Özgür irade var mıdır?

Technopat'ta din tartışmasına girmek en büyük hatadır aklında bir yerde bulunsun. Zamanında test edip onayladım ve insanların maymundan geldiğine inanan kişilere hiçbir şey anlatamam daha doğrusu anlamak istemezler.


Örnek vermek gerekirse de @kostantiniyye adlı üyenin attığı cevaba haha ve beğenmedim emojisi atmaları.
Din tartışmasına giren kim? Ben herkesten bağımsız olarak yazdım. Ne alıntı yaptım, ne cevap. Zaten senin dediğini bende söylüyorum. Eğer din muhabbetine benim ile girerlerse kendileri kaybeder.
 
Ama siz bunları gene toplum normları ya da bir şeylerden etkilenerek yapıyorsaniz kendi isteğiniz dışına çıkıyor yani çok saf bir kavram olarak görmek lazım irade dediğiniz gibi elbette böyledir ama özgür kelimesi var ortada ve doğacağınız yeri seçememek bile aslında özgürsüzlüktür.

İnsanlarda cüzi irade vardır bu irade özgür iradedir fakat bir sınırı vardır, bu sınıra gelecek olursak da şöyle bir örnek verebiliriz cüzi irade ve mutlak irade vardır cüzi irade mahlukata yani insanlara aittir, fakat mutlak irade hakkına gelecek olursak bu yalnız Allah'a aittir. Eğer kul istediği her şeyi irade etseydi ve bu gercekleşseydi sence kâinat bir düzene sahip olabilir miydi?
 
İnsanların özgür iradeyi yanlış anlamaları özgür iradenin olmadığı anlamına gelmez. İrade etmeye örnek vermek gerekirse sen bugün oyun oynayıp hayatını olduğu yerde bırakabilirsin, fakat kitap okuyup kendine yatırım yapmayı irade edip çabalarsan ileride iyi bir hayatın olabilir. İrade ettiğiniz bu şeyleri size silah zoruyla yaptırılmıyor.
Özgür iradeden kastın istediğim zaman istediğim şeyi yaparım durumu mudur? Doğru mu anladım?
 
Tamamdır hocam sizinki anlaşıldı özgür iradeye sahip olup karakter özelleştirme ekranına gitmek istiyorsunuz.
Sen böyle herkesi küçümsüyor musun? Yoksa dinleyecek veya cevap verecek misin? İlk yazdığım yorumu okumadan yorum yapmaz isen sevinirim.
Öyle yazmamın sebebi ise verdiğin örnekten kaynaklıdır. Biraz da hatayı kendinde ara derim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı