Ruh var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ruh kavramını bilimsel olarak açıklayabilmek mümkün gelmiyor bana. Bilim dışında da nasıl açıklıyorsanız açıklayın ruhu.
Ruh kavramı olarak açıklamadım zaten hocam.
Dediğiniz gibi ben de inanmıyorum fakat bir şekilde bilime "uyarlamak" gerekirse 4. boyut olarak açıklamak en mantıklısı olmaz mı?
 
Alzheimer hastası olan ya da hafıza kaybı görmüş / yaşamış hiç kimse ruh diye bir şeyin varlığına inanmaz.

Edit : Kendinin yasamasi degil. Siz anlattigimi anlamamissiniz. "Hastasi olan" dedim, hastalanan degil. Annem yillarca Alzheimer hastasi olarak yasadi. Yillar icinde kisiliginde olan degisimleri gozumle gordum. Zaten bu tur sacma seylere inanmam ama boyle bir hastasi olan hic bir insan bu tur dogaustu bir sacmaligi kabul etmez.
 
Son düzenleme:
Ne alakası var ki? Hafıza kaybı yaşamana gerek yok inanmak / inanmamak için.
Kendinin yasamasi degil. Siz anlattigimi anlamamissiniz. "Hastasi olan" dedim, hastalanan degil. Annem yillarca Alzheimer hastasi olarak yasadi. Yillar icinde kisiliginde olan degisimleri gozumle gordum. Zaten bu tur sacma seylere inanmam ama boyle bir hastasi olan hic bir insan bu tur dogaustu bir sacmaligi kabul etmez.
 
Kesinkes bir ifadeyle yoktur diyeceğim çünkü ruhun varlığına dair hiçbir kanıt yokken ruh vardır deniyorsa tersi de kesin bir ifadeyle belirtilebilir.

Çıkış noktası din olan ruh kavramının varlığına dair din kitaplarına istinaden delil gösterilmesi gerekirken rastgele oluşturulan fikirlerle bunun savunmasını yapmak saçma geliyor ba
Dostum, önce ruh kelimesi ile kastedilen nesnenin, aslında bireyin kişiliği veya hükmî şahsiyeti anlamına geldiğini belirteyim. Yâni ruh, insanın hukuksal sorumluluk taşıyan bireysel benliği demektir. Düşünüp karar veren varlık budur. Fakat, bireyin aslında anatomik bedeni ile eşdeğer veya özdeş bir canlı varlık olmadığı zamanla anlaşıldığı içindir ki, Psikoloji-Psikiyatri ve Sosyoloji gibi bilimler ortaya çıkmıştır. Çünkü bireyin bedeni maddesel bir varlık olduğu için gözle görülebilse de, bireyin kişiliği, maddesel bir varlık olmadığı için yâni gözle görülememesi bir yana zaten başka hiç bir şekilde de fiziksel olarak izole edilemeyeceği için elbette maddesel olmayan bir varlıktır. Bireyin kişiliği yâni ruhu, anatomik bedeni değil işte bu soyut varlıktır yâni sizin "kesinkes bir ifadeyle yok" dediğinizdir! Kısacası her bireyin kişiliği, o bireyin ruhu demektir ve kesinlikle anatomik bedene özdeş veya eşdeğer değildir. Anatomik beden, ruhun bu dünyadaki "avatarı" konumunda olup çok gelişmiş ve değerli bir mobil biyolojik araç olarak düşünülebilir.
Anlayamadığınız nokta işte burasıdır ve bu da çok doğaldır. Çünkü meselenin başlangıcı, dünyaya gelen bireylerin, öğrenilmiş gerçeklik ve kimlik algısı ile yetişmeleri ve dolayısıyla kendi kişiliklerini, "erkek" veya "kadın" olarak yâni anatomik beden yapısına göre konumlandırmaları ve buna göre bir yaşantı sürmeleridir. Bu yanlış değildir ve gereklidir de, aksi halde insan medeniyeti zaten kurulamazdı. İnsanın, ruh ve beden olarak iki bileşenden oluşmasının nedeni, belki teknik olarak Yaratıcının tercih ettiği bir tasarım ve yaratım seçeneği olarak düşünülebilir. Fakat bizim bu iki bileşenin nasıl birarada tutulduğunu incelememiz ve anlamamız imkânsızdır, eğer var olsaydı onu her halde ancak başka bir Yaratıcı, bizim Yaratıcımız ona izin verseydi, inceleyebilirdi. Bizim bilebileceğimiz, bu bileşenlerden sadece anatomik bedenin nasıl meydana geldiğidir, çünkü fiziksel varlık olduğu için inceleme ve anlama imkânımız vardır ve Biyoloji biliminin temel konusudur. Fakat diğer bileşen olan ruhun yâni bireyin kişiliğinin, nasıl var olduğu ve anatomik bedene nasıl bağlandığı ise inceleme ve anlama imkânına sahip olmadığımız metafizik süreçlerdir. Dolayısıyla cevabını bulamayacağımız iki soru şunlardır: (1) Bireyin bedeni maddesel olduğuna göre atomlardan yapılmıştır. Bireyin kişiliği yâni ruhu maddesel olmadığına göre acaba yapıldığı soyut nesne nedir, nasıldır? (2) Bireyin kişiliği maddesel bir varlık olmadığına göre, bireyin bedeni ile yâni maddesel bir varlıkla nasıl bütünleşmiştir?
Cevabım çok uzun olduğu için özür dilerim, umarım yararlı olur.
 
Beyindeki herhangi bir arıza kişiliğin tamamen değişmesine neden olabiliyorsa ruhun ne anlamı var? Ruh ne işe yarar? Tanrı diye bir şey olmadığı gibi ruh diye bir şey de yok. Bedendeki hasarlar ya da değişimler bu ruhu tamamen değiştirebiliyor mu yani? O zaman kafasına darbe alıp geçmişini unutan bir adam işlediği bütün suçlardan muaf mı olacak? Dinler insanları kontrol etme amaçlı, Sümerler tarafından kurulmuş yönetim sistemleridir. Devamı olan Yahudilik ve onun çakması olan dinler bunun ucuz kopyalarıdır sadece.
 
Böyle bir konuya bilimsel yaklaşım istemek aşırı saçma, yorumlar da paso dine sallayan aşırı cümle kurmayı seven insanlarla dolmuş.

Başlığa cevap, ruh vardır ve bilince bağlıdır.
 
Böyle bir konuya bilimsel yaklaşım istemek aşırı saçma, yorumlar da paso dine sallayan aşırı cümle kurmayı seven insanlarla dolmuş.
Hakaret edilmediği sürece her yorum değerlidir benim için.
 
Böyle bir konuya bilimsel yaklaşım istemek aşırı saçma, yorumlar da paso dine sallayan aşırı cümle kurmayı seven insanlarla dolmuş.

Başlığa cevap, ruh vardır ve bilince bağlıdır.
"Paso dine sallayanlar" demişsiniz de ruh zaten bilimsel olarak var olmayan bir "nesne"dir. Bu durumda tartışması sadece inanç üzerinden yapılabilir. Bilimsel olarak var olmayan bir şeyi bilimsel olarak tartışamazsınız. Dinlerin tarihini sadece kendi inandığınızla başlatırsanız varacağınız sonuç kendi haklılığınızdan başkası olamaz zaten. Dinler tarihi değil genel tarih bilgisi gerekiyor dinlerin anlaşılabilmesi için. Bu da tarihin başlangıcını, Sümerleri iyi bilmekten geçer.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı