Linux neden stabilleştirilmiyor?

EliteBrains

Attopat
Daha fazla  
Linux berbat bir işletim sistemi. Böyle bir sorun bilmem kaç yıllardır devam ediyor. Fanboyluk yapan kesim zaten sürekli Terminalden çıkan sorunları çözerek devam ediyorlar. Bir de sorsan Linux son kullanıcı için uygun bir işletim sistemidir.

Ben, işletim sistemi uzmanı olmak istemiyorum. Her seferinde de "chmod +x programadi" ve "./programadi" şeklinde çalıştırmak da istemiyorum. Windows'ta çift tıklıyorsun açılıyor yazılım. Daha güvenli olmasa, hackerlar için farklı zorluklar çıkarmak zorunda olmasam hayatta yüzüne bile bakmam. Güvenli olmasının sebebi de daha az kullanılması ve bilinirliğinin, Linux için yazılan malwarelerin sayısının az olması.

CapsLock tuşu sorunundan gına geldi artık. Madem bir kaç satır kodla çözülebiliyor; neden Linux Kernel'ine bu kodları eklemiyorlar?

Bir kaç yazılımcıda bu Linux kullanma olayını görüp özeniyorlar. Bir de yeni bilişimci gençler arasında ne kadar zor bir dağıtım kullanabilirsen o kadar havalı oluyormuşsun. O yüzden bir sürü kişi Arch Linux'e -hatta Arch Linux kolay kurulum ekledi diye daha zorlarına- yöneliyormuş.

Anlayın işte bir şeyden fayda sağlıyorsan, senin için önemliyse parasını verirsin. Firmalar da yazılımcı tutar, ortaya sağlam bir yazılım koyarlar. Hayatta ne ücretsiz ki yazılımlar ücretsiz olsun. Gönüllü yapılan işin kalitesi, seviyesi ortada arkasında şirket olmayan hiç bir Open Source yazılım ücretli olanlar kadar kullanım kolaylığı ve özellik çeşitliliği sunmuyor. Bütün arkasında şirket olmayan, kar amacı gütmeyen yazılımlardan daha iyi freemium ya da paid alternatifler var.

Bence olay ücretsiz yazılım değil, ucuz yazılım olmalı. Eskiden 100 kişiye 1000 dolardan satılan yazılımlar yerini ucuzlayan ama daha çok kişiye satılan 1-2 dolarlık yazılımlara bırakıyor ve bırakacak. Developerlar/Yazılımcılar da bu kapitalist dünyada geçinmek ve hayatından tatmin olmak için paraya ihtiyaç duyuyor. Gönüllülükle bu iş yürümez.

İdealistlik -açık kaynak, ücretsiz yazılım savunuculuğu gibi- en saçma ve en zararlı şeydir. Hep kendi görüşlerini üstün tutmak için cinayet bile işlerler. İdealist olacağınıza sorgulayın ve görüşünüz sabit olmasın. Bkz: Fanboyluk

Sadece kendi çevrenizde havalı görünmek için Linux kullanıyorsunuz. Serverlardan bahsetmiyorum; masaüstü, dizüstü kullanımdan bahsediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış düşünüyorsunuz, kimse Linux'u havalı görünmek için kullanmıyor. Ücretsiz yazılım olması bütçesi bulunmayan kişiler için mükemmel ve Açık kaynak olması da güvenilir olduğunu ispatlıyor. Ayrıca, kimse zorla kullandırtmıyor. Her işletim sisteminde ufak tefek hatalar vardır zaten.

Yanlış düşünüyorsunuz, kimse Linux'u havalı görünmek için kullanmıyor. Ücretsiz yazılım olması bütçesi bulunmayan kişiler için mükemmel ve açık kaynak olması da güvenilir olduğunu ispatlıyor. Ayrıca, kimse zorla kullandırtmıyor. Her işletim sisteminde ufak tefek hatalar vardır zaten.

Bence normal bir insanın Linux kullanmasına hiç ama hiç gerek yok. İlgisi olan kullansın ama standart insanlar için en iyi işletim sistemi Windows'tur bana kalırsa.

Bence Linux aşırı stabil. Eskiden ben de böyle düşünürdüm de halbuki kullandıktan sonra, bırakası gelmiyor insanın.

Hocam Gnome şık, modern ve kullanımı basit yani. Windows 11'den çok güzel ve Windows 11 gibi bloatware değil yani.

CP 2077, TLOU, Elden Ring, Dark Sousl III, tüm emülatör oyunları falan hepsini oynatıyor. Hatta şimdi Nvidia RTX 50 serisi için her oyunda çalışan Native Smooth Motion geldi. Yakında da RTX 40 serisine gelirse, süper bir şey olacak.

Bunun dışında çoklu uygulama performansı için çok verimli. Bu yüzden bile Windows yerine Linux kullanırım açıkçası. Ekranda çok uygulama açıkas, diğer Workspace hemen sürükle taşı falan çok iyi. Linux kullanılmaz, yaşanır.

Son düzenleme:
Bence Linux aşırı stabil. Eskiden ben de böyle düşünürdüm de halbuki kullandıktan sonra, bırakası gelmiyor insanın.

Hocam GNOME şık, modern ve kullanımı basit yani. Windows 11'den çok güzel ve Windows 11 gibi bloatware değil yani.

Cp 2077, TLOU, Elden Ring, Dark sousl III, tüm emülatör oyunları falan hepsini oynatıyor. Hatta şimdi NVIDIA RTX 50 serisi için her oyunda çalışan native smooth Motion geldi. Yakında da RTX 40 serisine gelirse, süper bir şey olacak.

Bunun dışında çoklu uygulama performansı için çok verimli. Bu yüzden bile Windows yerine Linux kullanırım açıkçası. Ekranda çok uygulama açıkas, diğer workspace hemen sürükle taşı falan çok iyi. Linux kullanılmaz, yaşanır.

Photoshop programları kullanıcaksın kullanamıyorsun alternatiflerine yönelmek zorundasın Online oyun oynayacaksın oynayamıyorsun ve Windows'ta oyunlarda Linux'a göre daha iyi ve stabil performans alabildiğin bir gerçek. Normal bir kullanıcının Linux kullanmasına gerek yok. Ayrıca diyelim Online oynamıyorsun hikayeli oynuyorsun çoğu oyunda da GPU güç tüketimi açısında sorun var. Yani Linux'ta emülatör ettiğin zaman ekran kartı Windows'taki kadar kendi gücünü kullanamıyor yani boşu boşuna 20-30 FPS kaybetmeye değmez. Bazı oyunlarda bu makas çok daha fazla açılıyor. Meraklısındır uğraşmayı seviyorsundur özgür yazılım istiyorsundur Linux kullanabilirsin bence de ama Windows normal kullanıcı için çok daha başarılı bana göre. Windows'un da kötü yanları var fakat şu an alternatifi diyebileceğimiz bir rakibi yok.

Photoshop programları kullanıcaksın kullanamıyorsun alternatiflerine yönelmek zorundasın Online oyun oynayacaksın oynayamıyorsun ve Windows'ta oyunlarda Linux'a göre daha iyi ve stabil performans alabildiğin bir gerçek. Normal bir kullanıcının Linux kullanmasına gerek yok. Ayrıca diyelim Online oynamıyorsun hikayeli oynuyorsun çoğu oyunda da GPU güç tüketimi açısında sorun var. Yani Linux'ta emülatör ettiğin zaman ekran kartı Windows'taki kadar kendi gücünü kullanamıyor yani boşu boşuna 20-30 FPS kaybetmeye değmez. Bazı oyunlarda bu makas çok daha fazla açılıyor. Meraklısındır uğraşmayı seviyorsundur özgür yazılım istiyorsundur Linux kullanabilirsin bence de ama Windows normal kullanıcı için çok daha başarılı bana göre. Windows'un da kötü yanları var fakat şu an alternatifi diyebileceğimiz bir rakibi yok.
Yani program ve oyun desteği dışında Windows'un başka iyi yanı yok zaten. Bu konuda hak vermemek elde değil, zamanında benim eleştirdiğim noktalardı zaten ama bundan ötesi yok Windows'ta.

Niye derseniz, arayüz bir kere Windows'un çok kötü, fena laglı çalışıyor, başlat menüsü tasarımı, dock tasarımı falan o kadar iyi değil. Çift sağ tık menüsü yani saçma sapan bir taşarım. Yerel arama yapıyorsun, internet sonuçları çıkıyor. Hadi bu özellikleri kapatayım diyorsun doğru düzgün dock çalışmıyor. Telemetri, istenmeyen uygulama aşırı fazla. Ram kullanımı aşırı çok.

Nvidia sürücü yükleyeceksin, Nvidia App gibi istemediğim bir şey mecburi geliyor. O da bilgisayar silkiyor. Onu kaldırsan arkaplanda Nvidia Container, o da silkiyor. Windows Update durur mu? O da ...

Bilgisayardan pek anlamayan insanların zaten Linux kullanmasına hiç gerek yok. Linux, bilgisayar benim kontrolümde olsun, ben ne istersem o çalışsın isteyenlerin işletim sistemidir.

Aynı işi yapan 50 tane paket seçeneğin olduğu için Linux'ta tüm distrolarda hepsini tamamen hatasız hale getirmek imkansız. Windows'ta herkes aynı paketleri kullandığı için çok kolay.

Günlük standart iş yapacaksanız zaten Linux'u takmanıza gerek yok hatta klasik webde gezinmede bile takılacaksanız Ubuntu ile Windows arasındaki tek fark ekranda oynama yapabilmek olur. Arch kullanma havalılığı evet var yok ben daha iyiyim muhabbeti elbet döner onu yılların linuxcuları kendini bir şey sanarak yapıyor takma onları. Bende Arch tabanlı Linux var genelde işleri terminalden halletmeyi sevdiğim için bana koymaz ama herkes aynı değildir mesela sen. Sana gitse gitse Ubuntu gider, Zorin OS gider, Mint gider. Ha aşırı basit ve seni yormasın istiyorsan Windows kal abi kasma bu kadar illa Linux öğrenmek zorunda değilsin. Hatta Windows'ta da mahremiyetini koruyabilirsin bu mümkün yani. Bende bile Dual boot var kardeşim sırf arada işim düşüyor diye Windows var ama yazılıma yönelmem + mahremiyetim için Linux'a geçip Windows'u local kurup telemetri olmadan kullanacağım mesela. Bu tamamen kişiseldir ve herkes kullanacak diye bir şey yoktur kimseyi takma sen önüne bak.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Havalı olduğu için değil kontrolü biz sağlamak için kullanıyoruz. Ayrıca her 2 saniyede bir ekran görüntümüzü alıp kendi serverlarına gönderen bir Microsoft yok ve bu benim gibi veri mahremiyetine önem veren kişiler için daha cazip geliyor. Siz problemlerle uğraşmayı sevmiyorsanız size göre değildir herkes kullanacak diye bir şey yok.

Linux berbat bir işletim sistemi. Böyle bir sorun bilmem kaç yıllardır devam ediyor. Fanboyluk yapan kesim zaten sürekli Terminalden çıkan sorunları çözerek devam ediyorlar. Bir de sorsan Linux son kullanıcı için uygun bir işletim sistemidir.

Ben, işletim sistemi uzmanı olmak istemiyorum. Her seferinde de "chmod +X programadi" ve "./programadi" şeklinde çalıştırmak da istemiyorum. Windows'ta çift tıklıyorsun açılıyor yazılım. Daha güvenli olmasa, hackerlar için farklı zorluklar çıkarmak zorunda olmasam hayatta yüzüne bile bakmam. Güvenli olmasının sebebi de daha az kullanılması ve bilinirliğinin, Linux için yazılan malwarelerin sayısının az olması.

Caps Lock tuşu sorunundan gınaha geldi artık. Madem birkaç satır kodla çözülebiliyor; neden Linux Kernel'ine bu kodları eklemiyorlar?

Birkaç yazılımcıda bu Linux kullanma olayını görüp özeniyorlar. Bir de yeni bilişimci gençler arasında ne kadar zor bir dağıtım kullanabilirsen o kadar havalı oluyormuşsun. O yüzden bir sürü kişi Arch Linux'e -hatta Arch Linux kolay kurulum ekledi diye daha zorlarına- yöneliyormuş.

Anlayın işte bir şeyden fayda sağlıyorsan, senin için önemliyse parasını verirsin. Firmalar da yazılımcı tutar, ortaya sağlam bir yazılım koyarlar. Hayatta ne ücretsiz ki yazılımlar ücretsiz olsun. Gönüllü yapılan işin kalitesi, seviyesi ortada arkasında şirket olmayan hiçbir Open Source yazılım ücretli olanlar kadar kullanım kolaylığı ve özellik çeşitliliği sunmuyor. Bütün arkasında şirket olmayan, kar amacı gütmeyen yazılımlardan daha iyi freemium ya da paid alternatifler var.

Bence olay ücretsiz yazılım değil, ucuz yazılım olmalı. Eskiden 100 kişiye 1000 dolardan satılan yazılımlar yerini ucuzlayan ama daha çok kişiye satılan 1-2 dolarlık yazılımlara bırakıyor ve bırakacak. Developerlar/Yazılımcılar da bu kapitalist dünyada geçinmek ve hayatından tatmin olmak için paraya ihtiyaç duyuyor. Gönüllülükle bu iş yürümez.

İdealistlik -açık kaynak, ücretsiz yazılım savunuculuğu gibi- en saçma ve en zararlı şeydir. Hep kendi görüşlerini üstün tutmak için cinayet bile işlerler. İdealist olacağınıza sorgulayın ve görüşünüz sabit olmasın. Bkz: Fanboyluk

Sadece kendi çevrenizde havalı görünmek için Linux kullanıyorsunuz. Serverlardan bahsetmiyorum; masaüstü, dizüstü kullanımdan bahsediyorum.

Yıllarca Arch Linux kullandım. SSD aldığım an direkt Windows'a geçtim. Gerçekten Linux'ta çoğu şey stabil olmuyor. Ne kadar sevsem de, her zaman uğraşacak vaktim de halim de olmuyor. Sürekli kernel çökmeleri, sürekli hatalar… Açık kaynak olması, her şeyi kendin yapman, özgürlük falan güzel hissettiriyor ama uygulamalarda akıcılık, stabilite, uyumluluk konusunda gerçekten berbat. Hâlâ bu konuların üzerine adam gibi gidildiği söylenemez.

SSD'de bile fena bir yavaşlık hissetmiştim. Bence düşük sistem varsa Linux bayağı iş çıkarır. Ama iyi bir bilgisayarın varsa ve “uğraşamam ben bununla şunla” diyorsan, hiç bulaşmamak en iyisi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı