Çözüldü Neden önceden toplanmış bilgisayarlarda Linux yerine FreeDOS yüklü geliyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

NoobSolid26

Centipat
Katılım
23 Ağustos 2023
Mesajlar
1.956
Çözümler
8
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel Core i3-4170
Intel HD Graphics 4400
4 GB DDR3 RAM
ST500DM002-1BD142

Linux Mint 21.2 Xfce
Cinsiyet
Erkek
Neden açık kaynaklı bir şey yüklemişken FreeDOS yerine Linux yüklememeleri hep bana garip gelmiştir. Bildiğim kadarıyla Windows gibi lisans ücreti de istemiyorlar. Bilgisayara Windows kuracaksan bile en azından bilgisayarda bir şeyler yaparsın kurana kadar. Ayrıca çoğu kişiyi Linux ile de tanıştırabilir böyle bir şey. Sizce neden böyle bir şey yapıyorlardır bir fikriniz var mı?
 
Çözüm
Tartışma farklı yönlere kaymış. Tamamını okumadım. Fikrimi belirteyim.

Şöyke düşünelim ben pc satıcısıyım. ilk açılışta boot error veren bir laptop veya pc satmak mantıksız. Maliyetten kısmak için veya başka sebeple Windows kurmadım sisteme.
En basit işletim sistemi freedos. ücretsiz. Kurulumu tek komutla 1 saniye sürüyor. Maliyetsiz.
Linux kurmak biraz daha maliyetli, zahmetli, zaman istiyor. Son kullanıcının sevmeme ihtimali var. Arayüzü sevmeyen kullanıcı tarafında marka değerinin olumsuz etkileme ihtimali var.
Bence en büyük sebep bu.
Hangi linux dağıtımının, donanım ile tam performans ve uyumlu çalışacağı test edilmesi gerekir.
Satıcı olarak neden uğraşayım ki. Sistemdr test etmediğim yazılımı yükleme riskine neden gireyim.

Firmalar şunu yapabilir. Aynı ürünü aynı fiyata Freedos ve atıyorum Ubuntu kurulu iki versiyonunu sürerler piyasaya. Bakalar satışa ki bence denemişlerdir.

Freedos en maliyetsiz ve risksiz çözüm.
Ne anlatmışım sen ne anlatmaya çalışıyorsun.
Ben bilgi sahibi olmayan son kullanıcılardan bahsediyorum.
Bu arada önceden USB ye yazmadığın bir ISO'yu nasıl önyükleme yapmayı planlıyorsun ki ?
Başka bir cihazdan? Sanki FreeDos gelen makineye başka bir bilgisayardan yazmıyoruz. Evet farkındayım Linux gelirse başka bir cihazdan yazmaya gerek kalmaz ama ben zaten Linux olmasın FreeDos olsun demiyorum.
 
Herkes bilgili tecrübeli olacak diye bir kaide yok. Sistem alanların % olarak çoğunluğu oyun için alıyor.
Tutupta Linux'ta Wine kullanıp, DirectX'i Vulkan'a çeviriciler falan bunlarla oyuncular ilgilenmez tercihte etmezler.
Zaten tercih edeceği falan yok. Linux sisteme Windows kurulmuyor mu dostum? Linux'ta istediğiniz gibi Windows'u yazdırabilirsin hem. İstemiyor musun? O zaman git başka bir bilgisayardan yazdır. FreeDos'ta yazdırma şansın hiç yok.

Anlattığım şeyi anlamamanızı hala daha anlamıyorum ya.

@Emrepkr adama biz Linux kullanacak diye bir şey demiyoruz zaten. Lütfen düzgün oku her şeyi. Bunu uykun olduğunu varsayarak ona bağlıyorum.
Aynı tartışma, farklı insanlar. :kahve:

FreeDOS olursa "Windows nasıl indirilir?" yazarım.
Öyle bir şey yapamazsın bu arada. 😃
 
1) Fikrine saygı durmak zorunda değil kimse.
2) Bahsettiğimiz şey bir tercih değil, sen FreeDOS yerine Linux kurulu gelmesinin mantıksız olduğunu savunuyorsun, ben de neden yanıldığını anlatıyorum. Bu bir tercih meselesi değil, bir tartışma meselesi.
3) Tartışmanın sonu sen argüman üretmeyi bırakıp anlamsız nedenler ortaya sürerek kaçmaya başladığında geldi zaten. Tartışma kültürünü öğreniniz.
@Rashmore aslında tüm mesajlarınızı alıntılamak isterdim. Mantık örgünüz ve bunu ifade şekliniz technopatta gördüklerimin en iyisi.
Windows-Linux tartışması yapıyor olsak haklısın. Ama FreeDOS-Linux tartışması yapıyoruz. Linux'la gelmezse USB'yi başka bilgisayarda hazırlamak zorunda kalacaksın.
Burada sizin dışınızda herkes farkında neyin ne olduğunun.
@Burakydn +++

İki laf da benden.
Arkadaş freedos geleceğine Linux yüklü gelse de en azından windows kurana kadar internete girebilsem kötü mü olur?
Belki windows nasıl kurulur ona bakcam. Belki hava durumuna.

Bilgisayarlara Linux yüklü gelmemesinin sebebi bariz. Olurda kazara Linux'u sevecek birileri çıkar korkusu ile Microsoft'un baskısı. Başka hiçbir izahı olamaz.

Bu arada ben bir Linux sever değil Windows severim. Laptop'umun Linux yüklü gelmesini isterim ama en kısa zamanda Windows'u yüklerim. @DNA üzdü ve şaşırttı. Biraz daha mantıklı sanırdım. Ortada mantıklı hiçbir agüman yok. Söylediklerinin tamamının özeti şu. Karşı olmak istiyorum ve bu yüzden karşıyım. Ben istemiyorum olmasın bile değil.
 
Son düzenleme:
Öyle bir şey yapamazsın bu arada. 😃
2 yıl önce aldığım bilgisayardan öyle yapamayacağımı biliyorum hocam. Zaten videolara girer girmez karşına çıkan şey başka bilgisayar kullanarak önce Windows'u flash diske indirme işlemi oluyor. Burada bahsettiğim şey FreeDOS olursa Windows'u nasıl indireceğimi Google'a aratırım, nasıl FreeDOS üzerinden Windows kurmayı aratırım değil hocam. İllaha ki çevrenizde hazır kasa alıp sistem FreeDOS geldiği için Google'a "Windows nasıl indirilir?" diye aratan olmuştur.

Kasayı aldığım ilk gün FreeDOS olacağını öğrenince ani bir gerginlikle "Windows nasıl kurulur?" diye aratmıştım zamanında. Linux gelseydi o zamanlar Linux bilmediğim için önce "Linux ne?" diye aratırdım. Sonra "Linux'a nasıl Windows kurulur?" diye aratırdım.
 
Ahmet'in bilgisayarına FreeDOS yerine Ubuntu yüklü geldi.
Ahmet USB'ye ISO yazıp Windows kurmak istiyor.
Ahmet bir makale okudu ama iki satır kod yazması gerekiyormuş.
Ahmet akşam kuzenine gidip USB'sini orada hazırlamaya karar verdi.
İşin aslı, gerekmiyor bile ama FreeDOS yerine Ubuntu standart hale gelse mesela Canonical Ubuntu'ya önyüklü ISO yazma uygulaması getirir. (Halihazırda olabilir bile, ben epeydir kullanmadığım için bilmiyorum.)
Onun dışında yapılacak maksimum iş, uygulama mağazasından gerekli uygulamayı kurmak. Hadi diyelim uygulama mağazada yok, internette binlercesi olan makalelerde basitçe terminalden nasıl gerekli uygulamayı kuracağınla ilgili 2 satır kodu yapıştırmak.
Bu arada ber bir Linux sever değil Windows severim. Laptop'umun Linux yüklü gelmesini isterim ama en kısa zamanda Windows'u yüklerim.
Ben de pragmatik bir şekilde bakıyorum bu işlerde mevzuya. Şahsen Windows pek sevmem, Linux'a sempatim vardır ancak Bilgisayara ilk iş Windows kurarım çünkü her halükarda işim düşüyor. Bu konuda verdiğim cevaplar da tamamen pragmatik açıdandı, arkadaş argüman üretemediği için Linux kurulmasın da nolursa olsun diye tuşlara basmaya devam etti sadece.
 
Bence etkinleştirilmemiş windows kurulabilir.

Etkinleştirilmemiş Windows'lu sistemler bile içinde dahili FreeDos veya Ubuntu bulunan sistemlere göre 1000 TL daha pahalı. Bu durum da suistimal ediliyor yani.
 
Farkettim hocam. Espri niyetine söyledim onu.
Konu çok hararetli durumda hocam, üstüne birde benim pek bilgili olmadığım bir konu olunca kendimi iyice açıklayayım dedim. Çok bilmediğim bir konu hakkında kaybedeceğim bir tartışmaya girmeyi eğer kaybedeceğimi ön görebiliyorsam tercih etmiyorum.
 
Pragmatik, teorik yerine pratik düşüncelere dayalı bir şekilde, olaylarla mantıklı ve gerçekçi bir şekilde ilgilenmek anlamı taşır.

Heşeyin özeti gibi tek kelime ''pragmatik''
Linux yüklü olmasının pratikte yararı var mı? Var. (Sıfır bilgisayar tecrübesi olan biri için bile en azından => Boş gelse internete giremiycem, Linux var girebiliyorum.)
O kadar da karmaşık bir konu değil. Anlamak'ta zorlanıyorum inat niye ki?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı