmıyor ve bazılarında hiç yok o yüzden Windowstan devam

Linux amacı daha çok geliştiriciler için yapıldığından, program geliştiricileri ve oyun yapımcılarının Linux üzerine yapmadığı için sevilmeme değil tercih edilmiyor. Windows ve Mac ilk çıktığında insanlara masaüstü deneyimi yaşatmak için tasarlanmıştı.​

Selamunaleyküm :D
(Linux kullanmadım hiçbir bilgim yok)
Linux Mac'ten bile az kullanılıyormuş.
Niye ki? Bu nur topu gibi Linux'un günahı ne.
Niye Linux yüklemek yerine korsan Windows
kullanıyoruz. (hadi eskiden Windows Vista/7 starter vardı, ücretsiz kurmak suç değildi.)
Çoğunuz diyecek ki programların %75'i Linux'a yüklenmiyor o yüzden korsan, Linux'u indiren yok ki desteği de olsun. Üstelik bildiğim kadarıyla RAM'i tasarruflu kullandığı için Linux daha iyi performans gösteriyor ki, zaten bu yüzden iş istasyonlarında kullanıyorlar.
Harbiden niye Linux sevilmiyor?
Linux windows'un çakması gibi geliyor bana

Hocam su anda boyle olmasinin neden %90 uygulama destegi (Adobe programlari 3D uygulamalar calismiyor). Ha yapmak istiyorsaniz yapabiliyorsunuz fakat adam 'niye Windows varken gereksiz ugrasayim' kafasiyla direkt olarak saliyor Linux'u. Oyun destegi konusuna gelirsek Steam oyunlarinin hepsini bir ayar acarak indirebiliyoruz. Wine denen illet programla ugrasirsaniz Windows programlarinin %90'lik kismini acabiliyor hale geliyoruz. Bunun yuzunden genel olarak bilgisayarla ugrasmayi seven insanlar Linux'u tercih ediyor. Kullananlarda gayet seviyor.

Kanka Windows'tada MEB engelliyor o konuda şüphen olmasın. 🤣 (bizim tahtada Windows'tu Valorant yükleyecektik.)
Dosya sistemi aynı değil mi Ubuntu'nun inceleme videosunu izlemiştim.

VPN ile almanya bağlanabilirseniz MEB güvenliği sıkıntı çıkarmaz. Akıllı tahtalarda özel olarak MEB güvenliğinin izin verdiği sitelere girebiliyor.

Linux Windows'un çakması gibi geliyor bana.

Tarihçeye bakarsak tam tersi gibi olabilir.

Hocam insanlar Windows, MacOS'da falan her şeyin grafiksel arayüzle yapılmasına alışkın ve aşina, Linux'ta ise bazı şeyler grafiksel arayüzle yapılmıyor mesele güncellemeyi terminalden yapıyoruz diğer birçok işlem gibi.

Ayrıca Linux desteği olan uygulamalar bile bazen düzgün çalışmayabiliyor mesela root kullanıcısında Chrome kullanmak için sandbox u kapatmak gerekiyor Chrome için.

Windows, macOS gibi işletim sistemleri güvenlik açıklarıyla dolu sadece birinin onları keşfedip istismar etmesini bekliyor, Linux ile uyumlu virüsler ise çok az bir ara bir yerde görmüştüm işletim sistemlerinin hacklenme istatistikleri yayınlanmıştı grafik olarak ve Linux en az hacklenen OS'lardan biriydi hatta en sondaydı diye hatırlıyorum. Çoğu insan bunu bilmiyor diye düşünüyorum.

Ayrıca Linux açık kaynaklı bir işletim sistemi ee hal böyle olunca içine zararlı bir yazılım koymak zor oluyor çünkü isteyen kaynak kodlarına bakabiliyor, diğer işletim sistemlerinde ise kaynak kodlarına bakamadığımız için içinde bizi riske atabilecek bir yazılım var mı yok mu bilemiyoruz ve işde ben Apple kullanıyorum falan çok güvenlikli bana bir şey olmaz demeyin Apple gibi firmaların servetini bizim bilgilerimiz pazarlayarak kazandığını biliyoruz bilmiyorsanız da artık biliyorsunuz.

Bunu pazarlama işini sadece Windows, Apple, Android falan yapmıyor Google falanda yapıyor. Test etmek isterseniz Chrome'i ya da Google hesabınıza bağlı herhangi bir tarayıcıyı açıp bir arama yapın atıyorum Gaming PC diye birkaç site gezin ve Chrome'i kapatın sekmelerle beraber.

Sonra tekrar açın tarayıcıyı dk bir gol bir Gaming PC reklamı çıkacak.

Linux kullanılmıyor çünkü insanlar istemiyor. İnsanlar Windows'taki, MacOS'taki rahatlığa alışmışlar ama bilmiyorlar ki birkaç eklentiyle Linux diğer işletim sistemlerinden daha kolay ve pratik oluyor.

Şahsen Linux kullanmaya başlayalı birkaç ay oldu ve deneyimimi anlatmam gerekirse. Ben Linux kullanmaya başlayana kadar işletim sistemi kullanmıyor muşum.
Hocam Google'da topluyor dediniz ya. Android zaten Google'ın değil mi?

Hem Android de Linux ama GNU/Linux değil.

Ve Linux'da da virüs var ama son kullanıcı için az herhalde. Çünkü
sunucular çoğunlukla Linux kullanıyor zaten.
Mesela son kullanıcıya özel virüs yapıp öyle bilgilerini mi çalmak daha mantıklı olur yoksa Linux'un açığını bulup TEchnopat serverini hacklemek mi daha mantıklı?
Android gibi işletim sistemlerinde çok fazla açık var
Android Linux tabanlı, açık kaynak kodlu.
Sadece ufak ama önemli bir kısmı kapalı.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı