Neden Linux?

Kullandığım işletim sisteminin özellikle her ayrıntısını değiştirebilme fırsatı tanıması çok önemli benim için. Gentoo geliştiricilerine böyle bir dağıtımı yaptıkları için buradan teşekkür etmek istiyorum. Hayatımın dönüm noktası diyebileceğim bir zamandan sonra tanıştığım ve birlikte 12 yıl yürüdüğüm bu güzel dağıtımla, iyi kötü tonla anım oldu. Seviyorum bu kafaları. Ayrıca komünitesi de standart komüniteden daha ilginçtir. Sırf bu yüzen tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak Linux yani.

Linux kullanışlı mı? Gerçekten tartışmalı olabilir.
Benim sevme amacım, kullanıcı dostu olması. Linux'un düşünce yapısı, insanlar az para ile kaliteli hizmet almalı.
Çünkü, milyonlarca insan, Windows 10 alsa ne oluyor? Trilyonlarca para. Peki bu paranın yüzde kaçı çalışanlara gidiyor. Bence, kazandıklarına oranla kıyaslanmayacak kadar. Yani harcayamayacağı kadar para kazanacak.
Ama en başından ucuz satılsaydı. Yine harcayamayacak kadar para kazanırdı.

Windows 10, bugün birçok dizüstü bilgisayar ile gelmekte olup, kullanıcılara kendini sattırıyor yine.
Böyle düşünüyorum diye linç mi yerim? Evet XD.
Neden? İnsanları düşünmek bana kalmamış, ondan.

Linux'un Windows'a göre artıları (Deneyimlerim);
1. İnanılmaz sistem rahatlığı;

Elimde Ryzen 3 3200G var. Ve ilk başlarda konu açarken hep sistemin yavaşlığından bahsettim. Çünkü Windows 10'da, bizim kullanmadığımız uygulamar hep arka planda çalışıyor. Örneğin oyun oynuyorsun; fotoğraflar, Microsft Edge, bazı metro uygulamalar yazıcılar, Windows Update ve ona bağlı birimler, gereksizce RAM dolduran ( geçen 1 GB doldurdu atmıştım resmi ) Defender, ve sizlerden istatistik toplayan arka planda çalışan hizmetler.
Bunun kullancılara zararı CPU, RAM, Disk ve Ağ kaynaklarını meşgul ederek sistemleri yavaşlatmasıdır. İnsanlar bu yüzden SSD ve RAM takviyelerine başvuruyorlar. Mecburiyet çünkü. Çalışmıyor sistem doğru düzgün.

Linux'ta böyle abartı görmedim hiç. Sistem inanılmaz rahat çalışır. Öyle ki SSD'ye bile ihtiyacınız olmaz. Hatta RAM'e. Günümüz de ideal olan 8 GB RAM idealdir.

Bunun diğer anlamı ise. Linux yapıları, eski sistemler de bile performanslı çalışabilir.
Apple gibi iPhone cihazlara güncelleme verince, sisteme, işlem sırasında dur komutunu da abartarak göndermiyor.

2.Sürücüler, Linux'la birlikte gelir;

En büyük artısı ve nimeti. Wi-Fi, ses, grafik, lan, sürücülerini kurmak zorunda değilsiniz. Güncel Linux dağıtımları ile beraber geliyor. Ben hatırladığımdan beri durum buydu.

3. Linux'un topluluğa değil, kişiye özel olması;
Linux'un farklı kullanıcılara göre, farklı sürümleri vardır.

Kali -- Güvenlik açıklarını bulmak için,
Cent OS -- Sunucu için güzel diyorlar,
Ubuntu -- Son kullanıcı için,
Arch -- Çılgın kişiler için,
DSL -- Lakabı 56'lık ama dosya kurtamak veya HDD'nin yoksa USB'ye takıp günlük işlerinizi yapmak için ideal 56 MB'lik Linux.

KDE ortamlar, çok fazla kişiselleştirmeye açık sürümler.
XFCE ortamlar, düşük performansta ki cihazları, güncel uygulamalara ve güvenliğe ulaştıran yapılar.

Windows 10 tarafı ise, tamamen birbiri ile aynı;
Home, Single Home, Education, Pro gibi yapılar bulunur. Ama görselliğine kadar hepsi aynıdır. Ekstra özellik barındıran Education ve Pro ise iş ve okul için gerekli bazı hizmetler sunuyor. Hiçbiri özelleştirmeye açık değildir.

Linux özelleşir ama.
Daha vardır hem de çok. Yazabilirsiniz.

Windows'un Linux'a Göre artıları;
1.Oyunlara Desteği;

Windows 10, oyunlarda Linux'a göre gelişmiş bir yapıdadır. Her ne kadar ben native oyunları oynasam bile, diğer oyunlarda performansı o kadar iyi değildir Linux'un. Ayrıca bazen Direct'in sağlamış olduğu grafikleri, Wine ve gelişmiş Wine olan Pro'tan, tam olarak taklit edemiyor. Kötü grafik deneyimi sunuyor.

2.Uygulama Genişliği;
Geniş çapta, uygulamaları ve desteği var.
Öyle ki, yapay doygunluk kullanamıyorum Linux'ta. Ve cansız geliyor Linux'ta renkler Windows 10 kullanıyorum bende.

Başka, Windows 10'un artısı varsa yazın, bence yok.

Ama kullanıcılara hangisi uygunsa onu kullansın. Ben tekelliği verdiğin eksileri ve artıları yansıttım sizlere.

Biri ücretsiz, diğer ücretli diye bir şey eklemek istemiyorum. Çünkü bazı Linux yapıları parayla satılıyor olabilir emin değilim.
En üste bir yazı yazdım. Windows 10'un yapımcılarının aldıkları paralar karşısında, verdikleri hizmet leş.

Son düzenleme:
Bu dergileri gazete bayilerinde gördüğüm zaman windows nedir bilmezdim, bilgisayarım da yoktu.

Bütün suç dergide 😇 demek isterdim ama merak işte, biraz kullanıp alışınca bırakamadım.

İlk bilgisayarımı alınca ben de herkes gibi windows ile başladım ama hiç içime sinmedi nedense. Hiç sevmediğiniz birine misafirliğe gitmek gibi bir şey.
01.jpg
07.jpg
05.jpg

Çünkü Linux açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir, güvenli, az kaynak tüketiyor ve daha sayılmayacak kadar çok şey var Windows ise sadece nasıl geliyorsa öyle kullanmana izin veriyor aynı zamanda Windows için birçok virüs varken Linux için olan virüslerin sayısı bir elin parmaklarını geçemiyecek sayıda zaten olanlarda yeni Linux sürümlerinde çalışmıyorlar.
Yani uzun lafın kısası Linux özgürlüktür ve güvenliktir. Windows ise sadece daha iyi uygulama desteğine sahip olan ve abartılmış bir işletim sistemidir.

Linux daha güvenli, GNU software arşivi çok geniş, daha güzel görünüyor. Kullanmak daha eğlenceli, daha hızlı, kullanıcıları daha akıllı insanlar, açık kaynak olması sistemin her parçasını istediğiniz gibi optimize etmenize olanak sağlıyor. Programlar bedava, çok fazla dağıtım seçeneği, özgürlüğü var. Windows müdahale imkanı tanımadığı için sıkıcı olabiliyor, Linux sistemi istediğin gibi değiştirebilmene olanak sağlıyor, bilgisayar hakkında daha öğretici. Daha stabil, en azından bir problem çıktığında sistemin sahibi olarak istediğiniz açıdan müdahale etmenize izin veriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı