Neden Linux?

Arch çok konuşuldu.
Türkiye'de Archman topluluğu epey çalışkan. Ve onun kurulumu da kolay.
Yeni başlayanlar, Slackware, Gentoo, Arch gibi dağıtımları son hedef olarak görebilir.
Başlangıçta Fedora, OpenSUSE, Debian ve bunlara bağlı dağıtımları tercih etmelerini öneririm.

Vallahi açıkcası anlamadığım şunlar:
1-)Microsoft nasıl oluyor da Global Desteği elinde bulunduruyor?
2-)Oyunların Linux versiyonu neden çıkmıyor (LoL gibi)? FPS Linux'ta daha fazladır.
3-)Çoğu şirket macOS ve Windows'a program yapıyor Linux'ta neden yok kapalı kaynak kodlar olduğunu düşünüyorum.
Bu dediklerim de sanırım Linux'un dağıtım çeşitliliğinin eksi yönleri. Eğer tek olsa çoğu firma Linux versiyonu olan programları piyasaya sürerdi.

Windows'u konsol, Linux'ü ise kendine göre dizayn edebileceğin toplama sistem gibi düşün.
Merhaba, söylediğiniz şeye katılıyorum kısmen, sadece "Linux'ü" yazdığınız kısım beni gerçekten rahatsız etti :D linuks diye okunuyor aslında, siz "linüks" diye mi telaffuz ediyorsunuz?

Ayrıca konu hakkında söylemek istediğim şeyler şunlar;
Microsoft sana: "Al bunu kullan" diyor.
Linux: "İstersen kullan, istersen kullanma, istersen sat, istersen değiştir, istersen geliştir, her şey açık ve bedava" diyor.

Telefonunuzda bir uygulamanın ana ekranınızdaki yerini değiştirmenize izin vermeseydi onu kullanır mıydınız? Meselâ Whatsapp sağda durmasın solda dursun istiyor olsaydınız ve imkân vermeseydi bu güzel bir şey olur muydu? Bu çok basit bir örnek tabii ki. Açık kaynak kodlu yazılımların felsefesi daha bilimseldir, "herkes görsün herkes birlikte hataları bulsun herkes birlikte geliştirsin, gizli saklı kodlar ardında milletin bilgilerini çalıp devletlere ve şirketlere satmıyoruz" olayı ile işlediği için, kodlarını göremediğiniz Windows'un yerine herhangi bir Linux dağıtımı kullanırsanız sizin gibi insanlar tarafından(insanlara önem vermeyen şirketler tarafından değil) rahat olursunuz.

Ayrıca bilgi paylaştıkça çoğalır. Bir bilginin ortada olması ortada olmamasından daha iyidir her zaman. Açıkta olmayan bir bilgi sahibinden başkasına fayda sağlamaz.

Yani Windows yalandır. (Sağlam racon kestim.)

İddialı bir tez yazmış gibi hissediyorum.

DÜZENLEME;
Vallahi açıkcası anlamadığım şunlar:
1-)Microsoft nasıl oluyor da Global Desteği elinde bulunduruyor?
2-)Oyunların Linux versiyonu neden çıkmıyor (LoL gibi)? FPS Linux'ta daha fazladır.
3-)Çoğu şirket macOS ve Windows'a program yapıyor Linux'ta neden yok kapalı kaynak kodlar olduğunu düşünüyorum.
Bu dediklerim de sanırım Linux'un dağıtım çeşitliliğinin eksi yönleri. Eğer tek olsa çoğu firma Linux versiyonu olan programları piyasaya sürerdi.

1. Pazarlama/marketing ve fırsatçılık.
2. Maalesef Tencent gibi büyük bir şirket LoL Linux versiyonu yapmıyor, bu beni de çok üzüyor hatta her gün isyan ediyorum Windows'a sırf LoL oynamak için boot ederken. Sebebi ise gamer kitlesi arasında pazar payının az olması.
3. Bu söylediğiniz aslında doğru değil, sadece çok bilinen ve çok kullanıcısı olan programlar Windows ve Mac için yazıldığı için böyle, fakat mac için yazmış olanlar genellikle linux için de compile edilebilecek şekilde kaynak kodu paylaşıyorlar. (mac=unix bazlı, linux=unix bazlı)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı