Neden Linux?

İnsanlar neden Linux kullanıyor? İşletim sisteminin kullanıcı arayüzü inanılmaz güzel görünüyor. Bu işletim sistemini neden tercih ettiğinizi basitçe açıklar mısınız? Ayrıca kullandığınız tek işletim sistemi Linux mu? İkinci bir işletim sistemi ile birlikte mi kullanıyorsunuz?
Çünkü çok düşük sistemlerde çalışabiliyor.

İnsanlar neden Linux kullanıyor? İşletim sisteminin kullanıcı arayüzü inanılmaz güzel görünüyor. Bu işletim sistemini neden tercih ettiğinizi basitçe açıklar mısınız? Ayrıca kullandığınız tek işletim sistemi Linux mu? İkinci bir işletim sistemi ile birlikte mi kullanıyorsunuz?
Sebepler :
1- HAVALIIII
2- Arkadaş ortamında hava atabiliyorsun
3- Arch kurmak beyin egzersizi
4- ÇOK az ram kullanıyor (Arch + Plasma KDE toplam kullanım 700MB)
5- Windows update yok
6- Can sıkıntısında silip tekrar kurabiliyoruz
7- Bootloader ile oynayıp kişileştirmek çok eğlenceli
8- KDE Plasma sıktı hadi Gnome geçelim
9- DM kullanmak sıktı hadi WM kullanmayı deneyelim
10- Hadi linux desteği olan bir oyunu Wine ile çalıştırmayı deneyelim
11- Hadi hacker teması kurup herkese yeniden hava atalım
12- Devam edecektim de 4 tane bildirim var sonra daha sayarım isterseniz :)

Sebepler :
1- HAVALIIII
2- Arkadaş ortamında hava atabiliyorsun
3- Arch kurmak beyin egzersizi
4- ÇOK az ram kullanıyor (Arch + Plasma KDE toplam kullanım 700MB)
5- Windows update yok
6- Can sıkıntısında silip tekrar kurabiliyoruz
7- Bootloader ile oynayıp kişileştirmek çok eğlenceli
8- KDE Plasma sıktı hadi Gnome geçelim
9- DM kullanmak sıktı hadi WM kullanmayı deneyelim
10- Hadi linux desteği olan bir oyunu Wine ile çalıştırmayı deneyelim
11- Hadi hacker teması kurup herkese yeniden hava atalım
12- Devam edecektim de 4 tane bildirim var sonra daha sayarım isterseniz :)
Arch neyse de Gentoo...

Ben Arco kullanıyorum. İstesem Arch kurarım geç de olsa. Sanal makineye kurmuşluğum da var.

"Yıl olmuş 2020 hâlâ Windows kullanan mı var ya?" diyerek Windows kullananları aşağılayıp kendini üstün görebilirsin. Tabii bu işin şakası (gerçi böyle yapan acizler de var).

Açık kaynak olması en önemli özelliklerinden biri. Bu sayede her bir özelliğini kendin değiştirebilir, hatta kendi Linux dağıtımını bile yapabilirsin. Üstelik tamamen ücretsiz.

Yazılım geliştiriyorsanız, sunucu işleriyle uğraşıyorsanız, bilgisayarda sadece internete girip öylesine takılacaksanız Linux kurabilirsiniz. Fakat işin içine oyun da girince en iyi seçenek Windows oluyor.

Daha kaliteli bir program, destekliyor hocam.
Kullanışlı ve iyi bir program fakat hiçbir şekilde IDM'den daha iyi değil. İndirme yöneticilerinin çoğunu uzunca bir süre kullandım ve IDM'in üzerine hiçbir programı tanımam.

Windows ile dual boot kullanıyorum yalnızca oyun oynamak istediğimde Windows açıyorum onun dışındaki tüm işlerimi Linux'ta hallediyorum. Photoshop kullanmak için bile Windows'a geçmiyorum Linux ortamındaki Krita işimi yeterince görüyor.

Benim kullanma sebebim fazlasıyla özelleştirilebilir ve performanslı olması. Sık sık işletim sistemi değiştirmek isteyen bir insanım görünüşünden dolayı, Windows özelleştirme konusunda çok zayıf. Ancak Linux bu konuda nerdeyse sonsuz desteğe sahip, istediğim her masaüstü ortamını farklı şekilde düzenleyebiliyor, özelleştirebiliyorum. Bu da Linux'u benim için benzersiz kılıyor.

Ayrıca kullanıcıları Windows gibi "o Windows Defender kullanılacak arkadaş, o kadar" deyip zorlamıyor, Linux sen ne istersen onu yapıyor, sen ne istersen öyle oluyor. Kullanıcı karşıtı kararlar almıyor.

Linux özgür hisettirir. Tamamen özeleştirilebilir yapısı vardır. Şurasını beğenmedim değiştireyim diyebilirsin. Dağıtımların çoğunda gündelik kullanılan windows muadili office, pdf reader, video oynatıcı vb. gibi programların çoğu içerisinde ücretsiz ve hazır bir biçimde gelir. Windows kullanırken ekstra kullanmak istediğin çoğu programı indirmen ve gerekirse ücretini ödemen gerekir.

Bence özgürlük için olmalı. Ancak herkes bunun için kullanmak istemeyebilirler ya da özgür yazılımın ne olduğunu bilemeyebilirler. Bazıları ücretsiz olduğu için de kullanmak isteyebilir. Bu durumda özgür yazılım olması ya da olmaması o kişiler için önemli olmaz. Çünkü Windows ve macOS da ücretsiz olsalardı bu sefer onları kullanacaklardı. Hatta macOS bilgisayarlar pahalı olduğu için ve Hackintosh kurmak da sıkıntılı olabileceği için elementary OS gibi dağıtımları tercih edenler de var.

GNU/Linux tek özgür işletim sistemi değil ancak en popüleri. GNU/Hurd dağıtımları, BSD´ler, illumos, Haiku, ReactOS ve mobilde Replicant Android/Linux gibi daha başka işletim sistemleri de var. Özgür yazılım olduktan sonra hangisini kullanacağınızın pek de bir önemi yok. Elbette kullanılabilirlik ve işlevsellik gibi teknik meseleler ayrı tartışma konuları.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı