Linux neden kullanılmaz?

Yeni kullanıcılara Arch'ı tavsiye eden kim gördünüz? Muhtemelen kendisi de Linux'a yabancı birisidir. 😀

Bu arada bu tamamen merak ve keşfetme arzusu ile alakalı. Ben de sizinle aynı anda, 7 ay önce Fedora kullanarak Linux'a başladım, daha sonra bir süre Mint ile takıldım. Yaklaşık 1.5 ay boyunca en çok kullanılan terminal komutlarını, popüler özgür yazılımları, "package Manager", "desktop environment", "window Manager", "display server" gibi kavramları merak edip öğrendim. Sonra bir anda kendimi Arch tabanlı olan EndeavourOS'te buldum. Orada da Arch'ın temellerini, AUR'u vs. öğrendim. Çeşitli masaüstü ortamlarını ve pencere yöneticilerini denedim. EndeavourOS'te de o şekilde 2-3 ay geçirdikten sonra kendim Arch Wiki'yi okuyarak Arch Linux kurdum. Şu anda sorunsuz bir şekilde kullanıyorum.
Sizin Arch kuramayacağınızı düşünmeniz tamamen komfor alanından çıkmaktan zorlanmanızla ve yeni bir şeyler öğrenmek istememenizle alakalı. Bu kadar korkulacak bir şey yok.

Dedikleriniz belki sizin bizim gibi kullanıcılar için doğru olabilir. Çünkü bende Linux kurmadan önce bayağı takip etmiştim 1-2 yıl civarı.

Ama biliyorsunuz bizim milleti, Linux hakkında 0 bilgi. Ne nedir? Nasıl yapılır hiçbir araştırma yapmazlar, Windows gibi kullanmaya çalışırlar. O yüzden herkese Arch önerilmez bence.

Arch kurmak kolay olsa bile herkes oturup wiki okumak istemeyebilir.

Son düzenleme:
Hocam bence Linux bu kadar Windows hakimiyeti varken tutulması için yayılması lazım ve bu kadar distro olmaması lazım. İnsanlar linux.com'a girip Linux yüklemeli direk Windows gibi bence. Normal kullanıcı daha Home-Pro işini çözememişken Ubuntu, Mint, Debian vb. neyi seçeceğini çözemez.
Bu Linux'un kendi yapısına ters. Çünkü Linux seçim ve özgürlüktür. Ben yeni başlayan adama direkt Linux Mint öneriyorum. Masaüstü de karıştırmıyorum. En üsttekini indir. Eğer donanımın çok yeniyse Edge sürümünü indir. Yeni başlayanlara bir ara Manjaro öneriyorduk ve AUR'a girince cortluyorduk. Şimdi Flatpak ve App Image sağolsun AUR'un bir espirisi kalmadı.

Al sana çözüm gibi çözüm: En popüler son kullanıcı dağıtımları neler?
Windows'tan geliyorsa Mint öner, macOS'tan geliyorsa Ubuntu ya da PopOS öner. Snap'tır, Wayland'dir, minimalizmdir karıştırma. Eğer terminali açıp 1 satır komut yapıştırması gerekiyorsa o dağıtım son kullanıcı için yetersizdir benim gözümde. Bu yüzden Mint'i çok seviyorum. Bir insanı bilgi ve seçenek yağmuruna tutmak onu eğitmek değil, kararsızlaştırmaktır. Sen bebek adımlarını atarken bunu rahat çalışabileceği bir dağıtımda yapmasını sağla. Eğer derine gitmek isterse o kendi gitsin.

"Kardeş, donanımın/programın bu dağıtımda düzgün çalışmadı sanırım yaa. Bunun yerine şu isoyu indir ve bunu yine USB'ye yazdır." muhabbetleri son kullanıcıyı sadece bezdirir.

pacman -Sy arch-install pacman-keyring pacman-mirrorlist
archinstall

Paket isimlerini tam doğru hatırlayamıyorum. Mirror list ve keyringleri güncellemezsen kurulum hata verip başarısız olabilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arch'ı Arch yoluyla kuramıyorsan onu kullanmayı hak etmiyorsun saçmalığına katılmıyorum. Bölümlemeyi bilsen ne olacak? Bilmesen ne olacak? Eğer sorunla karşılaşırsan wiki yine yanında ve forumlardan yine yardım istersin. Yardım etmek istemeyen yazmasın.

Bu arada evet, bu archinstall ile son kullanıcıya Arch önerenleri ben de görüyorum ve Arch'ın son kullanıcıca kullanılmasını pek doğru bulmuyorum. Sen gördüğüm kadarıyla yine araştırabilen, başının çağresine bakabilen, öğrenen birisisin. Sana sakınca olmaz :)

Ne yalan söyleyim? Aynısını yaşadım. Arch sanki Linux'un zirve noktası gibi bakılıyor ama bir IKEA'dan falan aldığın mobilyayı kullanma talimatını okuyarak monte etmekten farksız. Gerçek zorluk mu istiyorsunuz? Debian deneyin. Emin olun Arch'tan daha zor kullanımı. Hatta gidin Gentoo ya da LFS'e dalın. Linux kaç bucakmış onlardan öğrenirsiniz :D Arch herşeyi basit, hızlı ve kolay yapmaya çalışan bir dağıtım.

Sorun şu; o rehberlerin bazen miladı dolabiliyor ya da eksik olabiliyorlar. Onları öğrenmek için okumak faydalı. Wiki okumak ise şart. Wiki sürektli güncelleniyor ve bir şeyleri yapmanın daha iyi yolunu buluyorlar kullanıcılar. Türkçe wiki de var. Hiç kullanmadım kendisini ama eğer eksiğini görürseniz bana mail atabilirsiniz. Çeviriye yardım ederim.

Eski bir Arch fanı olarak Arch kullanmak istememe sebebim sistemimin sorumluluğunu almak istememem. Ubuntu, Fedora gibi dağıtımlar her şeyi senin yerine yapıyorlar. Senin arkada ne dönüyor düşünmene gerek kalmıyor. GNOME'a, KDE'ye çok çılgınca bir kişiselleştirme yapmak ya da bir sürü eklenti yüklemek gibi bir cesurluk yapmadığım, sistemi ilk kurduğum zamankinden olabildiğince az uzaklaştırdığım için kararlılık ya da kullanıcı hatası sorunu yaşama riskim çok az oluyor. Dolayısıyla biliyorum ki eğer bir çökme, bir hata, bir sorunla karşılaştıysam bu benim salaklığım değil ve bu yüzden de bunu yaşamış başka insanlar da %100 ihtimalle var. Sistemi çok kişiselleştirmenin en büyük sıkıntısı öyle spesifik ve tarif etmesi zor sorunlar yaşayabiliyorsun ki ne diye arayacağını bile bilemiyorsun. İnternette bu sorunu senden başka yaşamış fazla kimse de olmayacağı için belki 1-2 konu açılmıştır ama çözüme kavuşturulmamıştır. Belki 2008'den kalma bir konunun çözümü vardır ama artık şimdiki sistemle alakası kalmamıştır o çözümün. Silverblue gibi sistemler bu sorunun üstesinden gelmek için çıktılar. Eğer çekirdek sistemi değiştiremiyorsan herkeste aynı sorunlar aynı anda patlak verir ve bugların raporlanması, çözülmesi daha rahat olur.

Son düzenleme:
Gerçek zorluk mu istiyorsunuz? Debian deneyin. Emin olun Arch'tan daha zor kullanımı. Hatta gidin Gentoo ya da LFS'e dalın. Linux kaç bucakmış onlardan öğrenirsiniz :D Arch herşeyi basit, hızlı ve kolay yapmaya çalışan bir dağıtım.

Debian nasıl Arch'tan zor olabilir? Anlamadım ben tam olarak. Debian 12 den bahsediyorum bu arada, Duyduğuma göre eski sürümleri zormuş Linus Torwalds bile kuramamış.

Ne yalan söyleyim? Aynısını yaşadım. Arch sanki Linux'un zirve noktası gibi bakılıyor ama bir IKEA'dan falan aldığın mobilyayı kullanma talimatını okuyarak monte etmekten farksız. Gerçek zorluk mu istiyorsunuz? Debian deneyin. Emin olun Arch'tan daha zor kullanımı. Hatta gidin Gentoo'ya da LFS'e dalın. Linux kaç bucakmış onlardan öğrenirsiniz :D Arch her şeyi basit, hızlı ve kolay yapmaya çalışan bir dağıtım.

Gentoo deneyimim ilk seferinde çok iyi olmamıştı, denerim belki bir daha :)

Kurulumu kolay. Kullanması? Tabii ben netinstall üzerinden minimal kurulum hakkında konuşuyorum :)

Minimal kurulum denemedim maalesef, ama live olarak KDE sürümünü kullandım 1-2 saat. İçi boş Mint gibi geldi bana, Her şeyi kurmak uğraştırıcı olur ama zor mu bilmem.

Bir sürü şey yükleyip timeshift çekip halledilir gibime geliyor. Stabil sürümü olduğundan da pek sorun da çıkarmaz.

Minimal kurulum denemedim maalesef, ama live olarak KDE sürümünü kullandım 1-2 saat. İçi boş Mint gibi geldi bana, Her şeyi kurmak uğraştırıcı olur ama zor mu bilmem.

Bir sürü şey yükleyip timeshift çekip halledilir gibime geliyor. Stabil sürümü olduğundan da pek sorun da çıkarmaz.
Debian 12'yi bir sanal makineye kurup biraz kullanmayı dene :) Arch kullanması oldukça basit bir dağıtım gelecek. Daha kötüsü Debian'ın bir Arch Wiki gibi kaynağı yok ve bazı şeyler sadece Debian'a özgü. Bugün Ubuntu codec kurulmuş Debian değil. Bunu en iyi Debian kullanırken anlıyor ve Ubuntu'nun masaya koyduğu şeye daha müteşekkir oluyorsun.

Gentoo deneyimim ilk seferinde çok iyi olmamıştı, denerim belki bir daha :)
Önermem. Boş uğraş. Gentoo'nun en azından benim için masaya koyduğu başka hiçbir dağıtımda olmayan bir avantajı yok. Derleme süresini görmemle diski formatlamam bir oldu. Bununla mı uğraşacağım sanki başka işim yokmuş gibi? Zamanında (2016 idi sanırım) Windows Update'den Linux'a kaçtım ki işletim sistemini beklemeyim. O zamanlar Linux bana harbiden çok iyi hizmet etti. %100 disk kullanımı bilmem nesi yok. Sistem kaynakları tamamen bende ve bilgisayarım benimle kavga etmiyor. Yorganı bir ben, bir o çekiştiren partner izlenimi vermiyor. Kaçtığım şey buydu zaten. Yavaşlık, hantallık, bekleme, sabretme...

Gentoo kullanıcıları Gentoo'nun ne kadar hafif olduğundan falan bahsederler ama desem ki "Biz şu uygulamada buluştuk, online toplantı yapacağız birazdan. Sen de gelsene?" ve Gentoo kullanıcısının bilgisayarında bu program yok. Gelmesi biraz uzun sürebilir sanki? Windows kullanıcısı bir exe'ye çift tıklar, 5 dakikaya yanımızda. Gentoo günlük kullanımda bir upgrade değil, downgrade. Performansı şöyle iyi diyenlerin bilgisayarının kaynak kullanımına bakıyorum, öyle bir doldurmuş ki sistemini, Fedora, Ubuntu, Arch, ne ile kıyaslasan Gentoo yanında hafif kalıyor. Bir Arch kurup adama ss attım; "Ne servisi kapattın? Kesin bir şeyler yaptın sen arkada." dedi. Sonra dedim sen dene? Gentoo'yu bırakıp önce Arch'a, sonra Fedora'ya geçti :D

Özetle Gentoo iyi bir öğrenme platformu. Bunu kabul ediyorum. LXDE ya da XFCE ile kur, minimal takıl, biraz Linux'u öğren içli dışlı. Ama gidip de daily drive yapılacak şey değil Gentoo. Spesifik bir işlemci mimarisi desen Debian var hala seçenek olarak. Şahsen Gentoo'nun diğer dağıtımlardan avantajlı olduğu bir kullanım noktası göremiyorum. Belki belli başlı server ve laboratuvar ortamlarında performansın çok iyi optimize olması gereken yerlerde kullanılabilir. Stüdyolarda kullanılabilir belki. Her gün kullandığım bilgisayara kurmazdım.

Hocam Linux maalesef MacOS'dan bile az kullanılıyor. Office, Adobe gibi çok önemli programlar desteklenmiyor ve driver desteği de kesin değil her cihazda. Bu yüzden profesyonel ve genel kullanıcıların %90'ı eleniyor. Oyun desteği de neredeyse sıfır olduğundan RTX sistemli çocukların geçmesi de imkansız. Geriye sadece genel iş yapan ve Linux kullanacak kadar bilgili insanlar kalıyor. Bunların da çoğu Dual boot yaparak sadece canı sıkıldığında Linux kullanıyor ya da tost makinesi bir laptop kullandığından Linux kullanıyor.

Hocam Linux program desteği çok kısıtlı. Mesela Adobe PS ile Office programları desteklese ben de kesin geçerim fakat Linux kullansam bile ancak Dual boot kullanabilirim. Wine falan olsa bile Wine kullanmak çok aptalca bence. Emulatör sonuçta performans konusunda çok kötü oluyor. PS ve Nintendo emulatörlerin hali ortada.

Wine is not an emulator açılımı. Emulatör kavramından oldukça uzak bir yazılım zaten.

Emulatör taklit eder, Wine çevirmendir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı