Evrim teorisi gerçek mi?

Ne hale geldik be, evrimin olup olmayacağını tartışmayacağım ancak maymundan gelmediğimizi savunun bir güruh var size sesleniyorum atalarımız maymun değildi ancak maymunlarla atalarımızın ortak olduğunu bilin çünkü bunun aksini ispatlayan elinizde hiçbir şey yok.

Aynı şeyi evrim içinde söyleyebiliyoruz, balina elleri, insan kuyruk sokumu, yirmilik yaş dişler gibi... Gerçekten de evrime inanmıyorum diyebileceğiniz bir durum değil bu inanç değil bilimdir ha eğer inanmıyorsanız ilaçda kullanmayın çünkü evrime inanmayarak evrim sayesinde tedavisi mümkün olan pek çok hastalığın ilacını red etmiş oluyorsunuz.

Ben evrime inanmadığımı söylemiyorum. İnandığımı da söylemiyorum beni yanlış anladınız hocam. Kanıtlanabilirlik ve görünür etkiler bakımından popüler bilimin gölgesinde kalmış bir konu olduğunu kastediyorum.

Hiçbir şey kesin değildir, ama;
Evrim neden kabul edilmiş? Çünkü mevcut bilimsel çalışmalar evrimin varlığını gösteriyor. Yeterince bulgu olduğu için, bilim insanları da kabul ediyor.
Belki önümüzdeki yıllarda biyoloji bilimi ve teknoloji geliştikçe farklı bilimsel çalışmalar yapılacak ve bunların ışığında canlılar hakkında farklı bir teori ortaya atılacak.
Özetle, mevcut durum evrimin varlığını gösteriyor.

Ama bilim gelişiyor. Eskiden güneş merkezli evren bilimsel olarak doğruydu. Çünkü o dönemin imkanları ile bu bilgi mümkün olmuştu. Gözlem yeteneklerimiz gelişti ve bu fikir artık geçerli değil.

Eğer evrimi reddediyorsanız gidin bu alanda iyi bir üniversite kazanının akademik anlamda kendinizi geliştirin, oradaki laboratuvar imkanları ile kendi çalışmalarınızı yapın ve farklı bir teori ortaya atın.

Evrim teorisi ile Müslüman olup olmaman arasında ne bağlantı var?
Ya Allah'a inanıyorum ama İsa'ya da kafam gidiyor..." falan böyle bir şey desen neyse.

Böyle yorumlanması bile çok üzüyor. İslam dininde insanların evrim yolu ile yaratılmadığını belirten bir ifade yok. Bir kişinin Müslüman olması başka bir konu, o ayrı. Ama sanki evrim ayrı bir dinmiş, bilim bir dinmiş gibi hem evrime inanıp hem dine inanılmayacağı, ikisinin sanki düşman şeylermiş gibi lanse edilmesi...

Böyle yorumlanması bile çok üzüyor. İslam dininde insanların evrim yolu ile yaratılmadığını belirten bir ifade yok. Bir kişinin Müslüman olması başka bir konu, o ayrı. Ama sanki evrim ayrı bir dinmiş, bilim bir dinmiş gibi hem evrime inanıp hem dine inanılmayacağı, ikisinin sanki düşman şeylermiş gibi lanse edilmesi...
Tamamen bilimi kendi şahsi düşünelerine alet etme çabaları...

Arkadaşlar daha kesin kanıtı bile olmayan şeye neden inanmakta ısrarlısınız ki gerçekten anlayamıyorum. Geçen sene bende sizin gibiydim fakat düşününce gerçekten kesin bir kanıtı olmayan şeye neden inanasınız ki zaten. Hem olsaydı ucundan olsa yaratıcı kendini gösterirdi. Ve ayrıca Bilim'in her zaman her yerde önde olduğunu, İslam'a ters düştüğünü bilmenize rağmen hala daha savunmaya çalışıyorsunuz.

Ben evrim kesinlikle gerçek demiyorum arkadaşlar daha hiçbirşeyin kanıtı yok fakat Evrim'i az da ucundan araştırsanız birkaç kanıtla karşılaşırsınız tabii ki.

Birbirimize kesinlik göstermeyen bir olay yüzünden saçma davranmayalım arkadaşlar...

Evrim teorisi gerçek. Şu an bile evrimleşiyoruz ama haberimiz yok. Mesela yıllar içerisinde artan telefon kullanımına bağlı olarak, sürekli boynumuzu eğip telefona bakmamızdan dolayı boynumuzdaki küçük bir kemik işlevini kaybedip erimeye gitmiş. Hatta yeni doğan çocuklara bile bu aktarılmış, bu kemik olmadan doğan çocuklar var. Düşünün telefonlar son 20 yılda yaygınlaşmaya başladı, 20 yılda bile böyle bir değişim olduysa 300 milyon yıl içerisinde neler neler olmuştur orası sizin hayal gücünüze kalmış.

Evrim'e baştan beri inanıyordum. Küçükken çok fazla belgesel izlerdim(özellikle uzay ve deniz canlılarıyla alakalı). Benzerlik ten yok olmuşluğa veya bazı kalıntılara kadar birçok kanıt var, özellikle şu canlıların da genelde bunlar dikkatli bakılabilirse baya belirgin olabiliyor(du).
Ama "İnsanlar evrimle mi geldi?" konusuna baştan direkt inanamadım, onunla biraz daha ilgilenip biraz daha araştırdım ve baya zamandır onu da kabul ediyorum.
"Evrim"in insanlarda etkili olmuş olup olmamasından belki hâlâ şüphe ediyor olabilirsiniz ama aslında hayvanları incelerseniz gerçek olduğu çok belli ve birçok da kanıtı var.

Evrim bir teori değil bir doğa yasasıdır, inanılacak bir şey değil bugün virüslerde ve diğer canlılarda gözlemlediğimiz bir gerçektir.

Sadece bizim evrimin nasıl işlediği konusundaki modellerimiz teoridir, bilimde de teori dediğiniz şey günlük hayatınızda kullandığınız teori kelimesi ile aynı şey değildir. Bilimde teori, bir mekaniğin hipotezdeki koşullarında test edilip doğrulanmış halidir. Daha keskin doğruluktaki başka bir çalışma yapılana kadar doğru olduğu ya da doğruya yakın olduğu varsayılır.

Sadece bizim evrimin nasıl işlediği konusundaki modellerimiz teoridir, bilimde de teori dediğiniz şey günlük hayatınızda kullandığınız teori kelimesi ile aynı şey değildir. Bilimde teori, bir mekaniğin hipotezdeki koşullarında test edilip doğrulanmış halidir. Daha keskin doğruluktaki başka bir çalışma yapılana kadar doğru olduğu ya da doğruya yakın olduğu varsayılır.

Kesinlikle. Ama evrim teorisini anlamanın iki yolu var. Ya canlıların geçmişten günümüze evrimini kavrayacağız, ya da bugünden geleceğe. İkincisi zor, yüzbinlerce yıl hatta daha fazla gözlem yapmak gerek. İkincisi ise daha çetrefilli, çünkü evrimi tam olarak anlamak için yeterli bulgu yok. Kendimizi kandırmayalım, evrim teorisi hala devasa boşluklar ile dolu. Bu kötü bir şey değil, doğal bir şey. Evet evrim sürekli olan ve kısa zaman diliminde bir miktar da olsa gözlemlenebilen bir durum ama gerek canlı organizmaların kalıntılarının hızla bozulması, gerek geçmişte yaşanan iklim olayları sebebiyle eski türlere ait elimizde yeterli bulgu yok ve hiçbir teknoloji bu araştırmaları mümkün kılmıyor.

Adı üstüne "teori". Kimisi inanır kimisi inanmaz. Size kalmış bir şey.
Bilimde kesin doğrular olmaz, bu yüzden evrim gerçeği yerine evrim teorisi denir. Günümüz bilimine göre gerçektir, "isteyen inanır isteyen inanmaz" diyerek evrim teorisine din muamelesi yapmak normal düşünebilen bir insanın yapacağı şey değildir.

Hocam anladım zaten. Diyorum ki kanıt var mı?
Kanıt var da, o kanıtları bu forumda arayacak kadar düştüysen o kanıtları anlayıp yorumlayacak seviyede olduğunu düşünmüyorum.

Son düzenleme:
Kesinlikle. Ama evrim teorisini anlamanın iki yolu var. Ya canlıların geçmişten günümüze evrimini kavrayacağız, ya da bugünden geleceğe. İkincisi zor, yüzbinlerce yıl hatta daha fazla gözlem yapmak gerek. İkincisi ise daha çetrefilli, çünkü evrimi tam olarak anlamak için yeterli bulgu yok. Kendimizi kandırmayalım, evrim teorisi hala devasa boşluklar ile dolu. Bu kötü bir şey değil, doğal bir şey. Evet evrim sürekli olan ve kısa zaman diliminde bir miktar da olsa gözlemlenebilen bir durum ama gerek canlı organizmaların kalıntılarının hızla bozulması, gerek geçmişte yaşanan iklim olayları sebebiyle eski türlere ait elimizde yeterli bulgu yok ve hiçbir teknoloji bu araştırmaları mümkün kılmıyor.

Canli turlerinin tumunun evrimlestiginin kanitini bulman gerekmiyor. Dogal sayilarin sonsuza kadar gittigini ispatlaman icin tum dogal sayilari yazman mi gerekiyor?

Tum canlilar, istisnasiz evrimlesiyor.

Yillar icerisinde hic degismemis canlilar evrim gecirmedikleri icin degil, degisen varyasyonlar mevcut varyanttan daha az adapte oldugu icin elendikleri icin bu sekilde kaliyorlar.

Hepiniz korona tecrube etmis insanlarsiniz. Hadi dini inanclariniz biyoloji konusunda sacmalamaniza sebep oluyor da, ciddi ciddi o kadar kisa surede tonla varyantin turemesinden falan zerre suphelenmiyor musunuz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı