Linux vs Windows Anketi

Linux vs Windows

• Oy verenlerin toplamı
    239
Windows'ta neden masaüstü ortamımı değiştireyim? Benim yapmak istediğim iş belli değil mi? Linux'te bana en uygun, en stabil OS'lar Ubuntu ve CentOS. Ben sürekli Ubuntu kullanıyorum. Ve çoğu sistemde zaten Ubuntu kullanıyor.

Saf olanı en temiz olanıdır, en stabil çalışacak olanıdır. Ve olay benim becerememem değil, sunucuya görüntü kartı takıp görüntü alsanız neyse, GUI'nin amacı o. Fakat sonradan kurulumu uzaktan bağlantıda asla stabil olma garantisi vermiyor. Görüntü kalitesini çamur detaylara düşürseniz veya NASA internetiniz olsa, bu işlem sistemin çekirdeğinde olmadığı için stabil sonuçlar alamıyorsunuz.

Siz Linux kullanmaya devam edebilirsiniz, hızlı program kurulumlarına vs. devam edebilirsiniz. Evellalah hiç VNC çözünürlük sorunlarım, no screen hatalarım falan olmadı. Keza acaba bunun görünüşü nasılmış diye bakacak boş vaktimde yok.

:D :D
Pencere kullanmaya başladığım ilk günden beri, asla güvenlik sorunum olmadı. Hatta bir tarayıcı oyunu geliştirdiğimiz sıralar admin paneline kilit atmayı unuttuğumuz için panele sızan bir kişi root alamadığı için sadece index attı. Ubuntu sunucuya giren kişiler, sunucunuzda 1500 site barınsa 1500 tanesininde verilerini tek bir exec komutuyla ele geçirir....

Aha Linux, aha siz arkadaşlar. Umarım bir gün kendi işletim sisteminizi de yaparsınız.
Yahu ben istiyorum, sen istemiyorsun umrumda mi? Ben istiyorum?
Windows'a saf deme cidden asiri komik duruma dusuyorsun xD rdp kernel'deymis xD Nereden biliyorsun, source kodu mu elinde? Zaten sisteme kurulu gelmesiyle sonradan kurmak ayni sonuca ulasiyor Linux'da. Biraz arastirin.

Guvenlik onlemi al o zaman? Linux'un sorunu mu? Ne yapsin kimin girdigini mi kontrol etsin AI olusturup? Guvenlik aciklarini da incele istersen.

Kendi isletim sistemimizi yapmamiza gerek yok. Linux var <3

Hocam VDS şirketlerinin çoğu((neredeyse hepsi) eğer Windows'lu cihaz alırsanız RDP veriyor ama siz bilirsiniz.

Konuyla ilgili fikrim: Linux daha optimize ancak daha kompleks. Windows'a alıştım şimdi de Pop!_OS deniyorum Dualboot'ta.
Baska alternatifi yok cunku. Sunucuya teamviewer kuracaklari yok.

Edit: Masaüstü bilgisayarına Linux kurup özgürlükten, gizlilikten, açık kaynaktan bahsetmekten başka bir şey yapıldığı yok. Sizin için en iyisi Linux olsun.
Bu kadar basite indirgemek yanlis hocam.

Siradan bir Windows kullanicisi olan arkadasima Linux Mint kuracaktim. USB diskine iso'yu yazdirmistim vaktim oldugu baska bir zaman kurulumu yapacaktim. Beni beklemeden kurulumu yapip Zoom vs. kullanacagi uygulamalari yuklemis derslerine giriyordu.

Kendim de bilgisayar muhendisligi okuyorum ve Arch Linux kullaniyorum. Sistemim en geek sekilde kurulu. Wayland, Pipewire (elektro gitar ve midi klavye icin daha iyi calisiyor), BTRFS, iwd, systemd-resolved falan boyle. Sistemime ve ustunde calisan tum yazilimlara vucudumun bir parcasi gibi hakimim. Hangi yazilimlar tam olarak nasil calisiyor bunu bilebiliyorum.

Elektro gitarin teline dokundugumda sirayla hangi yazilimlardan gecip kulagima ulastigini bilebiliyorum. Internete baglandigimda DNS'i hangi yazilim nasil cozumluyor VPN'e baglandigimda DNS'i hangi yazilim nasil guncelliyor bunu bilebiliyorum. Windows bana bu imkani vermiyor. Calismiyor demiyorum dikkat ediniz.

Ayni isletim sistemi hem bilgisayardan hic anlamayan birisinin, hem de bir bilgisayar kurdunun isini gorebiliyor. Windows iyi calisan bir isletim sistemi olabilir, stabil olabilir, is gorebilir. Ama bunlari saglamayan bir isletim sistemine iyi tasarlanmis diyemeyiz bence.

Ne yapmak istedin mesela Windows izin vermedi de Linux izin veriyor?

Bootloader'ı kaldırabiliyor musun?

Sistem dosyalarını 3. parti yazılımlar harici tamamen silebiliyor musun?

Telemetrileri tamamen devre dışı bırakabiliyor musun?

Dilediğin özelleştirmeleri 3. parti yazılım olmadan yapabiliyor musun?

Sistemindeki işlemlere sonsuz yetkin var mı?

İstediğiniz her bir programı zahmetsiz kaldırabiliyor musun?

Bunlar birkaç örnekti. Sizin yerinize cevap vereyim ben, Hayır.

İlk iki verdiğim örnek pek tatlı bir örnek olmasa bile ne kadar özgür olduğunu gösteriyor.

Kimse burada bir sorumluluk üstlenmiyor. Kullanıcının kendisi bilinçli olacak. Bilinçli olacak ki sistemini düzgün şekilde, tehditlerden uzak şekilde kullanabilsin.

Baska alternatifi yok cunku. Sunucuya teamviewer kuracaklari yok.
Hocam eğer oyun oynamak gibi bir amacınız yoksa RDP her türlü iş görür. Oyun oynamak istiyorsanız da Parsec kullanırsınız olur biter.

Bu satılan sunucularda en az 100, genelde de 1000Mbps upload hızı var. RDP hayli hayli çalışıyor.

İlk iki verdiğim örnek pek tatlı bir örnek olmasa bile ne kadar özgür olduğunu gösteriyor.

Kimse burada bir sorumluluk üstlenmiyor. Kullanıcının kendisi bilinçli olacak. Bilinçli olacak ki sistemini düzgün şekilde, tehditlerden uzak şekilde kullanabilsin.

Win'de yanlislikla EFI bolumunu silsen koca sistem cop oluyor hatta :D Hani Windows cok gelismis.

Evet, sonsuz yetkim var.
Sistem dosyalarını silme ihtiyacım yok. Neden olsun?
Siz kafası dolmuş bir Ubuntu'da her istediğinizi takır takır silebiliyorum derseniz yalan söylemiş olursunuz.
Bootloader kaldırmak herhangi bir kullanıcı için kırmızı nokta mı?

Hocam eğer oyun oynamak gibi bir amacınız yoksa RDP her türlü iş görür. Oyun oynamak istiyorsanız da Parsec kullanırsınız olur biter.

Bu satılan sunucularda en az 100, genelde de 1000Mbps upload hızı var. RDP hayli hayli çalışıyor.
VNC'de ayni sekilde degil mi? Arkadas niye vnc kotuluyor?

Evet, sonsuz yetkim var.
Sistem dosyalarını silme ihtiyacım yok. Neden olsun?
Siz kafası dolmuş bir Ubuntu'da her istediğinizi takır takır silebiliyorum derseniz yalan söylemiş olursunuz.
Bootloader kaldırmak herhangi bir kullanıcı için kırmızı nokta mı?
Iki gram yetkin yok iste, anla :D

Yahu ben istiyorum, sen istemiyorsun umurumda mi? Ben istiyorum?
Windows'a saf deme cidden aşırı komik duruma dusuyorsun xD RDP kernel'değmiş xD Nereden biliyorsun, Source kodu mu elinde? Zaten sisteme kurulu gelmesiyle sonradan kurmak ayni sonuca ulasiyor Linux'da. Biraz arastirin.

Guvenlik onlemi al o zaman? Linux'un sorunu mu? Ne yapsin kimin girdigini mi kontrol etsin AI olusturup? Guvenlik aciklarini da incele istersen.

Kendi isletim sistemimizi yapmamiza gerek yok. Linux var <3

Baska alternatifi yok cunku. Sunucuya TeamViewer kuracaklari yok.

Size şu anda server management kısmından sunucunun kernelinde bulunan özellikleri atabilirim. 😝

VNC'de ayni sekilde degil mi? Arkadas niye vnc kotuluyor?

Iki gram yetkin yok iste, anla :D

Tamam da sana diyorum ki, yapacağım iş belli, kazanacağım para belli. Yetkiye neden ihtiyacım olsun?

Tabii sonsuz yetkin var aynen öyle administator hesabına geçince bile yetki hatası veriyor :D

Sizin için sonsuz yetki Bootloader kaldırmak veya açılış kapanış değiştirmek falan mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı