Oyunlara Neden Türkçe Dil Eklenmiyor?

@byTOPRAK. Olamaz çünkü oyunları Türkler kırmıyor. Sanki korsan oyunun merkezi Türkiye'ymiş gibi konuşuluyor fakat oyunları kıranların hepsi yabancı. Yani kendi insanları oyunları kırıp, dünyaya dağıtıyor. Sadece Türkiye'de korsan oyun oynanmıyor. Sizin dediğiniz taraftan bakarsak İngilizce, Rusça veya başka dillerinde ceza amaçlı eklenmemesi gerekir.
 
Mevzunun paradan ziyade dilin prestiji olduğunu düşünüyorum ben açıkçası. Para da önemli elbet ama konuşulan dilin prestiji daha önemli.
Ikisi de önemli. Dilin ne kadar konuşulduğu büyük etken. Ingilizce, Rusça, Çince, Almanca vs. dilleri görüyoruz. Bu dilleri kullanan ülkelerin alım gücü yüksek ve nüfusları geniş oluyor.
 
Yeni bir dil için font yaratmak işlerine gelmiyor mesela ş, İ, ı gibi harfler için yeni font oluşturmak istemiyorlar.
 
Bu soruyu birçok kişi soruyor. Ben de size bunun neden olduğunu kendimce açıklamak istiyorum. Son zamanlarda RDR2'nin Türkçe yamasının iptal olması nedeniyle bu konuyu açıklamak için RDR2'den yola çıkacağım. Oyun üreticilerinin tek amacının para olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Bir şirket olarak en yüksek karı yapmak onlar için önemlidir. En yüksek satış yaptıkları pazarlara daha fazla odaklanırlar. Türkiye'de korsan kullanım çok yaygın ve oyunların fiyatları yüksek olduğundan oyunlar pek fazla satılmıyor. Şirketler de Türkiye'ye yatırım yapmak istemiyor. Şimdi bir hesap yapalım ve Rockstar Games'in RDR2'den ne kadar para kazandığını hesaplayalım. Maalesef Türkiye'deki satış adetlerini öğrenemediğimizden biraz doğaçlama yaparak bir rakam elde etmeye çalışacağım.

Öncelikle Steam satışlarından başlayalım:

Steam'da oyunlara yorum yapabilmek için oyunu satın almanız gerekir. RDR2'ye 95.605 adet yorum yapılmış. Türkçe filtreleme eklediğimizde bu rakam 1.311 kişi oluyor.
1.311 kişinin de Türkiye'den oyunu satın aldığını düşünelim. Oyun Steam'da 300 lira.

1311 X 300 = 393300 TL = bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 57.000 dolar ediyor. Yorum yapmayan kişi sayısını bilmiyoruz. Ondan dolayı ben 4 kat pay bırakacağım. 57.000 X 4 = 228 bin dolar ediyor.

Rockstar Launcher'den devam edelim:

Rockstar resmi bir rakam vermediğinden Steam ile aynı satış adedinde olduğunu düşünüyorum ve buna da 228 bin dolar diyorum.

Türkiye'de PC pahalı ve herkesin evinde yok, Xbox desen ortalıkta yok. Oyunun en çok sattığı platform Türkiye'de PS4 olacaktır. Fiyatları şu anda pahalı olsa da 2013'den beri azımsanmayacak kitlenin evine PS4 girmiştir.

PS4'den devam edelim:

Türkiye'de oyunlar internet kalitesinin kötü olması sebebiyle hala disk olarak tercih ediliyor. PS4'de en çok satılan konsollardan birisidir. PS4'de RDR2 469 lira ve 200 bin kişi bu fiyattan satın alsa 469 X 200.000= 9.380.000 TL = bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 1.367. 886 dolar ediyor. Biz gene bilinmeyenler için kendi koyduğumuz 4 kat pay koyalım. 1.387. 886 X 4 = 5. 551.544 dolar.

Xbox One için hesap yapalım:

Xbox One, PS4'e göre daha az satıyor. Ondan dolayı PS4 için bulduğumuz fiyatın yarısını Xbox One için satılan miktar diyelim. 5. 551.544 / 2 = 2. 775.772 dolar.

Hepsini toplayalım:

2. 775.772 ==> Xbox One.
5. 551.544 ==> ps4.
228.000 ===> Steam.
228.000 ===> Rockstar Launcher.

Hepsini toplarsak 8.783.316 dolar yapıyor. Rockstar Games'in RDR2'yi geliştirmek için harcadığı toplam para 944 milyon dolar.

Hepsi 8.783.316 dolar ediyor. Bir de Red Dead Redemption 2'nin her şey ile birlikte yapım maliyetine bakalım. O miktar da 944 milyon dolar. Yüzde hesaplaması yapacak olursak toplam hesapladığımız satışlar oyunun maliyetinin 0.93%'ünü karşılayabiliyor. 1% bile değil.

O kadar kendimiz 4 kat pay eklesek bile toplam satışlarımız oyunun maliyetinin 1%'ini bile çıkarmıyor. Şimdi milliyetçi duygularınızı kullanmadan kendinize şu soruyu sorun: Oyunu yapan firma ben olsam, toplam satışlar oyunun maliyetinin ancak 1%'ini karşılayan bir ülke için Türkçe için ayrı çaba gösterir miyim? Benim cevabım hayır olurdu. Kılımı bile kıpırdatmazdım. Diğer büyük bütçeli oyunlarda da bu hesabı yaparsak hemen hemen aynı sonuçlar çıkacağına eminim. Bundan dolayı özellikle büyük bütçeli oyunlarda Türkçe dil desteği göremiyoruz. Türkçe oyunların çoğunu sadece Xbox ve PlayStation cephesinde görebiliyoruz. Bunlar ise istisna. Bu firmalar oyunun değil konsolun satması için bunu yapıyorlar. Konsol üreticileri haricinde sadece Türk yapımcılar kendi oyunlarına Türkçe dil ekliyor. Minecraft ve Witcher gibi çok sınırlı sayıda ucuz ve fazla satan yapımlarda Türkçe görebiliyoruz. Umarım anlatabilmişimdir. Firmaların gözünde değerimiz yok maalesef. Ne zaman herkes düzgünce korsan kullanmayıp gerçekten oyunu aldığında Türkçe yapımları görebiliriz. Eğer resmi verilere sahipseniz ve yazarsanız bu hesaplamaları tekrar yapabilirim. Okuduğunuz için teşekkürler.

Korsan kullanmak kötü bir şeydir fakat bazı insanların onu alacak parası olmadığı için korsan kullanıyorlardır diye düşünüyorum. Çok güzel yazmışsınız tebrikler.
 
Korsan kullanmak kötü bir şeydir fakat bazı insanların onu alacak parası olmadığı için korsan kullanıyorlardır diye düşünüyorum. Çok güzel yazmışsınız tebrikler.
Korsan, emek hırsızlığıdır. Üretici hırsız için neden daha fazlasını yapsın. Bir de böyle düşünün. Para kazanmıyor adam bizden, bize niye önem göstersin? Alacak parası olmaması bir bahaneden öteye gidemez. Biriktirsin yoksa hiç almasın.
 
Olaya hiç bu yönden(Maliyet odaklı) bakmamıştım. Şaka maka cidden %1 bile etmiyoruz. Dün Enis Kirazoğlu elbet bir gün Türkiye pazarına da girecekler diğer pazarlar doygunluğa ulaştığında mecbur girecekler diyordu. Galiba oda bunu kastetti.

Bu arada satış adedini fazla bile hesaplamış olabilirsiniz, bence o kadar bile satmamıştır. Neyse bu ekonomiyle biz TR desteğini daha çok bekleriz gibi duruyor.
 
Dediklerinize katılmakla beraber ek olarak diyeceklerim var:
Rockstar'ın Türkçe oyun yapmaması çok doğal. Gta 5 ve Rdr 2 dil desteklerine baktım; 13 tane dil bulunmakta zaten:

İngilizce
Fransızca
İtalyanca
Almanca
Kastilya İspanyolcası
Japonca
Korece
Lehçe
Portekizce
Rusça
Basitleştirilmiş Çince
Latin Amerika İspanyolcası
Geleneksel Çince
İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince, Rusça, Portekizce dünyanın en çok konuşulan 10 dilinden beşi zaten. Bu diller AAA ve AA olan her oyunda olur. Japonca da kesin oluyor. İtalyanca çok popüler bir dil. Almanca, Avrupa'da konuşulan en çok konuşulan dillerden birisi. Kore kültürü son yıllarda çok yayılmaya başladı. Özellikle Abd'de. Geriye kaldı Lehçe. Onun hakkında bir fikrim. Tahminimce
CD Projekt RED gibi bir firmaya sahip oldukları için olabilr.

Yani kısacası Rockstar, Türkçe oyun YAPMAZ.. İplemiyor diyebilirsiniz. Yapsaydı GTA serisinde yapardı. Ülkemizde GTA bilmeyen yoktur herhalde. Bir hayli yüksek marka değeri var. Gta 5 bir hayli fazla sattı. Hala online oynayan binlerce insan var. Lütfedip Türkçe yapmaya tenezzül etmediler. Aksine olan yamayı da engellediler.
Oyunların Türkçe olmaması çok şaşırılacak bir şey değil. Ama bir oyunda Macarca, Fince, Yunanca, Çekçe gibi diller oluyor. Şunu da unutmayalım; biz bir ortadoğu ülkesiyiz. Avrupa piyasasında pek yerimiz yok. Arka bahçesi gibi bir şeyiz. Ben de kızıyordum, haksızlık diyordum oyunların Türkçe olmamasına ama tarafsız bakınca çok normal geliyor. Açıkçası Türkçe oyun görünce şükrediyorum.
 

Geri
Yukarı