Tanrı var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ama bu terör örgütü, Müslümanlıkla alakası yok ki.



Evrenin kusursuz olmasıyla gök cisimlerinin çarpışması arasında nasıl bir bağlantı var?
Evren kusursuz değil tesadüf eseri oluşmuştur. bu yüzden de savrulup giden gök cisimleri birbirine temas ediyor. ve bunu engelleyebilecek hiç bir güç te yok.
 
Bakara suresi 7. Ayet şöyle der üstadım:

"Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de kalın bir perde bulunmaktadır ve onlar için büyük bir azap vardır."

 
Yaptığım araştırmalar sonuncundan tanrının var olduğunu düşünüyorum.
 
Din, "peygamber"lerin toplumları yönetebilmek için uydurduğu yalanlardan ibarettir.

Hz.Muhammed okuma yazma bilmiyordu. Küçüklükten okuma yazma bildiğini saklayarak 40 yaşına kadar bekleyip kendini peygamber ilan ettiğini mi düşünüyorsun? Çok zekice olmalı. Ek olarak, Kur'an-ı Kerim'deki ayetler bir adamın yazabileceği ayetler değil. 600'lü yıllarda hangi adam evrenin genişlemesi hakkında bir şey söyler? Demirin gökten indiğini söyler?
 
Ben tanrı var mı yok mu bilmiyoruz fikrindeyim. Eğer gerçekten bir tanrı olsaydı şu an dünyamız daha iyi bir yer olurdu diye de düşünüyorum. Ve Kuran'da yazan tonla çelişki beni İslam ile aramı açtı. Yarı Müslüman bir aile ve sülale de doğmama rağmen küçüklükten beri İslam hep saçma gelmiştir bana. Mesela havaya el açıp dua etmek. Ya da Allah korusun sözü. Çünkü eğer bu dünya tamamen Kader'e bağlıysa Allah koruyamaz. Ve Kuran'da yazan evren kusursuzdur Ayeti'de bana çelişkili geliyor. Ufacık bir virüs yüzünden 5 milyon+ insan ölüyor. 1999 İstanbul depreminde 18 bin insan ölüyor. Ülkemizde 22 milyon çocuk içinden 600 bini engelli çocuk. Yani kısacası dinler olmasa dünyada refah, özgürlük, eşitlik, barış artar gibi düşünüyorum. Fikirlerinizi bekliyorum.

Yalnız o virüs yayılmasnı engelli çocuk doğmasını vb hep insandan kaynaklıdır. O 1999 depremi Türkiye de değil de başka ülkede olsa daha az insan ölürdü binalar sağlam değil. Sağlığıma temizliğimize önem göstermiyoruz ve virüs yayılıyor bu yüzdende temiz insanlarda arada kaynıyor.
 
Hoşgörü dininde kadın erkek eşitliği namına hiçbir şey yok.
(Yanlış anlaşılmasın erkek üstünlüğünü savunduğum yok bence herkes aynı haklara sahip olmalı) Sence Kuran'da geçen Erkeğin fiziksel olarak kadından güçlü olması olabilir mi??
 
Tanrıyı nasıl bir şey olarak düşündüğüne göre değişir. Eğer dinleri katmadan düz tanrı kavramını kastediyorsan tanrı kavramı metafizik bir kavramdır. Materyal bir kanıtla tanrıyı kanıtlayamazsın. Yani aslına bakarsan tanrı fiziksel olarak yok, ruhanidir veya birer hayal ürünüdür. Bu varlığı *veya yokluğu* materyal olarak kanıtlayamacağından bana kalırsa bunu tartışmak da saçmadır. Zira bir taraf evrenin tanrıya ihtiyaç olmadığını, evrenin tanrının değil, kendi kendisini yarattığını savunurken, diğer taraf her şeyi tanrının yarattığını(?) ve tanrı sayesinde evrenin bu kadar kurallı ve düzenli oluşunu savunur. Aralarından istediğini seç. Bu sana kalmış bir şey. Bana kalırsa tanrı hayal ürünüdür o ayrı :).

Fakat dinlere gelince işler çok değişiyor. Dinlerde *islam'i baz alıyorum* tanrının tek ve hakiki olduğu, her şeyin tanrının yarattığı ve tanrının evreni insanlar için yarattığı ve onların sınavı için tasarlandığı söyleniyor. Tanrı kendisine inananları bakire hurilerle cenette ödüllendireceğini söylerken, istediği kadar iyi insan olsun, İslam'ı haram kıldığı şeyleri yapmaktan ve islama inanmamaktan cehenneme atılması bana her zaman çok saçma gelmiştir. Kaldı ki Kuran'da bana kalırsa "Evrensel" bir kitap da değil. Tarihsel bir kitap. Öyle "Şu ayet ile Kuran kanıtlandı, XXX keşfi önceden Kuran'da yazıyordu" gibi gibi şeyler de dincilerin palavralarıdır. Kendi teizm karşıtı görüşlerime devam edersem, Evren'de de öyle mükemmel bir düzen de yok. Mükemmelliği iddia edenlerde kafalarına aynı 66 milyon yıl önce Dinazarlorun soyunu bitiren ve "Kretase-Tersiyer yok oluşu" diye adlandırılan bir meteor dünyaya çarpsa veya dünya'nın yakınlarında bir yerlerde süpernova olsa acaba hala aynı şeyleri diyebilecekler mi? Sanmıyorum.
 
İnsanlığın Neolitik döneme geçtiğinden ve tarımı öğrenip, yerleşik hayata geçmesiyle günümüze kadar (yaklaşık 12.000 yıldır) çözülemeyen en büyük problemi, Tanrı var mı?

Tabi ki biz burada Technopat Sosyal'de Toplumsal Sosyoloji'nin en önemli konularından birini bir gecede çözüp, doğruya kavuşacak değiliz. Ama yorum yapmak gerekirse;

Ben bunu aylak kalmaya bağlıyorum açıkçası. Bundan önce avcı toplayıcı guruplar ile göçebe hayat yaşayan Homo Sapienslerin, Neandartellerin aklına herhalde günümüzdeki kadar pek gelen bir soru değildi. Adam hayatta kalmaya çalışıyor, tanrı olsa ne olur olmasa ne olur onun gözünde? Buna rağmen yine de o dönemde bile insanlığın belli ritüelleri, din yerine koyduğu öğeleri ve inanç biçimleri vardı. Bunun en büyük örneği de bugün ülkemiz sınırları içerisinde bulunan; Göbeklitepe. Ne yani, 1500 yıl önce ortaya çıkan Kuran'ı Kerim doğruydu ve gerçekti de, 12.000 yıl önceki adamın inandığı tamamiyle yalan ve sahte miydi? Sözüm meclisten dışarı; O adamların ne suçu vardı da Allah, onlara da kendini bir şekilde gösterip doğru yolun bu olduğunu, bu hayatın sadece bir sınav olduğunu iletmedi?

Dinleri anlamak için, özellikle semavi dinleri yorumlayabilmek için bence biraz Dinler Tarihi bilinmeli. Bugün, kimsenin adına konuşmuyorum lakin, özellikle Müslüman toplumlarda diğer tüm dinler neredeyse aşağılanıp, anlaşılmaya bile çalışılmıyor. Bugün tüm dünyaya ilham konusu olmuş, zamanında ciddi ciddi kabul edilen Yunan ve Roma tanrıları, mitolojisi; sadece filmlere konu oluyor ve oyunlarda çılgın nicklere ev sahipliği yapıyor sanıyoruz. Hayır. O adamlar gerçekten gökteki yıldırımların Zeus isimli bir tanrı tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyordu. Senin için çok önemli bir yeri olan tek tanrılı İslam dinine saygı gösterilmesini istiyorsan, ne yazık ki buna da saygı göstermek zorundasın. Çünkü o zaman öyleydi, ona inanılıyordu, ondan sonra tek tanrılı dinler kabul görmeye başladı, ileride de belki de Metaverse çok gelişirse Mark Zuckerberg'ü tanrı ilan edeceğiz.

Burada demek istediğim tanrı algısı, dünya üzerindeki olaylar ile sürekli değişmiş ve bunu anlamaya yönelik de yüzlerce farklı dinlerin oluşmuş olması. Tarih sahnesinde günümüzü sadece 'Milattan sonra 2021 yılında yaşayan insanlar' olarak yorumlamayı öğrenip, bundan 2000 yıl önce, 3000 yıl önce, 5000 yıl önce de bizim gibi yaşayan ve içinde bulundukları toplumdaki kurallara göre şekillenen insanoğlu vardı. O dönemin gereklilikleri neyse onu yaptılar, ona inandılar; biz de bu dönemde bize en mantıklı gelen şeylere inanıyoruz. Çünkü inanmak istiyoruz.

Ne yazık ki bu böyle. İnsanoğlu düşünebilme yetisinin getirdiği bir dezavantaj olarak her zaman yorumlayamadığı belli olayları, belli düşüncelere dayandırmıştır. Vahşi doğada bir hayvanı alt edemeyeceğini anladığı an, sırtını ondan daha kuvvetli olan bir güce bağlamıştır. Nankörlüğümüzden ve kibirimizden bir an için sıyrılıp, Dünya gezegenindeki biyolojik olarak en gelişmiş canlı ve henüz akılları içinde bulunduğu evrenin yarısını bile anlamayacak kadar fani olduğunu kabul ettiğimizde, hiçbir toplum din düşünceleri ile kafasını yormamaya; bilim ve verimlilik adına düşündüğünde, bu konular ve tüm dinler de bugün Yunan ve Roma Mitolojisi gibi birer mit halini alacaktır.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı