Lise okumadan yazılımcı olmak

Matematik olmadan yazılım olur diyenler yalan söylüyor. Hiç matematik bilmeden yazılım öğrenmeye çalıştığımda hiçbir şey yapamıyordum. Ama matematiği öğrenmeye başladıktan sonra çok daha iyi düşünebildiğimi fark ettim. Şu an sınava hazırlanıyorum bu arada.

Matematik olmadan yazılım olur diyenler yalan söylüyor. Hiç matematik bilmeden yazılım öğrenmeye çalıştığımda hiçbir şey yapamıyordum. Ama matematiği öğrenmeye başladıktan sonra çok daha iyi düşünebildiğimi fark ettim. Şu an sınava hazırlanıyorum bu arada.
O matematik gerekli değil diyenler Hello World yazmayı bırakıp gerçek projelere yönelsinler bakalım gerekli miymiş değil miymiş :)

1-2 sene geçmeden artık piyasada çok insan programlama dilleri ile program yazabilir hale gelecek bu sebeple artık şirketler programlama dili bilen insanları değil bu işin mühendisliğini, metamatiğini bilen insanlar arayacak. O zaman insanlar nitelikli bir mühendis olmanın önemini anlar. Yahu şuan "Üniversite boş abi programlama öğren." kafasında çok insan var. Herkes biraz uğraşma ile gecekondu bir ev yapar ama bu kişiye bir rezidans inşaa ettiremezsiniz. Üniversite okumadan iyi yerlere gelen birkaç insan olabilir ama bireysel olarak düşünün; piyasada sizin gibi sayısız insan var.

Bir tane bildiğim ilkokul mezunu çok iyi yazılımcı tanıdık var. Çok iyi yerlere getirdi kendini çalışarak ama bu senin de aynı durumu yaşayacağın anlamına gelmez. Yani yaptığın kumar oynamak olabilir. Kendi kararlarını kendin vermelisin.

Hadi İngilizce olmadan başlangıç olarak belli şeyleri öğrenebilirsin ama matematik olmadan başlangıcı bile yapamıyorsun. Bizzat kendi tecrübem.
Ben de geçen sene sınav dönemindeyken bir projem için 4 gün aralıksız tonlarca A4 kağıdına matematiksel işlem yapmak zorunda kaldım. Hepsi de analitik geometri ile ilgiliydi yanlış hatırlamıyorsam. Hayatımda çözmediğim kadar analitik geometri sorusunu kendi problemimle uğraşırken çözmüş kadar oldum. Yazılım hayat kurtarır :)

1-2 sene geçmeden artık piyasada çok insan programlama dilleri ile program yazabilir hale gelecek bu sebeple artık şirketler programlama dili bilen insanları değil bu işin mühendisliğini, metamatiğini bilen insanlar arayacak. O zaman insanlar nitelikli bir mühendis olmanın önemini anlar. Yahu şu an "Üniversite boş abi programlama öğren." kafasında çok insan var. Herkes biraz uğraşma ile gecekondu bir ev yapar ama bu kişiye bir rezidans inşaa ettiremezsiniz. Üniversite okumadan iyi yerlere gelen birkaç insan olabilir ama bireysel olarak düşünün; piyasada sizin gibi sayısız insan var.

Bir de sırf popüler diye kendine uymayan bölümü seçenleri sektörde tokat manyağı yapacaklar.

Ben de geçen sene sınav dönemindeyken bir projem için 4 gün aralıksız tonlarca A4 kağıdına matematiksel işlem yapmak zorunda kaldım. Hepsi de analitik geometri ile ilgiliydi yanlış hatırlamıyorsam. Hayatımda çözmediğim kadar analitik geometri sorusunu kendi problemimle uğraşırken çözmüş kadar oldum. Yazılım hayat kurtarır :)

Hocam maalesef gereksiz kişilerin tercih etmesi puanları çok yükseğe çekiyor. Belki 100(örnek) nete iyi bir yerde okuyabilecekken orta seviye anca tutmaya başladı.

Bir de sırf popüler diye kendine uymayan bölümü seçenleri sektörde tokat manyağı yapacaklar.
Yahu bu kişi hadi üniversite okudu diyelim bölümü bitirdi şirkete girdi diyelim. Sonuçta bu kişiden bi' beklenti olacak. Tak! Verecekler bu kişiye matematik&yazılım çukurunun en dibinden alınmış bir proje. İlk önce şirket içinde bu projeyi yapamayacağı için mobing, sonra pişmanlık duygusu, depresyon, istifa...
İnanıyorum ki önümüzdeki 10 sene içinde öne çıkacak kişiler sadece programlama değil bu işin mühendisliğini de bilen kişiler olacak. Unutmadan, ne kadar iyi şoför olursanız olun ehliyetiniz yoksa fıs.

Yahu bu kişi hadi üniversite okudu diyelim bölümü bitirdi şirkete girdi diyelim. Sonuçta bu kişiden bi' beklenti olacak. Tak! Verecekler bu kişiye matematik&yazılım çukurunun en dibinden alınmış bir proje. İlk önce şirket içinde bu projeyi yapamayacağı için mobing, sonra pişmanlık duygusu, deprasyon, istifa...

Daha bölümü bitiremeden bırakıyorlar zaten :D Ama işte gerçekten isteyenlere de engel oluyorlar sıralama yönünden.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı